Oproep August de Loor: nu doorpakken met daadwerkelijk legaliseren cannabis

Drugsdeskundige August de Loor roept het kabinet Rutte III op moed te tonen in het omgooien van het huidige, halfslachtige gedoogbeleid. “Mijn oproep is dat deze politieke moed aanleiding is om nou eindelijk eens door te pakken in het realiseren van een werkelijk duurzaam Nederlands coffeeshopbeleid.”

Corona en coffeeshops

Onder immense druk beslissingen nemen in de strijd tegen Corona is een hels karwei waarbij beslissingen genomen kunnen worden die averechts uitpakken, zoals deze week met het sluiten van coffeeshops, zodat in één klap een van de belangrijkste pijlers van het Nederlandse drugsbeleid van het scheiden van de verkoop van softdrugs met die van harddrugs onderuit ging. Nog voordat de eerste coffeeshop zijn deur sloot namen straatdealers en menige DARK website de markt over, met alles te koop van cannabis, heroïne, designerdrugs tot kant en klare pakketjes GHB aan toe.

August de Loor bij het 25-jarig jubileum van de BCD, 7 september 2019 (© Gonzo media)

Politieke moed
Het getuigt van politieke moed dat de regering binnen een etmaal op haar beslissing terug kwam zodat coffeeshops, ver weg van harddrugs, onder veilige en controleerbare condities weer cannabis konden verkopen.

Duurzaam coffeeshopbeleid
Mijn oproep is dat deze politieke moed aanleiding is om nou eindelijk eens door te pakken in het realiseren van een werkelijk duurzaam Nederlands coffeeshopbeleid. Dit betekent het stoppen van het al jaren voortslepende grillige vestigingsbeleid van honderden steden zonder enige coffeeshop zoals Amstelveen, zodat de liefhebbers van cannabis aldaar naar Amsterdam moeten waar vervolgens door de onevenredige toeloop Amsterdam de afgelopen tien jaar vele coffeeshops heeft gesloten.

En als nog verder teug gekeken wordt is sinds begin jaren negentig de coffeeshopbranche met meer dan zeventig procent gekrompen, terwijl door de socialisering van het gebruik van cannabis in leeftijd, sociale klasse en etniciteit een evenwichtige spreiding over het land van kleinschalige coffeeshops wenselijk was (vergelijkbaar met het netwerk aan uiteenlopende soorten cafés in steden en dorpen voor het in goede banen leiden van het gebruik van alcohol).

Daadwerkelijk legaliseren
Tenslotte moet er doorgepakt worden in het per omgaande daadwerkelijk legaliseren van cannabis. Het experiment waar nu voor gekozen is, is daarvoor veel te traag. Pas over zes tot zeven jaar kan de politieke vertaalslag gemaakt worden van de resultaten terwijl ondertussen wereldwijd, tot zelfs het land waar de War On Drugs is uitgevonden, de legalisering steeds meer realiteit is. Ook op het niveau van vraag en aanbod van cannabis spelen zich veranderingen af waar zelfs het huidige gedoogbeleid voor coffeeshops al geen antwoord op heeft, laat staan de opzet van het experiment.

Kortom, beste regering, toon moed in het omgooien van het huidige halfslachtige beleid! In onze moderne samenleving zijn coffeeshops de café/slijterijen maar dan voor het, na alcohol, meest populaire genotsmiddel: cannabis. Daar waar al decennia moeizaam beleid ontwikkeld moet worden om de wijdverbreide verkoop van alcohol weer terug te dringen naar de speciaalzaken, is dit bij cannabis al vijftig jaar met coffeeshops het geval!

August de Loor, drugsdeskundige

August de Loor en Henk de Vries, Amsterdam, 7 september 2019 (© Gonzo media)

Comment (1)

  • Reijer Alexander Elzinga 23/03/2020 at 11:45 am Reply

    August is ‘de’aangewezen persoon om het slappe regeringsbeleid scherp te blijven bekritiseren, want we worden momenteel aan alle kanten ingehaald met progressieve wetgevingen in de wereld omtrent het consumeren van Cannabis voor zowel medische als recreatief doeleinden. Het halfslachtige kabinetsbeleid van de huidige en vele voorgaande regeringen is hemeltergend laf en het ontbreekt in zijn geheel aan politieke moed, inzicht en wijsheid. Het ruim veertig jaar geleden ingezette gedoogbeleid heeft nog steeds niet een knappe achterdeur gekregen, zodat de Cannabisdetaillisten zich dagelijks op crimineel terrein moeten begeven, met alle negatieve gevolgen op het financiële en veilheidsvlak ten gevolgen. Het wordt echt nu de hoogste tijd dat we de enorme kennis van de Cannabis kwekers openlijk gaan benutten en toepassen en daarmee een vakkundig vergunningenstelsel kunnen invoeren voor de gehele Cannabisbranche. Dit heeft het enorme gunstige effect op de kwaliteit en de afwezigheid van ongewenste bestrijdingsmiddelen en last but not least, het enorme voordeel voor de schatkist die er een enorme bron van inkomsten bij gaat krijgen. Deze extra miljarden die dit jaarlijks gaat opbrengen zouden net als de burgers in de vele Amerikaanse staten waar Cannabis ook al reeds is gelegaliseerd, een groot belastingvoordeel moeten kunnen opleveren, zodat alle inwoners en belastingbetalende burgers in Nederland van het nieuwe systeem kunnen meeprofiteren.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*