VOC_logo9 mei: landelijke manifestatie Museumplein Amsterdam

Het Museumplein in Amsterdam kleurt groen op zaterdag 9 mei. Verschillende organisaties hebben de handen ineengeslagen om een positief geluid te laten horen: tégen de betutteling, vóór een eerlijk cannabisbeleid.

De afbraak van het succesvolle Nederlandse softdrugsbeleid moet stoppen; de overheid moet de coffeeshops als bondgenoot beschouwen, niet als vijand. Dat is de boodschap van de organisaties achter de Cannabis Bevrijdingsdag, waaronder de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Alleen een verdere decriminalisering en normalisering van cannabis kan de nadelige effecten van het huidige halfslachtige beleid structureel en rationeel aanpakken. Sluiting van alle coffeeshops, zoals voorgestaan door o.a. CDA en PVV, zal slechts leiden tot meer criminaliteit, straathandel, overlast en vervuilde cannabis.

Bevrijdingsdag
Op zaterdag 9 mei barst vanaf 13.00 uur het bevrijdingsfeest los op het Museumplein in Amsterdam (aan de zijde van het Rijksmuseum). Naast muziek van het Oercircus uit Breda en een informatiemarkt, staan de volgende sprekers op het programma:
– Nicole Maalsté (sociologe en auteur van Polderwiet)
– Egbert Tellegen (hoogleraar milieukunde en auteur van Het utopisme van de drugsbestrijding)
– August de Loor (oprichter van de stichting Adviesburo Drugs)
– Freek Polak (psychiater, actief voor Stichting Drugsbeleid en ENCOD)
– Wernard Bruining (oprichter van de eerste coffeeshop in Amsterdam en de eerste growshop van Nederland)

De Vereniging van Cannabis Consumenten zal bekendmaken hoeveel handtekeningen zij heeft verzameld voor haar petitie aan VWS-minister Klink voor het behoud van de sociale functie van de coffeeshop. Daarnaast treden enkele surprise acts op, waarvan we er eentje kunnen verklappen: multi-instrumentalist Joost Belinfante, verantwoordelijk voor de legendarische Doe Maar-hit Nederwiet.

Documentaire Cannabistribunaal
Voorafgaand aan de bevrijdingsdag, op vrijdag 8 mei, is vanaf 11.00 uur in de Filmacademie (Overtoom 301 te Amsterdam) de perspresentatie van de documentaire die cineast Pieter van Tuinen maakte over het Cannabistribunaal (www.cannabistribunaal.nl). In deze documentaire is te zien hoe rechtsfilosoof Hendrik Kaptein van de Universiteit van Leiden brandhout maakt van de argumenten die met name door CDA-politici worden aangevoerd om het huidige verbod op cannabis te rechtvaardigen. Aansluitend spreken Kaptein, socioloog Egbert Tellegen en psychiater Freek Polak over hun verwachtingen ten aanzien van het aanstaande debat over het gedoogbeleid inzake cannabis in de Tweede Kamer.

Wij nodigen u van harte uit om op beide evenementen aanwezig te zijn. Kijk ook op: www.cannabisbevrijdingsdag.org

Cannabis Bevrijdingsdag wordt ondersteund en mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: VOC (Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod), ENCOD (Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid), Cannabis College Amsterdam, VVCC (Vereniging van Cannabis Consumenten), BCD (Bond van Cannabis Detaillisten), LOC (Landelijk Overleg Coffeeshopbonden)

———————————————————————————————————————————–

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: neem voor meer informatie contact op met Jacqueline Woerlee (06 13979321, emeraldgoddess64@gmail.com) of Mariska van Wijngaarden (06 13166634, jatajuta@gmail.com).

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*