Uitreiking De Gouden Gieter 2019 en start De Gouden Gieter 2020

Afgelopen maandag 13 januari vond in Nijmegen bij growshop Plantarium de uitreiking van De Gouden Gieter 2019 plaats, tijdens de eerste VOC vergadering van het jaar.

Beide winnaars waren aanwezig om hun De Gouden Gieter 2019 trofee in ontvangst te nemen, evenals het bijbehorende prijzenpakket. De trofeeën werden uitgereikt door Doede de Jong.

Het prijzenpakket bevatte o.a. topklasse cannabiszaden, het fotoboek Humboldt Green Gold USA, een CVault container en meer fraais.

Achtergrond
De Gouden Gieter, een fotowedstrijd voor thuiskwekers, komt voort uit de campagne en website Veiligthuiskweken.nl, een initiatief van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in samenwerking met cannabis-expertisecentrum Plantarium. De naam is bedacht door wijlen Joep Oomen (1961-2016), medeoprichter van het VOC en groot strijder voor legalisering van cannabis. Doel van de wedstrijd is de thuiskweker in het zonnetje zetten en bijdragen aan de discussie over regulering en legalisering in Nederland.

De Gouden Gieter 2019 trofee voor Mooiste Plant

Jury
De jury van De Gouden Gieter 2019 bestaat uit VOC-voorzitter Derrick Bergman, VOC-secretaris Mauro Picavet en kweekspecialist B van Plantarium. Op 2 december 2019 boog de jury zich over de 22 inzendingen die aan de spelregels voldeden: zeven buitenplanten en vijftien binnenplanten. Om de authenticiteit te garanderen zijn alleen inzendingen met een kloppende controle-foto toegelaten tot de competitie.

Criteria
Voor de Gouden Gieter voor de mooiste foto heeft de jury gelet op de technische kwaliteit en compositie, de wow-factor en de originaliteit van het beeld. Voor de Gouden Gieter voor de mooiste plant heeft de jury gelet op de gezondheid en vitaliteit van de plant, de wow-factor, de toegepaste kweektechnieken en een inschatting van de opbrengst en kwaliteit.

Oordeel van de jury
Wat de jury ten eerste opviel was de diversiteit van de inzendingen: buiten en binnen, groot en klein, verschillende kweektechnieken en composities. Door deductie kwamen we tot een kopgroep van zes foto’s die allemaal een reële kans maakten op de winst. Na uitgebreid beraad kozen we unaniem de twee winnaars van de Gouden Gieter 2019 en twee eervolle vermeldingen. Het hele juryrapport is terug te vinden op de website.

De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Foto: inzending 18 (tekst loopt door onder foto)

Doede met de winnaar De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Foto

Deze foto had in beide categorieën kunnen winnen. Een schitterende plant en een prachtige cripsy foto, die doet denken aan het werk van de Amerikaanse fotograaf Andre Grossman. Maximale contrastwerking door de zwarte achtergrond, zodat de plant er uit springt. Simpele maar doeltreffende compositie, waarbij nog wel een deel van de aarde en gebruikte Root Pot zichtbaar is. Complimenten ook voor de kleur van deze foto: vaak is het lastig om met HPS of met LED lampen aan een goede kleurbalans te vinden. Ook de timing is uitstekend; de plant zit duidelijk op het rijpingshoogtepunt. Je kunt de toppen bijna ruiken!

Winnaar De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Foto

Soort: Critical van Dinafem Seeds.

We vroegen de winnaar iets te vertellen over de plant, de gebruikte camera en tips te geven voor andere deelnemers:

“Het was de grootste plant van de vier Criticals in een tent. De planten zijn een keer getopt, waarna ze zijn gescrogged. Vanwege de kou, zijn veel toppen een beetje paars geworden. Dit was niet mijn intentie, maar het ziet er goed uit op de foto. Ik gebruikte een 400 Wat HPS lamp. De foto is gemaakt met een Iphone 6s. Wel gebruikte ik mijn matras met een zwart laken om een zwarte achtergrond te creëren.” 

De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Plant: inzending 10 door Spliffbundy (tekst loopt door onder foto)

Doede overhandigt De Gouden Gieter 2019

Wat had de jury het lastig. We zagen veel mooie planten langskomen, maar Inzending #10 had nét een hogere wow-factor. Het is een enorme dame in een relatief kleine pot van zo’n 30 à 35 liter. Het duidt erop dat de kweker verstand van zaken heeft in het geven van water. Bovendien is het een helder groene, gezonde plant in deze fase van de bloei. We zien daarnaast diverse goed toegepaste snoei-technieken en kweekinterventies. Er is slim gebruik maakt van Low Stress Training om een zo groot mogelijk oppervlak te beslaan en de toppen niet tegen het dak van de kas te laten groeien. Als een top het dak raakt, kan er namelijk schimmel ontstaan. De grote schutbladen zijn selectief weggesnoeid, waarschijnlijk wegens hoge luchtvochtigheid in de kas. Daarnaast zijn de hoofdtakken meerdere malen getopt. De kweker begrijpt dat de plant zo meer zon vangt, wat meer fotosynthese en dus een hogere kwalitatieve opbrengst als gevolg heeft. Indrukwekkend!

Winnaar De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Plant

Soort: Hindu Kush van Sensi Seeds.

We vroegen Spliffbundy ook iets te vertellen over de plant, de camera en tips te geven voor andere deelnemers:

“Over de plant zelf kan ik een aantal leuke dingen vertellen zoals dat ze een erg lang (vegetatief) leven heeft gehad om zo veel vertakkingen te maken. Zelf vond ik het een leuk experiment om zo’n joekel in zo’n pot te kweken onder glas (zonlicht). Het kleine aantal californische trips wat er in zat tijdens de vegetatieve periode is biologisch bestreden met de hulp van knoflook/brandnetel waterspray.

De foto is gemaakt met mijn mobiele telefoon (samsung galaxy s8) op instelling ‘pro’. Hierover kan ik dus jammer genoeg niet heel veel vertellen.

Ik wil als tip 1 graag meegeven aan anderen dat je een plant moet laten ‘werken’ en zeker moet oppassen met voeding/water en de kans op TE VEEL water/voeding.

Tip 2 is dat je geen haast moet hebben (dat heeft de plant ook niet), dit gaat ten koste van smaak/kwaliteit en het plezier wat je uit het kweken van je eigen plant haalt. Als je met (bloei) voeding kweekt is het van rokersbelang dat je je plant een goede flush geeft zodat de plant zijn eigen opgeslagen energie gaat gebruiken voor ‘de laatste levensfase’, als je plant in de laatste week voor de geplande oogst nog helemaal groen is, dan weet je dat je je plant niet hard genoeg hebt laten werken.”

De Gouden Gieter 2020
In 2020 loopt De Gouden Gieter fotowedstrijd het hele jaar door. Inzenden is mogelijk van 1 januari 2020 tot en met 1 december 2020. Let op: per deelnemer wordt maar één foto toegelaten tot de competitie; kies dus zorgvuldig je allerbeste foto. En vergeet niet een controle-foto te maken en mee te sturen met je inzending. Check voor uitgebreide informatie en spelregels degoudengieter.nl

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*