Terugkijktip: Cannabis Tribunaal (2008, 2010, 2011)

De stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is ontstaan na het eerste Cannabis Tribunaal in Den Haag, in december 2008. Twee dagen debatteerden wetenschappers, activisten, politici en ondernemers over het Nederlandse cannabisbeleid. Geen enkele deelnemer bleek in staat om steekhoudende argumenten aan te dragen vóór het huidige verbod op cannabis. In 2010 en 2011 werd het Cannabis Tribunaal voor een tweede en derde keer georganiseerd.

In deze vreemde tijden waarin we op worden geroepen thuis te blijven, biedt het VOC een terugkijktip: het Cannabis Tribunaal.

Op een speciaal daarvoor ingerichte archief pagina, zijn tekst en beeld verzameld van de drie edities van dit unieke evenement. Het concept van het Cannabis Tribunaal komt uit de koker van wijlen Joep Oomen, medeoprichter van het VOC. Hij organiseerde de eerste editie in het kader van het tienjarig bestaan van het Cannabis College in Amsterdam. Ben Dronkers loofde voor het eerste Cannabis Tribunaal een beloning van 200.000 euro uit voor iedereen die de centrale stelling met argumenten kon weerleggen. De stelling luidde: het cannabisverbod heeft meer negatieve dan positieve effecten.

Aan de drie edities namen tal van grote namen uit de politiek en de cannabiswereld deel, o.a. Dries van Agt, Gerd Leers, Jesse Klaver, Boris van der Ham, Frans Weisglas, Fred Teeven, Louk Hulsman, Wernard Bruining, Freek Polak, Marc Josemans, Doede de Jong, Ben Dronkers, Lisa Lankes, Nicole Maalsté en August de Loor. Rechter van dienst bij alle edities was Hendrik Kaptein, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, gespecialiseerd in argumentatietheorie.

Het slotdebat (2010) tussen SP, VVD, CDA, GroenLinks en D66 kan beginnen (foto © Gonzo media)

Met onder andere wijlen Louk Hulsman (1923-2009):

Klik hier om naar de Cannabis Tribunaal archief pagina te gaan.

Joep Oomen tijdens het eerste Cannabis Tribunaal, op 1 en 2 december 2008 in Nieuwspoort, Den Haag (© Gonzo Media)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*