Mario Zwart: 5 cannabis richtlijnen voor burgemeesters die willen legaliseren

VOC columnist Mario Zwart is verheugd met het nieuwe manifest waarin zo’n veertig burgemeesters pleiten voor legalisering van softdrugs (klik hier voor PDF). Maar de ondertekenaars kunnen vandaag al de daad bij het woord voegen, schrijft hij in een nieuwe column.

Beste burgemeesters,

Dank voor uw oproep om cannabis te legaliseren. Dit is inderdaad hoog tijd. We weten immers al heel lang dat een legale, gereguleerde markt de misdaad terugdringt. En de gezondheid beter beschermt dan de illegaliteit.

Het Manifest ondermijnende criminaliteit dat op 18 september 2021 verscheen

Maar u kunt als burgemeesters vandaag al de daad bij het woord voegen. Help ons de volksgezondheid bevorderen en de misdaad bestrijden. Burgemeesters: hier zijn onze Vijf Cannabis Richtlijnen voor u, die geheel binnen uw mandaat vallen.

 1. Geen woningsluiting voor 5 planten of minder
  Zolang we nog wachten op legale wiet in de cannabiswinkel, is zelf kweken de enige manier om -zonder doktersrecept- aan gegarandeerd schone, misdaadvrije wiet te komen. De thuistelers zijn dus medestanders van de burgemeesters. Zij verdienen waardering, geen straf. Wat burgemeesters kunnen doen is afzien van woningsluitingen van thuistelers bij 5 of minder wietplanten. Op die manier sluit het bestuursrecht ook weer goed aan op de Opiumwet, waarin bewust is opgenomen dat de teelt van 5 planten of minder niet strafrechtelijk wordt vervolgd.
 2. Geen woningsluiting voor een partijtje wiet
  Wie kweekt, zal oogsten. Een opgeslagen partij aardappels, knolrapen of wiet doet niemand kwaad. De huidige “huisuitzettingsgrens” van 5 gram wiet is absurd. Eén enkele fles wijn weegt al meer dan een kilo. Ons voorstel: verhoog de wietlimiet tot een kilo. Zo voorkomen we samen veel maatschappelijke ellende. U kunt morgen in uw beleid opnemen dat u geen bestuursrechtelijke stappen neemt bij een partij van een kilo of minder.
 3. Pas de “huisuitzettingsconvenanten” met woningcorporaties aan
  In veel gemeenten zijn er convenanten met woningbouwcorporaties, die stimuleren dat de corporaties huurders op straat zetten als er een wietplant of meer dan 5 gram wiet wordt gevonden. Hierdoor komen jaarlijks vele burgers in de problemen. Ons voorstel: pas de limieten in die convenanten aan (5 planten, 1 kilo). Verleidt de woningbouwcorporaties tot medewerking, pas waar nodig drang of dwang toe.
 4. Stimuleer de vestiging van coffeeshops in uw gemeente
  Zolang we nog geen legalisering hebben, is de coffeeshop de enige plaats waar de overheid toezicht heeft op cannabis. En waar een strikt 18+ leeftijdsbeleid geldt. Het sluiten van coffeeshops, een “nulbeleid” of “uitsterfbeleid” geeft de markt over aan de straathandel en het Darkweb. Onze oproep: burgemeesters, neem de regie, dring de zwarte handel terug, juist door gecontroleerde cannabis-winkels. Open dus meer coffeeshops.
 5. Maak coffeeshops niet onnodig het leven zuur
  Net als de thuistelers zijn ook de coffeeshops uw bondgenoten in de strijd tegen de illegale handel. De shops opereren in een juridisch schermergebied: het gedoogbeleid. Een situatie waaraan zowel de coffeeshops, de klanten en de burgemeesters een hekel hebben. Wij willen immers allen legalisering. Laten we, tot het zo ver is, samen het beste van maken van dat gedoogbeleid. Burgemeesters: sluit geen coffeeshops als ze wat teveel voorraad hebben. Sluit niet de panden waar ze hun voorraden moeten verstoppen. Neem die voorraden niet in beslag. We staan samen aan dezelfde kant, laten we de handen ineenslaan. Ten bate van de gezondheid en veiligheid van ons allen.

  Met vriendelijke groet,
  Mario Zwart

  Leave Your Comment

  Your email address will not be published.*