Nederlandse primeur: eerste Europese keurmerk voor CBD-producten

Afgelopen woensdag 15 januari presenteerde het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland (CAN) het eerste officiële keurmerk voor CBD-producten in Europa. Namens het VOC was secretaris Mauro Picavet aanwezig en doet verslag. CAN oprichter en voorzitter August de Loor nam als eerste het woord, waarna secretaris Iris Freie een presentatie hield. Tenslotte gaf Roni Furlan namens Novatrace een presentatie over de gebruikte blockchain technologie. Daarna konden er vragen worden gesteld.

Opening presentatie door CAN voorzitter August de Loor

CBD, voluit cannabidiol, is razend populair, met volgens het CAN tussen de 40 en de 45 miljoen dagelijkse gebruikers in Europa. Nationaal en internationaal loopt het beleid echter achter, waardoor de kwaliteit van de producten niet gewaarborgd kan worden. Dit was aanleiding voor het CAN om een keurmerk voor CBD-producten te ontwikkelen.

August de Loor opent de presentatie.

“Met het CBD keurmerk kan Nederland weer een gidsland worden” liet August de Loor weten in zijn openingspraatje. Hij vertelde dat vanuit Europa de eerste positieve reacties binnen komen op het CAN-Keurmerk. Het keurmerk is een handvat waarmee bruggen geslagen kunnen worden naar de nationale en internationale politiek en wetgeving, aldus August.

Twee wijzigingen opiumwet ingediend

Het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland heeft twee wijzigingen in de Opiumwet voorgesteld:

– Definitie hennepolie zodat cbd olie daar niet meer onder valt
– Vezelhennep toelaten voor productie cbd olie

Verwacht wordt dat nog dit jaar de Opiumwet langs deze lijnen wordt aangepast, aldus De Loor. Op dit moment is het verwerken van cannabis (inclusief de toppen van vezelhennep) niet toegestaan volgens de Opiumwet. CBD wordt nu nog in EU-landen buiten Nederland, waaronder Duitsland en Roemenië, uit vezelhennep geëxtraheerd; daar is dit wel toegestaan. Tot aan de wijziging van het Nederlandse Opiumwetsbesluit Artikel 12, mag in Nederland alleen vezelhennep (industriële hennep) geteeld worden die kennelijk bestemd is voor vezelwinning of voor de vermeerdering van zaad voor de productie van vezelhennep.

Met het keurmerk kan de verkoop van CBD doorgaan tijdens de overgangsperiode naar Novel Food

Novel Food is voedsel dat nog niet in ruime mate door mensen in de EU is geconsumeerd vóór 15 mei 1997, toen de eerste wetgeving betreffende Novel Food van kracht werd. ‘Novel Food’ kan nieuw ontwikkeld, innovatief voedsel zijn, voedsel geproduceerd met behulp van nieuwe technologieën en productieprocessen, maar ook voedsel dat traditioneel buiten de EU wordt of is gegeten. Normaliter zouden CBD producten uit de schappen moeten verdwijnen totdat deze status is verkregen voor elk CBD-product. Het CBD keurmerk biedt de mogelijkheid om tijdens een eventuele transitieperiode die Nederland kan toepassen tot aan de Novel Food Certificering van CBD, CBD-producten niet van de schappen te hoeven halen in Nederland.

Volledige product transparantie en keten traceerbaarheid

Tot op heden zijn vier laboratoria uitgekozen die voldoen aan de eisen van het CAN waar CBD-producenten hun producten moeten laten analyseren als zij het keurmerk willen bemachtigen.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet de hele supply chain traceerbaar zijn, van zaadje tot eindproduct. Het CAN heeft Novatrace ingezet die met nieuwe technologieën de CBD-keten beheert om informatie te verstrekken aan auditors en consumenten. Van alle gekeurde CBD-producten zullen gegevens op te vragen zijn via een website.

Overtredingen en gesjoemel met het systeem worden bestraft met 10.000 euro boete, met daarbovenop 10.000 euro extra voor iedere dag dat de verkoop van de desbetreffende producten doorgaat. Hiervoor is getekend door de aangesloten bedrijven bij aanmelding voor het keurmerk.

Reacties

De website van het televisieprogramma Radar heeft het CBD keurmerk ook opgepakt, waarin ze onder andere aan cannabis onderzoeker Arno Hazekamp zijn mening vragen. ‘Ze hebben het goed opgepakt’, aldus Hazekamp. Radar heeft ook reacties losgepeuterd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Resultaat is deze opmerkelijke passage op de Radar website:

‘Beide toezichthouders zeggen hier zelf geen toezicht op te houden, waarbij ze naar de andere toezichthouder wijzen als verantwoordelijke. Of er iemand toezicht houdt, en zo ja wie, blijft dus onduidelijk. De toezichthouders wilden niets kwijt over de deugdelijkheid van het keurmerk. Desondanks biedt het consumenten in ieder geval enig houvast.’

Comments (2)

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*