Gevolgen inval Kulu Trading nu al te merken in de branche

Eerder deze week werd bekend dat de inval in Loosdrecht op 30 september bij groothandel Kulu Trading was. Kulu Trading (voorheen Kulu Valley Traders, opgericht in januari 1974) is de oudste en een van de grootste groothandels voor rokersaccessoires in Nederland. De gevolgen voor de branche werden direct duidelijk.

Via de mail werden we getipt dat een andere groothandel (McSmart) al de bekende gripzakjes, vetvrij-papier en handpersen om hasj mee te maken (tijdelijk) uit het assortiment heeft gehaald.

Verder schrijven ze:

Het bezit en de verkoop van bovengenoemde artikelen is niet verboden, maar toch zijn wij genoodzaakt om deze beslissing te nemen. Dit omdat wij graag het zekere voor het onzekere nemen inzake de interpretatie van het wetsartikel ‘13b van de Opiumwet’ en de aanpassing hiervan in januari 2019.

Wij gaan er van uit dat we met de bovengenoemde aanpassing van het assortiment opereren binnen de grenzen van de wet, voor zover deze nu overtreden zouden worden. Als de wetgever op enig moment duidelijkheid verschaft over wat exact wel en wat niet mogelijk is kunnen we tegen die tijd de verkoop wellicht weer oppakken.

We adviseren ook jullie om verstandig om te gaan met de verkoop van de producten die je in het assortiment hebt.

Inval Kulu Trading

De inval bij Kulu Trading werd uitgevoerd met honderd man. In het persbericht van de politie is te lezen:

“In dit geval hebben we te maken met een bedrijf dat zaken verkoopt die grootschalige drugshandel mogelijk maken. Dan moet je denken aan versnijdingsmiddelen, zakjes, stempels, pijpjes en andere zaken die drugsproducenten en dealers nodig hebben. Dit bedrijf draagt dus bij aan het in stand houden van de drugscultuur, die voor veel problemen zorgt. En dat is strafbaar.”

Burgemeester Crys Larson van de gemeente Wijdemeren deed er nog een schepje bovenop in hetzelfde persbericht:

“Bij deze actie hebben we als één overheid opgetreden. Dit is het meest effectief omdat we vanuit zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere wet- en regelgeving kunnen optreden. Door deze interventie hebben we een netwerk voor het faciliteren van drugshandel en productie geraakt en een signaal afgegeven aan vergelijkbare bedrijven.”

Ook grote inval bij Dinafem in Baskenland, Spanje

Vorige maand werd de branche al opgeschrikt door een inval bij cannabiszadenbank Dinafem waarbij 15 medewerkers zijn opgepakt. De actie van de landelijke politie, de Guardia Civil, kan grote gevolgen hebben voor de branche, want Dinafem levert aan vele andere zadenbanken in Europa. Inmiddels heeft Dinafem van zich laten horen in met een persbericht. Citaat:

De afgelopen dagen waren gevuld met spanning en een gevoel van onmacht, aangezien deze ernstige klap een pad van onzekerheid heeft gecreëerd voor de hele sector, inclusief de bedrijven die zich, net als wij, bezighouden met de gehele of gedeeltelijke aan- en verkoop van cannabiszaden. Ook al zijn dit moeilijke tijden, ons juridische team werkt de klok rond zodat we zo snel mogelijk onze normale activiteiten kunnen hervatten, en we hebben volledig vertrouwen in de duidelijkheid en wettigheid van het bedrijfsmodel dat we gedurende zoveel jaren hebben ontwikkeld.

Zaden in het hoofdkantoor van Dinafem in Baskenland in 2013 (Foto © Gonzo Media)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*