Keerpunt: nieuwe Duitse regering legaliseert cannabis

duitsland regulering cannabis legalisering

Een historische dag voor Duitsland en Europa: onze Oosterburen gaan cannabis voor recreatief gebruik door volwassenen legaliseren. Het staat zwart op wit in het regeerakkoord van de zogenoemde stoplichtcoalitie, dat vandaag is gepresenteerd.

De impact van dit besluit zal in heel Europa doorwerken; Duitsland is het grootste en rijkste land van het continent. Elke nieuwe Nederlandse regering zal zich tot deze nieuwe werkelijkheid moeten verhouden. Oude smoesjes over internationale verdragen en internationale kritiek kunnen nu echt niet meer. Legalisering van cannabis moet het doel zijn.

Letterlijke tekst in het regeerakkoord van de Duitse stoplichtcoalitie over drugsbeleid

De letterlijke tekst over cannabis in het regeerakkoord (klik hier voor PDF), in het oorspronkelijke Duits en vertaald in het Nederlands:

Wir führen die kontrollierte Abgabe von Cannabis an Erwachsene zu Genusszwecken in lizenzierten Geschäften ein. Dadurch wird die Qualität kontrolliert, die Weitergabe verunreinigter Substanzen verhindert und der Jugendschutz gewährleistet. Das Gesetz evaluieren wir nach vier Jahren auf gesellschaftliche Auswirkungen. Modelle zum Drugchecking und Maßnahmen der Schadensminderung ermöglichen und bauern wir aus.

“We introduceren de gecontroleerde levering van cannabis voor recreatief gebruik aan volwassenen in vergunde winkels. Daardoor wordt de kwaliteit gecontroleerd, wordt de verspreiding van vervuilde stoffen verhinderd en de bescherming van minderjarigen gewaarborgd. We evalueren de wet na vier jaar op maatschappelijke gevolgen. We maken modellen voor het controleren op drugs en maatregelen voor schadebeperking mogelijk en breiden deze uit.”

“Het stoplicht heeft zijn eigen claim waargemaakt een echte hervormingscoalitie te zijn en een einde te maken aan de patstelling na 16 jaar door CDU geleide regeringen. Cannabis is hier het beste voorbeeld van. De nieuwe regering oriënteert zich eindelijk op de feiten en zet internationaal moedige stappen. Veel landen zullen dit voorbeeld volgen en ook cannabis legaliseren,” aldus Deutsche Hanfverband-woordvoerder Georg Wurth in een persbericht.

Meer concrete informatie is op dit moment nog niet beschikbaar. In een eerste reactie verklaart Derrick Bergman, voorzitter van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod: ‘Nu Duitsland om is, zal de rest van Europa volgen. In de Verenigde Staten is de legale cannabisindustrie een van de grootste banenmotors; dat zal in Europa niet anders zijn. Nederland mag zich schamen dat deze doorbraak er is, nog voordat hier het zogenaamde wietexperiment is begonnen. Het is tijd om het cannabisverbod gewoon op te heffen.’

Comments (2)

  • Peter 25/11/2021 at 9:49 am Reply

    NL zal snel moeten volgen, omdat het Duitsland anders economisch in de weg zou staan. Daar zijn ze wel gevoelig voor in Den Haag.

  • Ringo van Wijnen 02/12/2021 at 12:48 pm Reply

    Grandioos geweldig,we kunnen nu eindelijk onze conservisten hun leugens inpeperen.
    Het beste medicijn wordt dan ook een stuk goedkoper,eerlijk duurt het langst.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*