Wat is 420 en hoe werd 20 april een feestdag voor cannabis?

Wat in 1971 begon als insider dingetje van vijf Californische middelbare scholieren is in Amerika en Canada uitgegroeid tot nationale feestdag voor cannabis op 20 april. Door de corona crisis gaan veel 420 evenementen dit jaar online. Maar waar komt 420 nou precies vandaan en wat betekent het?

De Waldo’s
Het jaar is 1971, de plaats is de middelbare school van San Rafael, in noord-Californië. Een groepje van vijf blowende vrienden, die zichzelf de Waldo’s noemen omdat ze altijd tegen een muur van de school geleund staan, krijgt in de herfst een tip. Ergens in het nabij gelegen Point Reyes National Park heeft een kustwachter zijn veldje cannabisplanten achter moeten laten. De Waldo’s besluiten de planten, die vrijwel oogstklaar zijn, te gaan zoeken: gratis wiet!

Lekker samen een jointje roken
De vijf Waldo’s, Steve, Mark, Dave, Larry en Jeffrey, houden van wiet, maar ook van sport. Ze spreken af om na afloop van hun training samen te komen bij het standbeeld van Louis Pasteur, om per auto op zoek te gaan naar de wiettuin op Point Reyes. En wel om twintig minuten over vier, 16:20 uur, oftewel: 420 (spreek uit four-twenty). Het wordt een codewoord om elkaar te herinneren aan hun vaste afspraak, eerst nog 420-Louis, daarna simpelweg 420. De planten weten ze nooit te vinden, maar de Waldo’s blijven 420 gebruiken als codewoord voor lekker samen een jointje roken.

The Grateful Dead
Daarmee is de oorsprong van de term verklaard. 420 is dus geen politiecode voor cannabis, of het aantal werkzame stoffen in de plant en 420 is ook geen verwijzing naar de sterfdatum van Bob Marley, Jim Morrison of Jimi Hendrix (die geen van allen op 20 april stierven). Maar hoe werd 420 van een scholierengrap tot een cultureel fenomeen? Een band, The Grateful Dead, en een tijdschrift, High Times, speelden een sleutelrol in dit proces. The Grateful Dead had directe connecties met een van de Waldo’s, zodat 420 werd overgenomen door de band en door de Deadheads, de trouwe schare fans.

De flyer over 420 die Steve Bloom in december 1990 meenam bij een Grateful Dead concert (Beeld: Celebstoner.com)

Steve Bloom, redacteur van High Times, kwam het verhaal over de Waldo’s en 420 voor het eerst tegen op een flyer tijdens een Grateful Dead concert in 1990. Aan The Huffington Post vertelde Steve Hager, destijds hoofdredacteur, in 2010: “I started incorporating it into everything we were doing. I started doing all these big events – the World Hemp Expo Extravaganza and the Cannabis Cup – and we built everything around 420.” Steve Bloom geeft High Times in hetzelfde artikel veel minder credits: “We posted that flyer and then we started to see little references to it. It wasn’t really much of High Times doing. We weren’t really pushing it that hard, just kind of referencing the phrase.

Hoe het ook zij: High Times kocht rond 1990 de domeinnaam 420.com en inmiddels is 420 een wereldwijd bekend fenomeen. Het is elke dag een keer 16:20 uur en de twintigste april wordt ook buiten de VS en Canada als cannabis feestdag gevierd. In Nederland organiseerden o.a. Nol van Schaik en Rinus ‘Suver Nuver’ Beintema 420 vieringen.

420 SmokeOut, Stadhuisplein Amsterdam 20 april 2013: Nol van Schaik spreekt (© Gonzo media)

420 jaar
2020 zou het ultieme 420 jaar worden: in april is het immers een hele maand lang 4-’20. Maar toen kwam corona en ging de wereld in lockdown. Bruce Barcott, hoofdredacteur van Leafly, ontdekte dat de piek in corona gevallen in veel Amerikaanse staten rond of zelfs óp 20 april wordt verwacht. In de wekelijkse Leafly podcast The Roll Up (aflevering 136) vertelde Barcott begin april:

Strangely enough a lot of states are going to see their peak caseloads around 420, April 20th, the cannabis freedom celebration. So it’s been interesting, Hannah and I were in a meeting trying to figure out: look, what can we do with 420 this year? It typically is a huge holiday for cannabis lovers around the world and in the US we have festivals and events in Denver, in Boston, Vancouver, Seattle, all these places. And obviously none of these live events are happening this year.

Afleiding en ernst
De opgave is een balans vinden tussen afleiding bieden en de ernst van de situatie respecteren. Barcott: “We’re trying to find and round up and give some amplification to the online events that are happening. Some artists are doing online concerts and live streaming. But also it’s like, given that the heaviest caseloads are expected around that third week of April, we’re trying to do our best to balance the need to give people uplift and some sort of relief for the onslaught of bad news and anxiety, with the need to be respectful and acknowledge the difficult time we’re in.

De Waldo’s tijdens een recente reünie (Foto: The Waldos via Leafly)

Keiharde repressie
En de Waldo’s, hoe is het met hen? Op een recente foto van een reünie zien de mannen er alle vijf patent gelukkig uit. Waldo Dave Capper gaf vorige week een interview aan Leafly, waarin hij herinnerde aan de reden waarom ze destijds een codewoord nodig hadden. De keiharde repressie tegen cannabis. Waldo Dave: “Back in the 1970s, we did what we needed to do to adapt to the environment—all the drug suppression. We figured out a code to be able to talk amongst ourselves in that environment. We adapted bongs out of Coke cans and watermelons and apples. Now, it’s no different. We have to adapt, so we adapt.”

Virtual event guides
Benieuwd wat er online allemaal te gebeuren staat op 20 april? Check dan de virtual event guides op Celebstoner.com of Leafly. Happy 420!

© Gonzo Media

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*