Bart Hissink spreekt in Zwartewaterland: Niet de plant is het probleem maar het verbod!

Jan van Raalte (rechts) en Bart Hissink, Hasselt, 17 augustus 2019 (Foto: Bart Hissink)

De man met de 2 wietplanten’, Jan van Raalte (73) uit Hasselt in Overijssel, werd afgelopen maand landelijk bekend. Na een tip via Meld Misdaad Anoniem heeft de politie op maandagochtend 19 augustus de twee planten kapot gesneden en afgevoerd toen het echtpaar even de deur uit was voor een boodschap. De olie die Jan al jaren van de planten maakt gebruikt Jannie tegen haar chronische psoriasis.

Gisteren spraken Bart Hissink en Marjon Fisher in de gemeenteraad van Zwartewaterland in, om Jan en Jannie te steunen. We publiceren hieronder de hele tekst van zijn betoog.

12 september 2019

Dank u wel voorzitter,

Bedankt voor de gelegenheid om hier mijn verhaal te mogen vertellen. Mijn dank gaat in het bijzonder uit naar Politie Zwartewaterland en naar burgemeester Bilder. Zij hebben dit laten escaleren waardoor de man met de twee wietplanten geen beter podium kon krijgen dan dit. Nogmaals dank daarvoor.

Mijn naam is Bart Hissink en ik woon in Goor, gemeente Hof van Twente. In 2009 deed ik mee aan een autorally. We knalden op hoge snelheid zijwaarts aan mijn kant tegen een boom. Mijn ingewanden en mijn hersenen waren zwaar gekneusd en ik was in acuut levensgevaar. Ik heb twee weken in coma gelegen, lag 7 weken in het ziekenhuis en 6 weken in het revalidatiecentrum. Na precies drie maanden woonde ik eindelijk weer thuis en kon ik als externe patiënt revalideren. Dat heb ik nog 3,5 jaar gedaan. Artsen schreven medicijnen voor die nog erger waren dan de kwaal. Die “geneesmiddelen” waren zwaar verslavend en zelfs slecht voor mijn gezondheid. Ik besloot om af te kicken en ging op zoek naar een beter alternatief. Die zoektocht bracht me bij cannabis. Het eerste trekje van een joint was een verademing. Hoe mooi dat we in Nederland wonen, dacht ik. Niets bleek minder waar en ik liep al snel tegen het gedoogbeleid aan.

Het eerste jaar kocht ik nog cannabis bij de apotheek. Weliswaar duurder dan de coffeeshop maar het scheelt een ritje naar de grote stad. In beide gevallen weet je niet wat je consumeert. De kwaliteit van apotheek-wiet is echter minder en de keuze is beperkt. Daarbij komt dat het niet wordt vergoed en mijn inkomen ruim de helft is gedaald. Mijn vader is van boerenkomaf en kwam met een oplossing voor het financiële probleem. “Dan kweek je die planten toch zelf?” Ik heb me goed verdiept in het gedoogbeleid en kwam al snel achter de verschillende belangen bij het verbod op cannabisteelt. Zo kwam ik erachter dan cannabis uit de apotheek alleen bestaat dankzij het verbod. Het cannabisverbod is slecht voor de volksgezondheid en is werkverschaffing voor politie, justitie en het OM.

Niet de plant is het probleem maar het verbod!

Voorzitter, in 2016 sprak ik voor het eerst in de raadsvergadering van de gemeente waar ik woon, Hof van Twente. Dat heeft ertoe geleid dat er tot twee keer toe een motie met algemene stemmen is aangenomen. De tweede motie is ook naar alle gemeenten gestuurd in heel Nederland. Dit had u dus kunnen weten. De motie heb ik meegenomen voor alle raadsleden en voor uw college. Die krijgt u na dit pleidooi. Wellicht wil de griffier of de bode straks even helpen.

Voorzitter, kent u het verhaal van de man met de twee wietplanten? Een maand geleden kreeg ik telefoon van hem. Het echtpaar zit hier op de tribune. De politie had een melding gekregen via kliklijn MMA: Meld Misdaad Anoniem. MIS-DAAD… Vervolgens heeft de politie hem vermanend toegesproken. Twee weken later zouden ze terugkomen om te kijken of de planten wel waren verwijderd. Als de politie zo graag voor eigen rechter wil spelen en die planten wil verwijderen, moeten ze dat vooral niet doen. Je hoeft niet mee te werken aan je veroordeling.
Daarom adviseerde ik om de twee planten te laten staan. Waar gáát dit over, voorzitter? Planten, twee.

Een week later stonden ze er weer en deden er zelfs nog een schepje bovenop. De man zou een bekeuring krijgen, en een strafblad, en ze moesten alle kosten betalen. Je reinste kolder, voorzitter, bangmakerij. Vervolgens kwam de politie niet op de afgesproken dag maar toen het stel net even weg was. De politie liet een ravage achter. Gelukkig wordt het bejaarde echtpaar gesteund door heel Nederland. Daardoor is er genoeg voorraad om de winter door te komen. Volgend jaar staan er echter weer twee wietplanten zodat ze in hun eigen behoefte kunnen voorzien. Worden die dan weer verwijderd door de Hermandad? Dit leeft in Zwartewaterland. De wietplanten van Jan en Jannie waren het populairste onderwerp bij de grote optocht van het Euifeest in Hasselt. U heeft de kranten vast gezien.

Voorzitter, dit gaat over gezondheid, veiligheid, huisvesting en over Justitie. Dit gaat over het recht op zelfbeschikking, recht op zelfmedicatie en het recht op gelijkheid. Dit gaat over het leven van chronisch zieken en gehandicapten die zelf iets aan hun gezondheid willen doen. Jan en Jannie kunnen nu alleen nog verhuizen.

Daarom vraag ik, via de voorzitter, aan ieder raadslid persoonlijk wie twijfelt aan mijn verhaal. Eventuele bezwaren neem ik graag meteen weg met feiten. Tenslotte heb ik een prangend verzoek, via u meneer de voorzitter, aan deze raad: Ik verzoek u dringend om uw uiterste inspanningen te verrichten en het college te overtuigen dat cannabisteelt, voor eigen medicinaal gebruik, ook in Zwartewaterland
op korte termijn mogelijk wordt gemaakt.

Dank u wel, voorzitter.

Comment (1)

  • Doede 14/09/2019 at 12:51 pm Reply

    Dit gaat over het niet respecteren van het recht op zelfbeschikking, het recht op zelfmedicatie. Het is een inbreuk op individuele vrijheid op grond van een moralistische visie op menselijke deugdzaamheid. Moralisme, een manier om mensen klein te houden. Het is als een betonnen muur,een soort religie, bijna niet doorheen te komen.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*