Na 2004 dagen in de Hel van Bangkok komt Johan van Laarhoven vandaag terug naar Nederland

Geweldig nieuws: de Tilburgse coffeeshoppionier Johan van Laarhoven is onderweg naar Nederland, nadat hij 2004 dagen, ruim vijf jaar, vast heeft gezeten in de Hel van Bangkok. Hij landt rond 18.30 uur op Schiphol.

www.justiceforjohan.nl

In een eerste reactie liet Johan’s broer Frans van Laarhoven vanochtend weten: “Mijn familie en ik kunnen niet wachten om hem straks weer in ons midden te hebben. We hebben jarenlang gevochten om zijn onschuld aan te tonen en ervoor te zorgen dat hij naar Nederland kan komen. Het is nu eindelijk gelukt Johan terug naar Nederland te halen. Ook zijn vrouw Tukta is slachtoffer van het Nederlandse OM. Grapperhaus heeft toegezegd zich ook voor haar in te zetten, dus we hopen dat ook zij snel naar Nederland komt.”

Het Openbaar Ministerie, aan wie het hele drama te wijten is, verklaarde vandaag dat hun vervolging van Van Laarhoven wegens vermeende belastingfraude, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie gewoon doorgaat. Ondanks het vernietigende oordeel van de Nationale Ombudsman over de onthutsende manier waarop het Openbaar Ministerie Johan van Laarhoven en zijn vrouw er willens en wetens in heeft geluisd.

Tweede Kamerlid Vera Bergkamp bij de Justice for Johan kraam op Cannabis Bevrijdingsdag 2016. Rechts Johan’s broer Frans van Laarhoven (© www.justiceforjohan.nl)

Tegen Omroep Brabant verklaarde een woordvoerster van het OM: “We maken ons wel vaker niet zo populair. Maar dat hij in Thailand heeft vastgezeten, is voor ons geen reden om de vervolging in Nederland te staken.”

Sidney Smeets, een van Johan’s avocaten, reageerde via Twitter: “Een hardvochtig OM, maar tegelijkertijd een kans voor cliënt om zijn onschuld aan te tonen en te laten zien dat zijn Thaise detentie als gevolg van het handelen van ‘sjoemelofficier’ Van Delft nog onzorgvuldiger was dan de Nationale Ombudsman al in zijn rapport liet zien.”

Meer over de zaak Van Laarhoven:

Wie komt er op voor Johan van Laarhoven, oprichter van The Grass Company? (29 april 2015)

Volledige tekst brief TGC oprichter Johan van Laarhoven aan het VOC (16 juni 2015)

Tilburgse coffeeshop pionier Johan van Laarhoven krijgt in Thailand 103 jaar celstraf (10 november 2015)

Politiek wakker: waslijst Kamervragen van D66 over Johan van Laarhoven (13 november 2015)

Brief Johan van Laarhoven aan Doede: ‘hebben wij nu helemaal geen zelfrespect meer?’ (6 januari 2016)

Brief Doede aan Johan van Laarhoven: publiciteit, plantpolitie en McWeed (1 februari 2016)

Coffeeshops en blowers: kom in actie voor Johan van Laarhoven! (31 maart 2016)

Het OM en de zaak Johan van Laarhoven: leve de rechtsstaat? (8 september 2016)

Johan van Laarhoven vanuit Thaise cel over wetsvoorstel coffeeshopketen: lees de hele brief (8 november 2016)

Vernietigend oordeel Nationale Ombudsman over handelen OM, politie en ministerie in zaak Johan van Laarhoven (11 maart 2019)

Persbericht: Gruwelijk jubileum op 23 juli – Johan van Laarhoven en zijn vrouw vijf jaar vast in de Hel van Bangkok (16 juli 2019)

Johan van Laarhoven en zijn vrouw vijf jaar vast in de Hel van Bangkok: brief van Bart Hissink aan Johan (23 juli 2019)

Justitieminister Grapperhaus vandaag in Thailand voor Johan van Laarhoven (23 augustus 2019)

Johan en zijn echtgenote Tukta in betere tijden (Foto: www.justiceforjohan.nl)

 

 

 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*