Waarom elke Christen voor legale cannabis zou moeten zijn

crucifix on top of bible

Foto via Pixabay op Pexels.com

De christelijke politieke partijen in Nederland zijn weinig enthousiast over cannabis. Eigenlijk is dat vreemd, merkt huiscolumnist Mario Zwart op, want juist Christenen hebben alle reden om de legalisering van cannabis te steunen.

1. Leven in waarheid

Het Christendom hecht veel waarde aan de waarheid. Maar de War on Drugs is gestoeld op onwaarheid, op manipulaties. En dat geldt ook voor de oorlog tegen wiet. Christenen houden van van eerlijkheid. En de waarheid is het verbod op cannabis stamt uit de VS van de jaren ’30, gestoeld op racistische vooroordelen tegen latino’s en zwarten (en op de wens om de alcoholpolitie van nieuw werk te voorzien toe de Drooglegging werd beëindigd). Terwijl in werkelijkheid cannabis een geneeskrachtig kruid is, dat ook voor het plezier wordt genuttigd, dat niet zonder gevaar is, maar dat aanzienlijk lagere risico’s heeft dan alcohol of tabak.

2. Zorg voor de zwakkere

We moeten voor de zwakkere zorgen. Dat gaat beter als cannabis legaal is. Want anders dan soms gedacht beschermen we die zwakkere helemaal niet met een verbod. Om even naar alcohol te kijken: nooit was alcohol dodelijker dan tijdens de Drooglegging. Een verbod schrikt vooral de brave burger met een gematigd gebruik af, maar niet de probleemgebruiker: die wacht echt niet op toestemming van de overheid. Voor cannabis geldt dat ook: de wiet wordt momenteel illegaal geteeld, zonder controle op de kwaliteit. En momenteel is het voor coffeeshops zelfs verboden om die wiet te testen op bestrijdingsmiddelen en gifstoffen. Legalisering beschermt de burger. Om die reden pleit bijvoorbeeld medisch vakblad British Medical Journal al vele jaren voor het legaliseren en reguleren van cannabis. Juist om de zwakkere te beschermen.

3. Barmhartigheid

Cannabis is een geneeskrachtig kruid, in december 2020 heeft zelfs de aartsconservatieve VN Drugscommissie die medicinale werking bevestigd. Het heeft minder bijwerkingen dan bijvoorbeeld opiaten en benzodiazepines. En heeft bewezen positieve effecten bij onder andere epilepsie, PTSS, de Ziekte van Parkinson en pijn bij kanker. Maar de toegang  tot dit middel is beperkt, ook in het Nederland van 2021: het aanbod is beperkt, niet alle artsen willen voorschrijven en verzekeraars vergoeden niet. En patiënten die het zelf kweken worden gestraft als waren zij ‘drugscriminelen’.

4. Het Heilige Land

Israël legaliseert in 2021 cannabis. En daarmee komt het land weer terug bij een oude traditie. Of cannabis in de Bijbel genoemd werd is niet geheel duidelijk, sommigen zeggen van wel. Wat wél zeker is dat er in een 2700 jaar oude tempel in Tel Arad resten van cannabis zijn gevonden. Met een verrassend hoog THC-gehalte overigens. De Israëlische onderzoekers vermoeden zelfs dat deze hasj ook werd gebruikt in de tempel in Jeruzalem.

5. De traditie

Christelijke partijen in ons land hechten terecht veel waarde aan onze tradities. Jammer genoeg vergeten we daarbij dat het verbod op cannabis een nieuwkomer is, een invasieve exoot, zo u wil. Het verbod werd bedacht in Amerika in de jaren 1930 en werd pas in 1951 in Nederland ingevoerd. Terwijl het gebruik van hennep juist een oeroude Europese en Nederlandse traditie is. Voor medicijnen (wietolie en wiet), als veevoer (de bladeren), voor vezels (de stengels). Een bekende handelsplaats voor hennep was het Zuid-Hollandse Oudewater. De vezels werden verwerkt in touwslagerijen, de zogenaamde lijnbanen,  waar vele straten in ons land naar zijn vernoemd, zoals in Rotterdam. De zeilen van onze VOC-schepen en de touwen aan boord waren van hennep. Onze Gouden Eeuw hadden we mede aan de hennep te danken. Laten we dat vergeten verleden weer in ere herstellen!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*