Vee eruit, wiet erin: Zjef Naijkens’ KEMP plan voor een boerencoöperatie die teelt voor de wietproef

Al maanden werkt Zjef Naijkens, in de jaren zeventig boegbeeld van de legendarische folk/protest/pro-wiet muziekgroep De Veulpoepers, aan een plan onder de naam KÈMP. Het idee: een coöperatie van Brabantse boeren die hun vee verruilen voor cannabis in het kader van de wietproef. De werving is vandaag gestart (klik hier voor Facebook pagina).

Op de voorpagina van het concept plan coöperatie KÈMP staat een stukje tekst uit ‘Dè’s Biks’, een verklarende woordenlijst van het Hilvarenbeeks dialect door Jan Naaijkens uit 1976:
Kèmp zn. hennep. Werd vroeger geteeld voor de vezels waar touw van gemaakt werd en voor het zaad dat goed vogelvoer was en nog is (kèmpzaod). Tegenwoordig kan hennep (cannabis) nog slechts clandestien geteeld worden, wat in feite ook gebeurt. Niet voor de vezels of de zaadjes, maar voor de vrouwelijke bloempjes, die de befaamde (of de beruchte…) marihuana opleveren.

Zjef Naaijkens te gast bij Omroep Brabant, februari 2020

Zjef, vijfde zoon van Jan Naaijkens, heeft het KEMP plan ontwikkeld met zijn kameraad Jacques Wagtmans. Ze hopen twintig tot veertig boeren aan zich te binden voor de coöperatie, vertelde Naaijkens tegen dagblad BN/De Stem. Haast is geboden, want de aanmelding voor telers voor de wietproef, gestart op 1 juli, eindigt al op 28 juli. Naaijkens: “Waanzinnig kort dag. En dan moet je vervolgens een jaar afwachten of je aan de gang kunt. Maar ik heb er al wel veel aan gerekend en voorbereid.”

KEMP ziet cannabis als milieuvriendelijk alternatief voor boeren die willen of moeten saneren vanwege de ammoniakuitstoot. De vèèrekesboeren, zoals ze in Brabant zeggen, maar ook melkveehouders. Naaijkens: ‘Voor de prijs van een melkrobot zet je een kwekerij op die je in een half jaar terugverdient. Dat maakt genoeg duidelijk waarom de georganiseerde misdaad er nu zo veel aan verdient.’

De boeren hoeven alleen cannabis te telen: de coöperatie doet de rest. Citaat uit het concept plan Coöperatie KEMP:

‘De coöperatie houdt zich bezig met enerzijds kweek van cannabis in de breedste zin van het woord en de (gesloten) verkoop van de gezamenlijke producten van de leden aan coffeeshops. Anderzijds verzorgt de coöp. de inkoop en levering van benodigde kweekmaterialen aan haar leden, evenals kennis, zaai- en plantgoed, kwaliteitscontrole, beveiliging en het verlenen van diensten zoals het knippen, drogen en verpakken. Kort gezegd houden de leden zich bezig met het kweken van de planten op eigen locatie en worden alle andere zaken behartigd en uitgevoerd door de coöperatie.’

Boeren die wel oren hebben naar wiet in plaats van vèèrekes en koeien, betalen €5000 startinbreng om de kosten van de aanmelding te dekken. ‘Voor de te verrichten werkzaamheden, zoals het indienen van de aanvraag en realiseren van de vergunning, wordt van deze aspirant-leden een startinbreng verwacht van 5.000 euro.’ Als het lukt om één van de tien vergunningen in de wacht te slepen, moeten de boeren een instapcontributie betalen. ‘De instapcontributie -bij verkregen vergunning- bedraagt minimaal 50.000 euro voor een plantrecht tot 10.000 planten (500 m2 beplant). In eerste instantie kan hiervan de helft (250 m2) worden benut.’

Nog een citaat uit het concept plan, dat nieuwsgierig maakt: ‘KEMP heeft de rechten verworven over een eigen lijn buitenwiet, speciaal geschikt voor Brabantse zandgronden, de Kampina Sativa.’

Eén ding is zeker, Zjef Naaijkens houdt van wiet. Goeie wiet. Het Veulpoepers nummer ‘Kierewiet’ is veel minder bekend dan ‘Nederwiet’ van Doe Maar, maar hoort evenzeer thuis in de -kleine- canon van Nederlandse liedjes over cannabis.

Kierewiet

Als ik ’t voor één keer zeggen kon
Tralalalala goeie wiet klaboem
dan wou ‘k geen regen en heel veel zon
Tralalalala goeie wiet klaboem
Dan had ik hele goeie wiet
Goeie wiet goeie wiet goeie wiet kierewiet
Als ik ’t voor één keer zeggen kon
Dan wou’k geen regen en heel veel zon (2x)

En als ik oud geworden ben
Tralalalala goeie wiet klaboem
Dan is er één ding da’k nog ken
Tralalalala goeie wiet klaboem
En dat is hele goeie wiet
Goeie wiet goeie wiet goeie wiet kierewiet
En als ik oud geworden ben
Dan is er één ding da’k nog ken (2x)

Dan groeit er straks op mijnen buik
Tralalalala goeie wiet klaboem
Zo’n mooie groene hasjiesstruik
Tralalalala goeie wiet klaboem
En dat is hele goeie wiet
Goeie wiet goeie wiet goeie wiet kierewiet
Dan groeit er straks op mijnen buik
Zo’n mooie groene hasjiesstruik (2x)

Tekst: Zjef Naaijkens / Stichting R.K. Veulpoepers B.V., afkomstig van het album ‘een frisse wind’ (1981)

RK Veulpoepers BV: een frisse wind (1981)

Comment (1)

  • jp rebel 21/07/2020 at 10:13 pm Reply

    Prachtplan dit, ik hoop dat de aanvraag goedgekeurd wordt. Brabant kan dit gebruiken en als de vergunning doorkomt liggen de subsidies voor t oprapen.

    Je kunt t nog iets fijnmaziger leggen en dat doet Thuisgeteeld.n dat ook net de aanvraag ingediend heeft.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*