Blokhuis: puur roken cannabis gaat niet vallen onder uitgebreide Tabaks- en rookwarenwet

Het puur roken van wiet en hasj gaat niet vallen onder het uitgebreide rookverbod. Dat schrijft VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (foto: ministerie van VWS)

Er circuleerde al een tijdje het gerucht dat de Tabaks- en rookwarenwet zou worden uitgebreid met cannabis, waarmee ook puur roken in de coffeeshop verboden zou zijn. Dat is dus niet het geval. In de ‘Nota naar aanleiding van het verslag over wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet ter uitbreiding van het rookverbod‘, die op 16 januari 2020 is gepubliceerd staat onder het kopje Uitbreiding rookverbod het volgende:

De leden van de PVV-fractie constateren dat met dit wetsvoorstel het rookverbod per 2020 wordt uitgebreid met de e-sigaret met en zonder nicotine en aanverwante producten. De leden van de PVV-fractie willen weten of met deze uitbreiding dan ook het roken van cannabis, hasj en een waterpijp met een kruidenmengsel onder het rookverbod komen te vallen.

Het wetsvoorstel voorziet in het uitbreiden van het rookverbod met het consumeren van tabak op andere manieren dan door roken, en met het dampen van e-sigaretten met en zonder nicotine. Het rookverbod wordt niet uitgebreid
met het consumeren van alle aanverwante producten. Het roken van cannabis, hasj of kruidenmengsels die niet zijn vermengd met tabak komt niet onder het rookverbod te vallen.

Puur roken en verdampen van wiet en hasj blijft dus gewoon toegestaan in de ongeveer 570 coffeeshops die Nederland anno 2020 nog telt. Daarmee is een fundamentele voorwaarde voor het behoud van de sociale functie van de coffeeshop voorlopig gegarandeerd.

Help mee met het VOC: klik hier

Comment (1)

  • Raymond 07/02/2020 at 1:30 pm Reply

    En hoe gaan ze dan controleren of er tabak inzit? Joint slopen??

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*