Cannabis Social Club Trekt Uw Plant vraagt faillissement aan

Trekt Uw Plant, de oudste en grootste Cannabis Social Club van België, heeft op 2 april faillissement aangevraagd. Dat meldt dagblad Het Laatste Nieuws vandaag. “Wij waren geen criminelen, wij zijn geen criminelen en wij zullen nooit criminelen zijn. Wij zijn activisten en idealisten, maar zeker geen criminelen.”

Trekt Uw Plant is wat ze in België een vzw noemen, een vereniging zonder winstoogmerk. De vereniging is in 2006 opgericht door wijlen Joep Oomen, medeoprichter van het VOC en Encod. ‘Na een veroordeling in juni 2019 raakte de vzw in financiële nood’,  schrijft Het Laatste Nieuws. ‘Donderdag werden de boeken neergelegd. De leden van de vzw zijn wel in beroep tegen hun veroordeling.’
Nog geen twee maanden gelden verscheen een uitgebreide reportage van de RTBF, de Waalse publieke omroep, over Trekt Uw Plant (video onderaan dit artikel). Een indrukwekkend document dat voor alles bewijst dat de leden van Trekt UW Plant gewone, fatsoenlijke mensen zijn, die proberen om buiten het criminele circuit verantwoord cannabis te kweken. Voorzitter Els Vermeesch zegt in de reportage:

“Het stoort mij eigenlijk enorm dat ze nu, na dertien jaar, van ons ineens criminelen willen maken. Wij waren geen criminelen, wij zijn geen criminelen en wij zullen nooit criminelen zijn. Wij zijn activisten en idealisten, maar zeker geen criminelen. Want ik heb zelfs van de politie die ons dossier onderzocht een compliment gekregen, dat mijn boekhouding zo goed was en zo transparant was. En mijn advocaat zat erbij, hij is getuige.

Zij hebben een fout gemaakt. Zij hebben zich aan mij verontschuldigd: sorry mevrouw, wij hebben een fout gemaakt. Want wij hebben niet alleen gerekend wat de mensen gaven voor hun plantje, maar wij hebben er ook bijgeteld het TUP café, vapo’s, dus alles wat bij ons op één rekening  binnen kwam hebben zij allemaal gerekend, dat is allemaal voor wiet. En dat was niet zo. Dat hebben ze onderzocht en gevonden en ze hebben hun verontschuldigingen aan mij aangeboden. Dan vraag ik mij enorm af waarom wij nu ineens als crimineel beoordeeld worden, 20 maanden cel hebben en duizenden euro’s (boete), die wij nooit hebben gehad.”
Foto: Trekt Uw Plant

Zwarte bladzijde

De vervolging en veroordeling van Trekt uw Plant kunnen niet anders beschouwd worden dan als een gerechtelijke dwaling en een volstrekte verspilling van justitiecapaciteit en belastinggeld. De hoogste gerechtshoven op drie continenten, in Zuid Afrika, Mexico en Georgië, hebben in 2018 klip en klaar vastgesteld dat het verbod op consumptie en teelt voor persoonlijk gebruik van cannabis ongrondwettelijk is en in strijd met basale mensenrechten. Het kapot maken van Trekt Uw Plant door de staat is een zwarte bladzijde in de Belgische geschiedenis.

Het VOC wenst alle bestuursleden en leden van Trekt Uw Plant sterkte en succes bij het hoger beroep. Jullie verdienen het grootste respect voor bijna veertien jaar strijd en inzet.

RTBF reportage ‘Le (très) difficile parcours judiciaire des membres du Cannabis Social Club’, februari 2020:

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*