Eddy, John, Femke, Theo, Han en Jan: zes burgemeesters langs de cannabis-meetlat

Onze columnist Mario Zwart is terug van weg geweest. In een stevig betoog legt hij zes burgemeesters langs de cannabis-meetlat: Eddy Bilder (CDA, Zwartewaterland), John Jorritsma (VVD, Eindhoven), Femke Halsema (GL, Amsterdam), Theo Weterings (VVD, Tilburg), Han van Midden (VVD, Roosendaal) en Jan Lonink (PvdA, Terneuzen). “Burgemeesters geven graag een streng oordeel over hun onderdanen, maar hoe goed doen ze het zelf eigenlijk?”

Eddy, John, Femke, Theo, Han en Jan: zes burgemeesters langs de cannabis-meetlat

door Mario Zwart

Burgemeester Eddy Bilder (CDA, Zwartewaterland). Foto door bibliotheekzwartewaterland (Wikimedia).

Helaas moet ik een stukje schrijven over burgemeesters. Hadden ze zich beperkt tot plechtige speeches en de ontvangst van Sinterklaas, dan was deze column niet nodig. Maar nee, ze gingen zich bemoeien met cannabis. Ze staan coffeeshops wel of niet toe, maken thuistelers dakloos of beschermen ze juist, en ze bepalen of een gemeente meedoet met de wietproef. Burgemeesters geven graag een streng oordeel over hun onderdanen, maar hoe goed doen ze het zelf eigenlijk? Ik legde 6 burgemeesters langs de cannabis-meetlat.

Rapportcijfer 10: Eddy Bilder (CDA, Zwartewaterland)

Eddy nam het op voor Jan (75) & Jannie (68), bij wie de politie twee medicinale wietplanten uit de tuin rooide. Bilder noemt dit politieoptreden “onwenselijk”, vindt die wietplanten niet zo’n probleem, en vroeg aan het kabinet om nu eindelijk medicinale cannabis eens goed te regelen.

Complimenten voor Eddy Bilder!

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) Foto: Wikimedia

Rapportcijfer 6: John Jorritsma (VVD, Eindhoven)

John nam het positieve besluit dat er drie coffeeshops bij mogen in Eindhoven. Prima natuurlijk. Maar om nou te zeggen: baanbrekend beleid, een majeure stap, Eindhoven in de gele trui?  Neuh.

We hebben het nog altijd over die gedoogde, ouderwetsche coffeeshop, met wiet van onbekende herkomst, tegen woekerprijzen.

En John merkt dat die coffeeshop ergens een voorraad wiet heeft, dan sluit John de tent. Al is het de oudste zaak van de stad.

Al met al een mager zesje voor John.

Rapportcijfer 1: Femke Halsema (GL, Amsterdam)

Femke introduceert zelfstandig (want haaks op het Collegeprogramma én op de visie van haar partij Groen Links) een War On Drugs-beleid in de hoofdstad. Om de geesten rijp te maken huurde ze het komisch duo Tops & Tromp in.

Maar ja, hoe nu verder? dacht Femke. De cocaïnehandel leg je niet zo makkelijk plat, dan zijn de coffeeshops een makkelijker prooi. Zeker als je ze de schuld van het massatoerisme kunt geven.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam (Foto: Harold Pereira / Wikimedia)

Femke wil coffeeshops sluiten om overlast te bestrijden, ondanks dat eerdere sluitingen juist leidden tot méér overlast en ondanks dat ook coffeeshoploze steden (denk aan Praag, Parijs, Berlijn, Venetië, Barcelona, Rome, enz.) zuchten onder massatoerisme.

Zou het dan toch liggen aan te goedkope vliegtickets en te veel AirBnB?

Rapportcijfer 1: Theo Weterings (VVD, Tilburg)

Wat erg goed is van Theo, is dat hij de bescherming van mediwiet-gebruikers in stand houdt.

Hulde. Maar Theo verprutst het met zijn coffeeshop-beleid. Als lid van de Driehoek (OM-politie-gemeente) is hij medeverantwoordelijk voor de reeks politie-overvallen op de voorraden van coffeeshops.

Zelfs de Politie vindt dit onzinnig. Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond en agent in Tilburg: “De regels slaan nergens op. Je mag in Nederland legaal bij een coffeeshop kopen, maar coffeeshops mogen maar een halve kilo softdrugs in huis hebben. Dat betekent dat er ergens een voorraad is…..het beleid is zo ontzettend dubbel.”

Theo ziet dat uiteraard anders, hij ziet de inbeslagnames van de wietvoorraad van gedoogde coffeeshops als “slag tegen de georganiseerde criminaliteit”.

Lees even mee met de krankjorume redenering van Tilburg: om te voorkomen dat inbrekers iets bij u zouden kunnen stelen, heeft de politie uw huis preventief leeggeroofd. Hou je vast, hier komt ‘ie: “Er is een zeer grote hoeveelheid softdrugs aangetroffen, met wel degelijk een veiligheidsrisico: als deze externe voorraad van The Grass Company in criminele kringen bekend was, zou dat tot overvallen kunnen leiden.”

Rapportcijfer 0: Han van Midden (VVD, Roosendaal)

“Legale coffeeshop? Doe dit mij én de Roosendaler niet aan”, aldus “liberaal” Van Midden. Han wordt door vriend en vijand als “de domste” beschouwd.

Op Twitter werd Han gewezen op tal van feitelijke onjuistheden. Dat veranderde Han’s mening niet. Han vind correcties bovendien maar brutaal. Wees niet als Han, kinderen!

Rapportcijfer -1: Jan Lonink (PvdA, Terneuzen)

Komen we bij het absolute dieptepunt: Jan Lonink. Jan heeft een bijzondere hobby: hij maakt graag mediwiet-patiënten dakloos. De rechter floot hem al eens terug, maar Jan zet door. Niet omdat hij patiënten op straat zetten zo leuk vindt, nee hoor, hij doet het voor hun eigen bestwil. Om ”duidelijkheid te krijgen”.

Jan adviseert patiënten om vooral vanuit de daklozenopvang te bellen met de minister van Volksgezondheid. En bij hem te pleiten voor het toestaan van thuiskweek van mediwiet.

En zolang de patiënten dat niet voor elkaar hebben, gaat Jan vrolijk door met zijn jacht op patiënten.

Conclusie: de burgemeester is er niet voor ons

Dit overzicht stemt somber. Een liberaal die “gruwt” bij de gedachte dat volwassen inwoners legaal een genotmiddel veiliger dan alcohol zouden gebruiken. Een sociaal-democraat die graag kwetsbare patiënten op straat zet. En een Groen-Links burgemeester die WarOnDrugs-fantasten inhuurt en die, jawel, de overlast door massatoerisme in de schoenen schuift van… nee, niet van Schiphol (voor 20% eigendom van de gemeente Amsterdam), niet van AirBnB en ook niet van de hotels, maar van de coffeeshops natuurlijk!

Maar gelukkig, er zijn ook burgemeesters die het beter met ons voorhebben. Een mooi lichtpunt is Eddy Bilder, burgemeester van Zwartewaterland, CDA-er uit de orthodox-conservatieve hoek . Cannabis verbroedert!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*