Justitieminister Grapperhaus vandaag in Thailand voor Johan van Laarhoven

Vandaag, 23 augustus, spreekt justitieminister Ferd Grapperhaus in Bangkok met de Thaise premier en de Thaise minister van justitie over Johan van Laarhoven, de Tilburgse coffeeshop pionier die al ruim vijf jaar wegkwijnt in de Thaise gevangenis. Volgens oud-minister van buitenlandse zaken Ben Bot “valt er vermoedelijk iets te halen”.

www.justiceforjohan.nl

Komt er dan eindelijk een einde aan de nachtmerrie waarin Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta dankzij de Nederlandse overheid terecht zijn gekomen? Oud-minister van buitenlandse zaken Ben Bot zei deze week tegen RTL Nieuws: “Ik denk dat er allerlei voorgesprekken hebben plaatsgevonden. Grapperhaus gaat niet zomaar. Hij moet wel iets te onderhandelen hebben. De betrekkingen met Thailand zijn goed. Dat de premier van Thailand erbij is, zegt wel dat ze bereidwillig zijn.” Bot verwacht wel dat de Thai strenge eisen zullen stellen: “Er valt vast wel een compromis te sluiten, maar de Thai zullen niet instemmen met een paar jaar cel.”

Johan’s broer Frans van Laarhoven reageerde blij maar voorzichtig: “Dit is het beste nieuws dat ik de afgelopen vijf jaar heb gekregen. Mijn hoop is natuurlijk dat de minister Johan mee terugneemt in het vliegtuig. Dat zou het summum zijn, maar of het werkelijk zo snel gaat durf ik niet te zeggen.” En Grapperhaus zelf? In zijn brief aan de Tweede Kamer, gedateerd 20 augustus 2019, schrijft hij, refererend aan het Kamerdebat over Johan van Laarhoven van 25 april:

Ferdinand Grapperhaus, minister van justitie en veiligheid (Foto: Wikimedia)

Tijdens dit debat bleek bij uw Kamer een breed gedeelde wens te bestaan om, mede gelet op de bevindingen van de Nationale ombudsman, een maximale inspanning te verrichten om de mogelijkheden te verkennen voor overbrenging van de heer Van Laarhoven en zijn partner naar Nederland op een wijze die overeenstemt met de rechtsstatelijke beginselen van beide landen. Ik heb aangegeven hierin te willen bewilligen.

Aanstaande vrijdag word ik door de Thaise premier, Generaal Prayut Chan-o-cha en de Thaise Minister van Justitie, dhr. Somsak Thepsutin, ontvangen in het Government House te Bangkok, Thailand. Ik ben hen daar zeer erkentelijk voor.

Ik zal Uw Kamer op korte termijn nader informeren en ook de Nationale ombudsman. Gezien het diplomatieke karakter van het overleg kunnen er op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan over de inhoud van de besprekingen.

Wij werden getroffen door een Tweet van een oud-werknemer van Johan van Laarhoven, cabaretier Bas Birker:

Zie ook: www.justiceforjohan.nl

Johan moet 103 jaar zitten in ‘Thaise hel’, RTL-Nieuws, 11 juni 2016:

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*