Coffeeshops mogen vanaf 1 juli weer volledig open

Goed nieuws uit Den Haag: de coffeeshops mogen vanaf 1 juli weer volledig open. In zijn voorlopig laatste persconferentie over de corona maatregelen nam minister-president Mark Rutte het woord coffeeshop gisteren niet in de mond, maar op de Rijksoverheid website staat klip en klaar: “Voor coffeeshops geldt nog tot en met 30 juni dat er alleen afgehaald mag worden, daarna mogen zij weer volledig open.”

Update 13 oktober: Afhaal coffeeshops blijft mogelijk, horeca gedeelte dicht door corona maatregelen

Update 19 oktober: blowverbod en verbod bezit cannabis na 20.00

Aanvankelijk zouden de coffeeshops nog tot 1 september alleen afhalers mogen bedienen. Opmerkelijk omdat cafés, restaurants en hotels al sinds 1 juni weer gasten mogen ontvangen. Toen D66 Tweede Kamerlid Antje Dierens op 4 juni minister-president Rutte hier naar vroeg, antwoordde hij: “De coffeeshops en de sekswerkers. Ik snap dat je die natuurlijk ook zou kunnen toevoegen aan 1 juli. Je kunt alles toevoegen aan 1 juli, maar jongens, dan wordt het zo groot. Ik zeg het maar even eerlijk. Het zakt dan echt door z’n eigen gewicht in elkaar. Doe het nou dus niet. Ja, het is ook een beetje arbitrair wat er precies op 1 juli en op 1 september zit. Dat zeg ik ook eerlijk.” (tekst gaat door onder foto)

Coffeeshop Wiz Art, Stadskanaal (© Gonzo Media)

Het antwoord van interim VWS minister Martin van Rijn op een brief van coffeeshopbond BCD lag in dezelfde lijn. Van Rijn schreef op 10 juni dat hij geen aanleiding zag om extra openingen toe te staan. Op 17 juni stelde D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp een serie Kamervragen aan de beide ministers over het anders behandelen van de coffeeshops. Belangrijkste vraag: “Kunt u beargumenteren waarom specifiek coffeeshops nog niet volledig open mogen?”

In zijn wekelijkse CNNBS-column schreef VOC-voorzitter afgelopen dinsdag: “De antwoorden zijn er nog niet als ik dit schrijf, maar ik kan nu al verklappen dat het kabinet helemaal geen argumenten heeft om de ruim 68.000 kroegen, restaurants en hotels anders te behandelen dan de nog geen 600 coffeeshops.” Gisteren, 25 juni, ging het kabinet dus alsnog door de pomp. Korte tijd na de persconferentie van Rutte over de versoepeling van de corona maatregelen werd de tekst over de maatregelen op Rijksoverheid.nl aangepast. Coffeeshops mogen vanaf woensdag 1 juli weer volledig open, met inachtneming van de regels die voor alle horeca gelden.

Zie ook: BREEK! > Coffeeshops woensdag 1 juli weer vol open!, CNNBS.nl, 25 juni 2020

Zie ook: Lockdown Logboek Drug en druggebruik nr 7: Coffeeshopbranche; Wordt wakker!!, Website August de Loor, 20 juni 2020

Zie ook: Blokhuis: puur roken cannabis gaat niet vallen onder uitgebreide Tabaks- en rookwarenwet

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*