Luxemburg breekt de ban: legalisering van cannabis in Europa begint

Als eerste Europese land gaat Luxemburg thuisteelt van cannabis legaliseren. Volwassenen (18+) mogen vier planten per huishouden kweken en handel in cannabiszaden wordt legaal, zonder maximering van het THC-gehalte. Dat de legalisering van cannabis in Europa nu echt begint, blijkt ook uit de recente ontwikkelingen in Zwitserland, Duitsland, Malta en Italië.

Het lijkt dan toch de Luxemburgse premier Xavier Bettel te worden, die de geschiedenisboekjes in gaat als de eerste Europese regeringsleider die cannabis legaliseert. De legalisering stond drie jaar geleden al in het regeerakkoord van zijn kabinet maar liep vertraging op door de corona crisis. Op vrijdag 22 oktober presenteerde de regering het nieuwe cannabisbeleid.

Thuis geteelde cannabis (© Gonzo Media)

In de toekomst zal ook de verkoop van cannabis in winkels worden gelegaliseerd, maar er wordt nu voorrang gegeven aan thuisteelt. De Britse krant The Guardian schrijft dat ‘bronnen binnen de regering verklaarden dat de wetgeving is ingegeven door de wens om consumptie en teelt “binnen de eigen vier muren” te liberaliseren’. De plannen zijn een eerste stap naar een fundamentele herijking van de cannabiswetgeving in Luxemburg, bedoeld om consumenten weg te houden van de illegale markt.

De Luxemburgse minister president Xavier Bettel (Wikimedia)

Europese primeur
Consumptie van cannabis in de openbare ruimte blijft verboden en er wordt een grens van drie gram ingevoerd; alles daaronder zal niet langer als delict gelden en kan hooguit met een lage boete worden bestraft. Van volledige legalisering is dus zeker nog geen sprake, maar legale thuisteelt zou al een Europese primeur zijn.  

Zwitserland
Ook in Zwitserland staat het cannabisverbod onder druk. De parlementaire commissie voor sociale zaken en volksgezondheid, de SGK-S, stemde deze week met een ruime meerderheid voor legalisering van zowel medicinale als recreatieve cannabis in Zwitserland. Negen commissieleden stemden voor, twee tegen. Legalisering wordt in de Zwitserse politiek van links tot rechts gesteund. Het land heeft nu al de hoogste THC-grenswaarde voor CBD- en hennepproducten: één procent in plaats van 0,2 procent, zoals in de rest van Europa.

Duitsland
De kans dat het grootste, rijkste en machtigste Europese land cannabis gaat legaliseren is nog nooit zo groot geweest als op dit moment. De drie partijen in de ‘Ampelkoalition’, de SPD, die Grünen en de FDP, zijn allen voorstander van legalisering. FDP-leider Christian Lindner benadrukte dit vlak voor de verkiezingen van 26 september expliciet. De afgelopen elf dagen was legalisering elke dag trending topic op Twitter in Duitsland, mede dankzij een jeugdrechter uit Bernau, Andreas Müller. Hij is voluit vóórstander van legalisering en legt onvermoeibaar uit waarom in talloze media optredens. Als de Ampelkoalition er inderdaad komt, ligt een cannabis doorbaak binnen handbereik.

Malta
Het traditioneel conservatieve en katholieke Malta heeft zich in de Europese kopgroep gemeld met een cannabis wetsvoorstel dat zowel thuisteelt als cannabis social clubs reguleert. Op 4 oktober presenteerde Owen Bonnici, minister van gelijkheid, onderzoek en innovatie, Bill No. 241, een verregaande liberalisering van de cannabiswetgeving. De hoofdpunten van dit baanbrekende wetsvoorstel:

-Bezit van maximaal 7 gram gedecriminaliseerd voor 18 jaar en ouder
-Thuisteelt van maximaal 4 planten per huishouden toegestaan
-Consumptie van cannabis in de openbare ruimte blijft verboden, m.u.v. medicinaal gebruik
-Cannabis Social Clubs toegestaan, met strenge regels
-Clubs mogen maximaal 7 gram cannabis per lid per dag verstrekken en maximaal 20 zaden
-Clubs mogen niet binnen 250 meter van een school gevestigd zijn

Italië
Italiaanse cannabisactivisten wisten begin september in vijf dagen ruim een half miljoen handtekeningen te verzamelen onder een online petitie voor een cannabis referendum. Als het Hooggerechtshof het voorstel goedkeurt zal de Italiaanse bevolking worden gevraagd of zij thuisteelt wil decriminaliseren en celstraffen voor de meeste cannabis gerelateerde “delicten” afschaffen. De ‘cannabis light’ industrie van hennep- en CBD-producten gaat ondertussen als een speer in Italië. Het Financieele Dagblad berichtte deze week: ‘De publieke opinie over cannabis in Italië kantelt. Via een referendum wordt gepleit voor de legalisering voor teelt en gebruik. Industriële hennepproductie wordt door telers gezien als ‘de nieuwe crypto’, die zo snel mogelijk moet worden gereguleerd.’  

Nederland
In vrijwel heel Europa woedt een maatschappelijk en politiek debat over nut en noodzaak van het cannabisverbod. Dat verbod heeft louter negatieve effecten, zoals de stichting VOC al sinds haar oprichting betoogt. Alleen criminelen profiteren van het verbod, dat geen effect heeft op de mate van gebruik. Zoals jeugdrechter Andreas Müller het deze week zei: ‘Er zijn geen argumenten meer vóór het verbod op cannabis’. Drie jaar nadat Canada cannabis legaliseerde, is ook in Europa de ban gebroken. Deze verheugende ontwikkeling biedt een nieuwe regering in Nederland de kans om na 45 jaar gedogen eindelijk te gaan legaliseren en logisch reguleren. In afwachting daarvan zou de demissionaire regering direct een einde moeten maken aan de huisuitzettingen van thuistelers.

Bronnen:

Luxembourg first in Europe to legalise growing and using cannabis, The Guardian, 22 oktober 2021

La culture du cannabis à domicile autorisée et limitée, Paperjam.lu, 22 oktober 2021

Why Germany could be on the brink of legalising cannabis, TheLocal.de 12 oktober 2021

Switzerland to legalise recreational and medical cannabis usage, The Local.ch, 19 oktober 2021

Seven Grams Allowed, Four Plants At Home And Cannabis Associations – But No Smoking In Public Under New Cannabis Laws, LovinMalta.com, 6 oktober 2021

Inside The Digital Campaign That May Allow Italy To Decriminalize Cannabis, TheFloridaStar.com, 13 oktober 2021

Italiaanse wietteelt in opmars: ‘Dit is de echte Green Deal’, Financieele Dagblad, 20 oktober 2021

Legalisierung von Cannabis: „Es gibt keine Argumente mehr für die Prohibition“, Deutschlandfunkkultur.de 21 oktober 2021

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*