Bekijk de winnaars van De Gouden Gieter 2019 en kom naar de uitreiking in Nijmegen

Deze week werden de winnaars bekend van De Gouden Gieter 2019, de fotowedstrijd voor cannabis thuiskwekers van de stichting VOC in samenwerking met Plantarium. De uitreiking vindt plaats op maandag 13 januari 2020 in Nijmegen, tijdens de eerste VOC vergadering van het nieuwe jaar.

Juryrapport De Gouden Gieter 2019 

Achtergrond
De Gouden Gieter, een fotowedstrijd voor thuiskwekers, komt voort uit de campagne en website Veiligthuiskweken.nl, een initiatief van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) in samenwerking met cannabis-expertisecentrum Plantarium.
De naam is bedacht door wijlen Joep Oomen (1961-2016), medeoprichter van het VOC en groot strijder voor legalisering van cannabis. Doel van de wedstrijd is de thuiskweker in het zonnetje zetten en bijdragen aan de discussie over regulering en legalisering in Nederland.

De Gouden Gieter 2019 trofee voor Mooiste Plant

Jury
De jury van De Gouden Gieter 2019 bestaat uit VOC-voorzitter Derrick Bergman, VOC-secretaris Mauro Picavet en kweekspecialist B van Plantarium. Op 2 december 2019 boog de jury zich over de 22 inzendingen die aan de spelregels voldeden: zeven buitenplanten en vijftien binnenplanten. Om de authenticiteit te garanderen zijn alleen inzendingen met een kloppende controle-foto toegelaten tot de competitie.

Criteria
Voor de Gouden Gieter voor de mooiste foto heeft de jury gelet op de technische kwaliteit en compositie, de wow-factor en de originaliteit van het beeld. Voor de Gouden Gieter voor de mooiste plant heeft de jury gelet op de gezondheid en vitaliteit van de plant, de wow-factor, de toegepaste kweektechnieken en een inschatting van de opbrengst en kwaliteit.

Oordeel van de jury
Wat de jury ten eerste opviel was de diversiteit van de inzendingen: buiten en binnen, groot en klein, verschillende kweektechnieken en composities. Door deductie kwamen we tot een kopgroep van zes foto’s die allemaal een reële kans maakten op de winst. Na uitgebreid beraad kozen we unaniem de twee winnaars van de Gouden Gieter 2019 en twee eervolle vermeldingen.

De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Foto: inzending 18 (tekst loopt door onder foto)

Winnaar De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Foto

Deze foto had in beide categorieën kunnen winnen. Een schitterende plant en een prachtige cripsy foto, die doet denken aan het werk van de Amerikaanse fotograaf Andre Grossman. Maximale contrastwerking door de zwarte achtergrond, zodat de plant er uit springt. Simpele maar doeltreffende compositie, waarbij nog wel een deel van de aarde en gebruikte Root Pot zichtbaar is. Complimenten ook voor de kleur van deze foto: vaak is het lastig om met HPS of met LED lampen aan een goede kleurbalans te vinden. Ook de timing is uitstekend; de plant zit duidelijk op het rijpingshoogtepunt. Je kunt de toppen bijna ruiken!
Soort: Critical van Dinafem Seeds.

De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Plant: inzending 10 (tekst loopt door onder foto)

Winnaar De Gouden Gieter 2019 voor Mooiste Plant

Wat had de jury het lastig. We zagen veel mooie planten langskomen, maar Inzending #10 had nét een hogere wow-factor. Het is een enorme dame in een relatief kleine pot van zo’n 30 à 35 liter. Het duidt erop dat de kweker verstand van zaken heeft in het geven van water. Bovendien is het een helder groene, gezonde plant in deze fase van de bloei. We zien daarnaast diverse goed toegepaste snoei-technieken en kweekinterventies. Er is slim gebruik maakt van Low Stress Training om een zo groot mogelijk oppervlak te beslaan en de toppen niet tegen het dak van de kas te laten groeien. Als een top het dak raakt, kan er namelijk schimmel ontstaan. De grote schutbladen zijn selectief weggesnoeid, waarschijnlijk wegens hoge luchtvochtigheid in de kas. Daarnaast zijn de hoofdtakken meerdere malen getopt. De kweker begrijpt dat de plant zo meer zon vangt, wat meer fotosynthese en dus een hogere kwalitatieve opbrengst als gevolg heeft. Indrukwekkend!

Soort: Hindu Kush van Sensi Seeds.

Eervolle vermelding: inzending 23 (tekst loopt door onder foto)

Eervolle vermelding De Gouden Gieter 2019

Inzender nummer 23 stelde de jury voor een dilemma. Er kon namelijk geen goede controlefoto aangeleverd worden, zoals verplicht is volgens de spelregels. De inzender heeft wel zijn best gedaan om aan te tonen dat hij de foto zelf gemaakt heeft van zijn eigen plant. De jury gelooft de inzender voor honderd procent, maar heeft toch besloten de inzending niet toe te laten. Voor iedereen gelden nu eenmaal dezelfde regels. Inzending #23 verdient in de ogen van de jury een eervolle vermelding omdat dit de mooiste, pure bud-foto was. Zowel de kwaliteit van de foto als van deze trichoomrijke bud zijn van een bijzonder hoog niveau. De jury hoopt dat deze inzender mee zal dingen naar De Gouden Gieter 2020!
Soort: Gorilla Glue #4 x Gelato #33 van Natural Genetics Seeds.

Eervolle vermelding: inzending 7 (tekst loopt door onder foto)

Eervolle vermelding De Gouden Gieter 2019

Een tweede eervolle vermelding voor inzending #7. De jury heeft al heel wat planten gezien in hun gecombineerde jaren, maar nog nooit deze specifieke genetica. We moesten een paar keer goed kijken of het überhaupt wel cannabis was. De foto zelf is niet uitzonderlijk, maar de soort is dat zeker wel.
Soort: Subterfuge #1 van Asutralian Bastard Cannabis.

Het Gouden Gieter 2019 prijzenpakket bestaat uit:
Voor beide winnaars is er een prijzenpakket met daarin 5 gefeminiseerde Lemon Cream Kush van Spliff Seeds, 5 gefeminiseerde Mega Power Plant van Spliff Seeds, een CVault om je cannabis te curen, een Solinger Perfection schaar, een grinder en diverse aanvullingen!

Uitreiking: 13 januari 2020
Wil je de uitreiking bijwonen? De uitreiking van De Gouden Gieter 2019 vindt plaats op maandag 13 januari 2020 bij Plantarium, Gerard Noodtstraat 50 in Nijmegen. Je bent welkom!

Expositie
Nieuwsgierig naar de ingezonden foto’s? Een selectie van de inzendingen wordt vanaf januari 2020 geëxposeerd bij Plantarium. Tevens kun je altijd via de Instagram @degoudengieter alle ingezonden foto’s in hoge resolutie bekijken.

De Gouden Gieter 2020
Inzenden voor De Gouden Gieter 2020 kan vanaf 1 januari 2020. Check vooral de site www.degoudengieter.nl en tevens de website van Veilig Thuis Kweken www.veiligthuiskweken.nl. De jury wil bij dezen alle inzenders en sympathisanten bedanken. Tot de volgend editie!

>klik hier voor PDF juryrapport De Gouden Gieter 2019<

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*