Hester Kooistra overleden: stille, zachte kracht in cannabisland

Via Ties Chabile bereikte mij het droevige en onverwachte bericht dat Hester Kooistra op 24 november 2023 is overleden. Nadere details ontbreken nog op dit moment.

Hester bedacht de wet Camulet, gebaseerd op een artikel in de Opiumwet (artikel 3b, lid 2) dat wetenschappelijke voorlichting toestaat over de samenstelling van cannabis. Ze was er van overtuigd dat dit artikel de sleutel was om gereguleerde cannabisteelt mogelijk te maken. In haar Twitter bio wist ze het concept in acht woorden samen te vatten: “cannabisbijsluiter waarbij gecontroleerde teelt onder ontheffing nodig is”. Meestal had ze meer woorden nodig. Hester wist hoe belangrijk details zijn, hoe belangrijk nuance is. Altijd behield ze haar onafhankelijke positie.

Hester Kooistra en Ed Rosenthal, Cannabis College Amsterdam, 2011 (Foto © Derrick Bergman)

Tien jaar geleden voerde ze een succesvolle WOB procedure om de adviezen aan toenmalig minister Opstelten over een maximum THC percentage op te vragen. Mede door haar inzet is zo’n THC maximum er nooit gekomen. Achter de schermen -haar natuurlijke habitat- speelde Hester een belangrijke rol bij de CannaStembus tour, in 2021.

Hester Kooistra in de CannaStemBus, 9 maart 2021 (foto stichting VOC)

Met een bijna obsessieve volharding en grondigheid hield ze de politiek bij; geen commissieoverleg of Kamervraag ontging haar. Ze deelde al die informatie vrijelijk en deed bijna al haar werk rond cannabis en cannabisbeleid vrijwillig, gratis. Als chronisch zieke, alleenstaande moeder van een prachtige dochter leefde ze van een appel en een ei. Dat maakt haar inzet en toewijding des te bewonderenswaardiger.

Hesters gezondheid was al jaren fragiel, ze had elke week nierdialyse en kampte met een lekkende hartklep. Ze zou later dit jaar naar Ierland gaan voor een nieuwe behandeling, maar dat heeft ze niet gehaald. Ze zal zeer gemist worden.

Derrick Bergman
Voorzitter stichting VOC

Interview met Hester door Mauro Picavet, december 2020: https://cannabisindustrie.nl/podcast-hester-kooistra/

Hester Kooistra, Cannabis College, 21 september 2021 (Foto © Derrick Bergman)

Comment (1)

  • dirk zaal 04/12/2023 at 2:03 pm Reply

    oik heb meerdere malen samen met Hester projecten mogen doen, zoals de Regulator en cannabis kieswijzer, waar ik steeds verbaasd was hoe vastberaden ze werk ging. Echt zonde dat ze er niet meer bij is!
    sterkte aan haar naasten met dit vreselijke verlies.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*