Welkom in het laatste decennium van het cannabisverbod

De jaren twintig zijn begonnen en het moet wel heel raar lopen als dit niet het decennium wordt waarin het cannabisverbod eindelijk sneuvelt. Aan de stichting VOC zal het niet liggen.

Volgens NRC/Handelsblad zullen de jaren twintig draaien om systeemverandering. Citaat uit het hoofdredactionele commentaar in de eerste krant van 2020: ‘Klimaatverandering en digitalisering zorgen dat met nieuwe manieren van leven zal moeten worden geëxperimenteerd. Het beloven roaring twenties te worden: vol vernieuwingsdrift, verandering en spanning.’ Laten we het hopen.

Voor inspiratie voor nieuwe manieren van leven kunnen we te rade gaan bij Jose ‘Pepe’ Mujica, de voormalige president van Uruguay, die in december 2013 cannabis legaliseerde in zijn land. Een wereldprimeur. Mujica, een voormalige guerrillastrijder, zat tijdens de militaire dictatuur in Uruguay dertien jaar gevangen, vaak letterlijk in een put.

Toen hij in 2010 president werd, verklaarde Mujica dat hij negentig procent van zijn salaris aan goede doelen ging schenken. Hij weigerde te verhuizen naar het presidentiële paleis en bleef met zijn vrouw, ook ex-guerrillero, wonen in hun boerderijtje. En hij verkoos zijn ruim twintig jaar oude Volkswagen Kever boven de presidentiële limousine. Als president legaliseerde Mujica niet alleen cannabis, maar ook abortus en het homohuwelijk.

Jose ‘Pepe’ Mujica (Foto: Wikimedia)

Zeven levenslessen van ‘Pepe’, gebaseerd op een interview in de film ‘HUMAN the movie’ (2015) van de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand (video onderaan deze pagina):

1 Vind je passie en blijf gepassioneerd
“Ik heb het land bewerkt om mijn brood te verdienen en ik heb me daarna gewijd aan de strijd voor verandering, om het leven in mijn samenleving te verbeteren.”

2 Doe het op je eigen manier
“Niets is er op korte termijn. Geen overwinning binnen handbereik.”

3 Wees nederig
“Ik heb een manier van leven die ik niet verander, alleen omdat ik president ben.”

4 Als je doet waar je van houdt, is geld niet relevant
“Ik leef met weinig. Alleen wat nodig is. Ik ben niet gebonden aan materiële zaken. Waarom? Omdat ik dan meer vrije tijd heb. Waarvoor? Om de dingen te doen waar ik van houd.”

5 Je bent alleen arm als je denkt dat je arm bent
“Arme mensen zijn mensen die alleen maar werken om er een dure levensstijl op na te houden en altijd meer willen.”

6 Je bent vrij
“Ik ben vrij als ik tijd heb om te besteden aan de dingen waar ik van houd en dat zijn misschien andere dingen dan waar iemand anders van houdt. Dat is vrijheid.”

7 Minder is meer
“Als je niet veel bezittingen hebt, dan hoef je niet je hele leven als een slaaf te werken om ze in stand te houden en heb je dus meer tijd voor jezelf.”

Het interview is al een paar jaar oud, maar Mujica’s boodschap is nu relevanter dan ooit. “We kunnen veel bescheidener leven. We kunnen onze beschikbare middelen besteden aan dingen die voor iedereen belangrijk zijn. Dat is de echte betekenis van democratie, de betekenis die politici zijn vergeten.”

Cannabis-Kieswijzer
Terug naar 2020. Een belangrijk speerpunt voor het VOC in het nieuwe jaar is de samenwerking met de Stichting Maatschappij en Cannabis, de makers van de welbekende Cannabis-Kieswijzer. We bundelen onze krachten om de Kieswijzer nog beter te maken en om zoveel mogelijk cannabisliefhebbers naar de stembus te krijgen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Als het kabinet Rutte III niet voortijdig valt, mogen we op 17 maart 2021 naar de stembus. En laat één ding duidelijk zijn: de ongeveer één miljoen Nederlandse cannabisconsumenten kunnen bij elke verkiezing het verschil maken. Maar dan moeten ze wel op komen dagen en op een cannabisvriendelijke partij stemmen.

Lobbywerkgroep
Thuisteelt en voldoende coffeeshops die net als andere bedrijven kunnen functioneren blijven topprioriteiten voor het VOC in 2020. De lobbywerkgroep blijft het gesprek aangaan met de drugswoordvoerders in de Tweede Kamer, bestuurders en maatschappelijke organisaties. En we blijven mensen, organisaties en initiatieven met elkaar verbinden. We heten niet voor niets Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod.

Steun de strijd voor legalisering
De stichting VOC ontvangt geen subsidies of contributie en is dus volledig afhankelijk van individuele donaties. Wil je de strijd voor legalisering van cannabis steunen, met een donatie of als vrijwilliger, klik dan hier of mail naar info@voc-nederland.org. Alvast bedankt!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*