De VOC-lobbywerkgroep

In januari 2012 is de VOC-lobbywerkgroep met de directe Haagse lobby begonnen. Daarbij zijn vrijwel direct goede contacten gelegd met Kamerleden die optreden als drugswoordvoerder namens hun fractie. Zij krijgen van ons het hele jaar door heldere en vooral objectief betrouwbare informatie per brief en mail, zoveel mogelijk in combinatie met persoonlijk contact.

Publicaties

De eerste publicatie van de lobbywerkgroep was het goed ontvangen VOC bidbook, dat we vanaf september 2012 hebben verspreid onder landelijke en lokale politici en een aantal media.

Klik op de afbeelding voor volledige PDF

Sindsdien verschenen nog vijf bidbooks: ‘De feiten over thc en andere werkzame stoffen in cannabis‘ (april 2013), ‘Dweilen met de kraan open – de onhoudbare paradox van de achterdeur‘ (februari 2014), Reguleren… Yes, we can! (september 2015), Het Cannabis Dossier – De Frames en de Feiten (februari 2019), CANNABIS MANIFEST – Oproep tot bezinning (november 2019).

Presentatie van het VOC bidbook in Nieuwspoort, 12 februari 2019, v.l.n.r. mr JLAM Roozen, Derrick Bergman en Freek Polak (Foto: Inge Dekker)

Bij de ontwikkeling van deze en andere publicaties maken we gebruik van de expertise van het VOC netwerk: consumenten, wetenschappers, ondernemers, activisten en geestverwante organisaties. De Volkskrant schreef op 18 november 2012 over het eerste VOC bidbook:

“Op 18 september ging het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) de oud-premier al voor. Het is onduidelijk in hoeverre de betogen gehoor vonden bij VVD en PvdA. Het VOC lijkt goede zaken gedaan te hebben: de wietpas is van de baan.”

Niet alleen progressieve partijen, maar ook CDA, SGP en ChristenUnie krijgen regelmatig informatie die door hen om de objectiviteit wordt gewaardeerd. Sterkste troef van de werkgroep, onze “gouden sleutel” in Den Haag, is een met het VOC bevriende lobbyist die zijn 33 jaar ervaring en zijn grote netwerk met volle overtuiging inzet voor de groene zaak.

Ook op lokaal niveau is de lobbywerkgroep actief, met informatievoorziening naar gemeenteraden en bestuurders in coffeeshopgemeenten. De lobby wordt op internet gevoerd via de VOC website en Twitter: twitter/vocnederland

Centrale boodschap: de repressieve maatregelen aan de voordeur van de coffeeshop moeten van tafel en het kabinet moet werk maken van een definitieve regulering van de teelt van cannabis voor eigen gebruik en voor de aanvoer van coffeeshops.

De VOC lobbywerkgroep bestaat uit:

Derrick Bergman

Voorzitter VOC en woordvoerder

Derrick Bergman schrijft al sinds begin jaren negentig over cannabis, onder meer voor Highlife, EssensiE en Leafly. Voor CNNBS schrijft hij wekelijks over de strijd van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Derrick is journalist, fotograaf en voorzitter/woordvoerder van het VOC

mr. J.L.A.M. Roozen

Haags contactpersoon en adviseur

‘Meester Roozen’ studeerde rechten in Leiden en maakte daarna furore als politiek journalist, hoofdredacteur, lobbyist en politiek adviseur. Hij kent Den Haag als zijn broekzak. Zijn jeugdvriend Henk Poncin, erevoorzitter van het VOC, vroeg meester Roozen jaren geleden om de VOC lobbywerkgroep te komen versterken. Zijn inbreng, adviezen en inzichten zijn voor het VOC van onschatbare waarde.

Freek Polak

Adviseur

Psychiater in ruste, medeoprichter van de stichting Drugsbeleid en het VOC en voormalig voorzitter van Encod: Freek is een veteraan in de strijd voor beter drugsbeleid en tegen de war on drugs. In 2017 verscheen onder zijn redactie ‘De kwaal is erger dan het middel: over de noodzaak van legalisering van drugs‘.

Meer informatie staat in de brochure ‘Alles wat u altijd wilde weten over de VOC-LOC lobbywerkgroep‘ (2013): klik hier voor pdf

Voor al deze activiteiten is geld nodig

Doneren kan via bankoverschrijving of via IDEAL door middel van het donatie formulier.