Gluren bij de buren: New York, Malta, Den Bosch, Zaanstad en Den Haag

Welkom bij de eerste aflevering van onze cannabis real life soap Gluren Bij De Buren door Mario Zwart. Deze week bezoeken we maar liefst vier steden én een eiland. Een bomvolle show, dus laten we maar meteen van start gaan!

New York

We beginnen in New York, the city that never sleeps. Maar sinds 31 maart 2021 zullen cannabis-liefhebbers er heel wat beter slapen. Op die dag tekende gouverneur Andrew Cuomo namelijk de wet die cannabis legaal maakte. Er komen legale kwekerijen, winkels, cannabis-coffeeshops waar je wiet kunt roken (toegankelijk voor New Yorkers én voor toeristen) en thuisteelt wordt toegestaan tot 12 planten per huishouden. Yeah!

Malta

En dóór gaan we, naar Malta, het mediterrane-eiland met de rijke geschiedenis. En met een schitterende toekomst. Zeker sinds minister-president Robert Abela in februari zijn plannen presenteerde om cannabis te legaliseren. Veel moet nog worden uitgewerkt, maar naar alle waarschijnlijkheid is thuisteelt inbegrepen. Het plan is dat elke Maltees 4 planten mag kweken, mits die niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Malta wordt daarmee het eerste Europese land met legale thuisteelt!

Den Bosch

En we vliegen naar Nederland. Was u al eens in Den Bosch? Een stad vol historische gebouwen, zoals de monumentale veertiende-eeuws Sint Jans kathedraal. Minder fraai is het middeleeuwse beleid van burgemeester Jack Mikkers. Als een duivel in een wijwatervat gaat hij tekeer tegen wiet. Neem dit dieptepunt. Een bewoner van Den Bosch teelt in het buitengebied 4 wietplanten, hangt deze thuis te drogen, en heeft de pech betrapt te worden door gemeenteambtenaren. Burgemeester Jack Mikkers sluit per direct de woning. De zes bewoners zijn nu dakloos, omdat één van hen een paar medicinale planten aan het drogen was. Dus collectieve straf voor alle bewoners, vanwege een slachtofferloze “misdaad” van één. Dakloos gemaakt als straf voor wiet. In Den Bosch, Nederland, in het jaar des Heeren 2021.

Dakloos gemaakt als straf voor wiet. In Den Bosch, Nederland, in het jaar des Heeren 2021

Zaanstad

Gauw weg dus, en op naar Zaanstad. Bekend van de Zaanse Schans, jaarlijks bezocht door 2 miljoen “kwaliteitstoeristen”. En thuisbasis van groot grutter Albert Heijn. Maar gezond verstand is er niet in de aanbieding, ontdekten we. Zo wil Zaanstad wél meedoen aan de ‘wietproef’, maar géén legale kwekerij. De redenering is, zoals gebruikelijk, bizar. Kijk mee en huiver. Burgemeester Jan Hamming ziet namelijk “grote risico’s in een overval van transport en van de kweeklocatie“.

Is die angst terechte? Nee. Een email naar de Canadese toezichthouder op legale wiet (hcinfo.infosc@canada.ca) of een telefoontje met onze nationale mediwiet-kweker Bedrocan (Zwaaikom 4, Veendam, telefoon 0598-623731) had hem geleerd dat dit risico in de praktijk niet bestaat. En ook de specifieke locatie (een hal op het industrieterrein) wordt met bizarre argumenten afgewezen. Overdag lopen op het industrieterrein namelijk mensen, dus (?) die lopen gevaar. En ‘s nachts loopt er niemand, dat lijkt gunstig, maar dat betekent dat er juist eerder wordt ingebroken! En, als klap op de vuurpijl: in de buurt zijn vroeger illegale kwekerijen opgerold “of andere verdachte situaties aangetroffen”.

U zult begrijpen, dáár kan dus geen legale wietkwekerij komen. Het wordt allemaal met droge ogen opgeschreven door bestuurders en hoogwaardigheidsbekleders in Zaanstad. Gauw maar weer weg dus naar onze laatste stop.

Den Haag

O, O, Den Haag…… De Hofstad zal nooit meer dezelfde zijn, sinds de CannaStemBus er in maart 2021 tal van politici interviewde over het cannabisbeleid. Langzaam komt er wat beweging in ons beleid ! Met de nadruk op langzaam. Zelfs initiatiefneemster Vera Bergkamp (D66) klaagt: “Na 4 jaar Wietproef zit er nog geen zaadje in de grond”. Daarom stuurt ze nu haar Wietwet (zeg maar, de betere versie van de Wietproef) naar de Eerste Kamer. De Wietwet is maar een marginale verbetering: consumptie legaal, verkoop gedoogd, commerciële productie verboden maar gedoogd, thuisteelt te vuur en te zwaard bestreden. Dus grootschalig commercieel kweken wordt gedoogd, voor bedrijven die de aanbestedingsloterij winnen, maar de burger mag niks: een enkele plant in je moestuin blijft een zware misdaad. Je mag patat kopen bij de McDonald’s, maar wie thuis gaat koken wordt z’n huis uitgezet. Hoe verzin je het. 

Hoe nu verder? New York en Malta tonen ons de toekomst; Den Bosch en Zaanstad het verleden.. Ik zeg: laten we vooruit gaan. Laat die Wietwet maar zitten. Die halfbakken “gedoog”-oplossing zou leuk geweest zijn in 1980, maar is anno 2021 echt onvoldoende.

Mijn voorstel is simpel:

A) Schrap per vandaag de straf op thuisteelt. Sta 5 planten toe.
B) Reguleer cannabis als alcohol. Dus dezelfde eisen aan productie, opslag, reclame,verkoop, bezit en consumptie als voor alcohol gelden. Dat is wat zwaar, want cannabis is veel minder riskant, maar versoepelen kan altijd nog.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*