Gebruik je medicinale wiet zonder recept? Doe mee aan het Medusa onderzoek

medusa onderzoek trimbos instituut medicinaal cannabis gebruik zonder recept

Naar schatting gebruiken meer dan 130.000 mensen cannabis als medicijn in Nederland. Nog geen vijf procent, minder dan zevenduizend mensen, heeft daarvoor een recept van een arts. De rest kweekt zelf wiet of koopt in een coffeeshop of elders. Om meer inzicht te krijgen in deze groep is het Trimbos instituut het Medusa onderzoek gestart. 

Medicinale cannabis  is al sinds het begin van de eeuw legaal in Nederland, maar de situatie voor medicinale cannabisgebruikers is verre van ideaal. Geen enkele zorgverzekeraar vergoedt medicinale cannabis, er is nog steeds maar één producent (Bedrocan), die niet meer dan vijf soorten kweekt. 

Medicinale cannabisgebruikers kunnen in slechts één gemeente, Tilburg, hun eigen wiet kweken zonder angst voor de politie, de woningbouwvereniging of de burgemeester. In alle andere gemeenten is het risico op huisuitzetting reëel, zelfs met een recept van een arts. De kennis over medicinale cannabis bij zorgprofessionals laat nog veel te wensen over en geplande voorlichtingscampagnes zijn er nooit gekomen. 

Het doel van het Medusa onderzoek is het in kaart brengen van ‘de behoeften en wensen van patiënten’, meldt het Trimbos instituut op hun website. ’Dit helpt om te begrijpen hoe de toegang tot medicinale cannabis en het aanbod verbeterd kan worden.’ Dit streven ondersteunt de stichting VOC uiteraard. 

Het Medusa onderzoek bestaat uit een online vragenlijst en twee vrijwillige vervolgonderzoeken. Trimbos: ‘Het ene is een online interview en voor het andere vragen we een beetje van hun cannabis op te sturen, zodat we de samenstelling kunnen onderzoeken. Ze kunnen één van deze vervolgonderzoeken kiezen of allebei. Deelname is vrijwillig. Deelnemers krijgen per vervolgonderzoek 40 euro als vergoeding.’

Via deze link ga je direct naar de online vragenlijst en klik hier voor meer informatie over het Medusa onderzoek.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*