Lester Grinspoon, legendarische cannabis onderzoeker, overleden op 92-jarige leeftijd

Een dag na zijn 92e verjaardag is de invloedrijke cannabis onderzoeker en auteur Lester Grinspoon overleden. Dat meldt zijn zoon Peter via Twitter. Grinspoon’s boeken waren van grote invloed op het debat over het cannabisverbod in de Verenigde Staten en daar buiten.

Lester Grinspoon werd op 24 juni 1928 geboren in Newton, Massachussetts. Hij was decennia lang professor psychiatrie op de medische faculteit van Harvard en veertig jaar psychiater in het Massachusetts Mental Health Center in Boston. In 1971 publiceerde hij ‘Marijuana Reconsidered‘, een baanbrekend boek over de criminalisering van cannabis. ‘Marijuana: The Forbidden Medicine‘, verschenen in 1993, had grote invloed op het maatschappelijke en politieke debat over medicinale cannabis.

Grinspoon was een echte bekeerling: toen hij cannabis in 1967 begon te bestuderen, was hij er van overtuigd dat “it was a very harmful drug that was unfortunately being used by more and more foolish young people who would not listen to or could not believe or understand the warnings about its dangers.” Hoe meer research deed, hoe duidelijker het werd dat hij, en de rest van het Amerikaanse publiek, was voorgelogen over de gevaren van cannabis.

Met regelmaat trad Grinspoon op als getuige-deskundige in rechtszaken, waaronder die tegen John Lennon en debatten, tot in het Amerikaanse congres toe. In 1990 werd hij door de Drug Policy Foundation onderscheiden met de prestigieuze Alfred R. Lindesmith Award for Achievement in the Field of Scholarship. In 2012 won hij de Cannabis Culture Award. Vandaag tweette zijn zoon Peter Grinspoon:

‘My father, Dr. Lester Grinspoon, passed away this morning, peacefully & comfortably, with his wife Betsy (of 66 years) at his side, after celebrating his 92nd birthday with his family. Thank you for making the world a better place, in so many ways!’

 

Lester Grinspoon in 2010 (Foto: Sensi Seeds)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*