Tsjechische cannabis activist en journalist Robert Veverka veroordeeld voor ‘promoten drugsverslaving’

Robert Veverka legalizace magazine

Eerder deze maand is Robert Veverka, activist en hoofdredacteur van het Tsjechische tijdschrift Legalizace, schuldig bevonden aan het aanzetten tot en promoten van ‘toxicomanie’ (drugsverslaving). Het vonnis, een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee en een half jaar en een boete van 50.000 Tsjechische Kronen (zo’n 2000 euro), is een directe ondermijning van de persvrijheid in een lidstaat van de Europese Unie.

Wil je Robert helpen om zijn verdediging te betalen? Dat kan door te doneren via deze link of direct naar Robert Veverka’s transparante crowdfunding bankrekeningnr. 2900469065/2010 (IBAN: CZ4320100000002900469065, BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Hieronder een Nederlandse vertaling van het persbericht dat op 15 november 2021 is verspreid.

Schrijven over cannabis is een misdaad!

Op 3 november 2021 werden het tijdschrift Legalizace en zijn hoofdredacteur, Robert Veverka, door de rechtbank in de stad Bruntál veroordeeld wegens het aanzetten tot en promoten van “toxicomanie”.

De hoofdredacteur, Robert Veverka, en de uitgeverij van het tijdschrift Legalizace, beiden vervolgd sinds de zomer van 2020 voor het naar verluidt aanzetten tot en promoten van “toxicomanie”, kregen een gevangenisstraf van een jaar met een proeftijd van twee anderhalf jaar en een boete van 50.000 CZK door de rechtbank in Bruntál na twee rechtszittingen.

Volgens de openbare aanklager hebben Jan Žalman, Veverka en de uitgeverij de misdaad begaan door het aanzetten tot en het promoten van toxicomanie door in de periode 2010-2020 meer dan tweehonderd artikelen te publiceren die de indruk wekten dat de verwerking en behandeling van cannabis legaal was, door middel van gekwalificeerde instructies over cannabisteelt, -verwerking en -opslag, en door advertenties met een cannabisthema te publiceren en legale en vrij verhandelbare cannabiszaden aan te bieden die verschillende keren zijn verschenen als aanvulling op de gedrukte tijdschriftuitgaven. Dit vermoeden werd bevestigd door rechter Marek Stach in zijn vonnis op 3 november 2021, toen hij de beklaagden schuldig achtte aan het bovenstaande.

Hoewel de rechter toegaf dat het tijdschrift Legalizace de indruk wekt van een zeer objectief medium, aangezien het brede, uitgebreide informatie en deskundige adviezen biedt, evenals inzicht in de medische aspecten van cannabis, verklaarde hij dat de reden voor zijn oordeel is dat sommige van de artikelen kunnen bij bepaalde personen de wens aanwakkeren om apparatuur te kopen waarmee ze op een illegale manier cannabis kunnen kweken, oogsten, verwerken en gebruiken. De rechter stelde ook dat als de afgedrukte foto’s cannabisbloemen tonen die duidelijk bedekt zijn met hars, deze afbeeldingen dus geen industriële cannabis kunnen zijn zonder psychoactieve eigenschappen. Volgens de rechter is dergelijke inhoud een verleiding voor lezers; bijna elk nummer van het tijdschrift zou in staat zijn het gedrag van lezers te beïnvloeden en hen aan te zetten tot misbruik van verslavende middelen. Hoewel de meeste artikelen in de gepubliceerde tijdschriftnummers juridisch correct zijn, is volgens rechter Marek Stach zelfs één enkel artikel met de potentie om lezers op te hitsen voldoende voor het tijdschrift Legalizace om het misdrijf van het aanzetten tot en het promoten van toxicomanie te vormen.

“De rechter zei dat hij niet bevoegd is om de voordelen van de huidige wetgeving, de voordelen van cannabisproducten in de gezondheidszorg of de negatieve effecten van cannabisgebruik te beoordelen, maar dat hij zijn oordeel moet baseren op de bestaande wetgeving die bindend is voor iedereen. Hij verklaarde dat volgens zijn oordeel het tijdschrift Legalizace klaarblijkelijk en feitelijk het strafbare feit was van het aanzetten tot en het bevorderen van toxicomanie. Hij hield geen rekening met de wettelijke bepalingen op grond waarvan cannabis in bepaalde gevallen legaal kan worden behandeld, of met het uitgebreide en educatieve karakter van de informatie die in het tijdschrift wordt gepubliceerd. Integendeel, de rechter uitte zijn twijfels over de vraag of de personen die interviews aan het tijdschrift gaven, op de hoogte waren van de inhoud en de algemene boodschap ervan. Persoonlijk beschouw ik het vonnis als zeer bevooroordeeld en ernstig beperkend voor de vrijheid van meningsuiting, het recht om politieke mening te uiten en het recht op informatie”, zegt Robert Veverka.

Het vonnis is niet definitief, de beklaagden wachten op de schriftelijke motivering van de uitspraak van de rechtbank en zullen deze tijd gebruiken om een ​​eventueel beroep te overwegen. Het vonnis heeft tot veel verontwaardiging geleid bij zowel het leken- als het deskundige publiek, dat de nieuw benoemde Kamer van Afgevaardigden oproept om de verouderde wetgeving over psychoactieve stoffen en het specifieke deel van de wet dat verwijst naar het aanzetten tot en het bevorderen van toxicomanie bij te werken.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*