Corona update: coffeeshops terug open voor afhaal, VOC vergadering uitgesteld

Door Derrick Bergman en Mauro Picavet 

Update 18:24: Zojuist is bekend gemaakt dat de coffeeshops per direct weer open gaan om afhalen mogelijk te maken.

Een uniek moment in de geschiedenis van de Nederlandse coffeeshops: sinds 18.00 vanavond moeten alle coffeeshops in Nederland hun deuren sluiten vanwege de corona crisis. Op social media waren vanuit het hele land beelden te zien van extreem lange rijen bij de ongeveer 570 coffeeshops die ons land nog telt. Ondertussen zitten VOC voorzitter Derrick Bergman en VOC secretaris Mauro Picavet in Barcelona, waar het openbare leven vrijwel volledig tot stilstand is gekomen.

De maand maart 2020 zal voor miljarden mensen voor altijd verbonden zijn met de crisis als gevolg van het coronavirus. Voor ons is dat niet anders.

Op woensdag 11 maart vertrokken wij (Derrick, Mauro en Rens Hoppenbrouwers) van Eindhoven airport met Transavia naar Barcelona. Het plan: een hele week in een goedkoop maar aangenaam appartement aan de rand van de stad, zodat we alle tijd hadden om te netwerken voor, tijdens, en na Spannabis, de grootste cannabisbeurs van Europa.

Afgelast
We hielden er rekening mee dat Spannabis op het allerlaatste moment nog afgelast zou kunnen worden. Maar mocht dat gebeuren, dan zouden we nog steeds genoeg interessante mensen kunnen ontmoeten in de stad.

Een van de allereersten die het nieuws bracht dat Spannabis inderdaad op last van de overheid werd afgelast, was Robert Caroll van Caroll Leds, in onderstaande video. (tekst gaat door onder de video)

In de Cannabis Social Clubs van Barcelona die we hebben bezocht was het op woensdag zeer rustig, maar op donderdag al veel drukker.  Op vrijdag, de dertiende, begonnen de grotere clubs, zoals La Kalada en The Plug, leden te weigeren. Op vrijdagavond spraken we met Julien van The Backyard, die nog hoopvol was dat de kleinere clubs open zouden kunnen blijven. Die hoop bleek vergeefs.

Sinds zaterdag (14 maart) zijn alle cannabis clubs gesloten. Alleen supermarkten, apotheken, banken en levensmiddelen winkels mogen nog open blijven. Vanaf maandag 16 maart geldt een totale lockdown voor heel Spanje.

Klappen vanaf balkons
Het beeld dat we vanuit Barcelona krijgen van de situatie in Nederland staat in schril contrast met wat wij hier meemaken. De bevolking van Barcelona hamstert niet, blijft zoveel mogelijk binnen, maar laat wel de hond uit en doet -rustig- boodschappen. De straten zijn stil, maar niet uitgestorven. In navolging van Italië klappen veel mensen als het donker is geworden minutenlang vanaf hun balkons en dakterrassen. Een ode en dankbetuiging aan de hulpverleners die het land op de been houden. Het zijn memorabele momenten van solidariteit en humaniteit.

Tot woensdagochtend blijven we zo veel mogelijk in ons appartement op de vierde verdieping, aan de rand van Barcelona. We zijn van alle gemakken voorzien, de supermarkt is honderd meter lopen en blijft open. Erg fijn: we hebben ook nog wat over om te roken op ons balkonnetje.

We voelen ons alle drie goed, we houden de (social) media scherp in de gaten en hopen op 18 maart weer in terug in Eindhoven te zijn.

Dicht opeengepakte rijen klanten
Er zal nog veel gezegd en geschreven worden over deze mondiale crisis. Maar een ding moet ons nu al van het hart. Het besluit van het kabinet Rutte III om een half uur van te voren aan te kondigen dat alle coffeeshops voor een periode van minimaal drie weken op slot gaan is ondoordacht en heeft nu al geleid tot voorspelbare negatieve gevolgen. De extreem lange rijen van soms dicht opeengepakte klanten, waarbij in sommige gevallen straatdealers hun visitekaartjes uitdeelden aan de wachtenden, hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden. Hier in Barcelona was veel langer van tevoren bekend welke maatregelen wanneer in zouden gaan.

VOC vergadering uitgesteld
Let op: de komende VOC vergadering van 30 maart word tot nader order uitgesteld. Als we een nieuwe datum hebben maken we die zo snel mogelijk bekend. Vanuit Barcelona wensen wij iedereen veel sterkte en wijsheid. Stay safe. Ens veiem aviat!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*