Het verhaal van De man met de 2 wietplanten…

  • SHARE:
  • Tweet this

August 18th, 2019 | 14:19
Door webmaster

‘De man met de 2 wietplanten’, Jan van Raalte (73) uit Hasselt in Overijssel, werd dit weekend landelijk bekend. Na een tip via Meld Misdaad Anoniem zou de politie op zaterdag 17 augustus de twee wietplanten uit de tuin van Jan en zijn vrouw Jannie komen verwijderen. De olie die Jan al jaren van de planten maakt gebruikt Jannie tegen haar chronische psoriasis.

Jan mailt het VOC op 3 augustus, de dag dat hij van de politie te horen krijgt dat hij zijn twee planten binnen twee weken moet vernietigen. Doet hij dat niet dan zal de politie dat na die twee weken, op 17 augustus dus, zelf komen doen. Tijdens de VOC vergadering van 13 augustus komt “de man met de twee wietplanten” uitgebreid aan bod. Bart Hissink en Derrick Bergman hebben die week telefonisch contact met Jan; Bart besluit op zaterdag naar het echtpaar toe te gaan om hen bij te staan, mocht de politie de planten komen halen.


Op vrijdag ontstaat een Twitter storm, waarna RTV Oost als eerste nieuwsmedium over Jan en Jannie bericht: Inval dreigt bij bejaard echtpaar in Hasselt om twee wietplanten. Die avond volgt dagblad De Stentor: De twee wietplanten van Jan (73) uit Hasselt moeten weg: ‘Een ramp voor mijn zieke vrouw’. Burgemeester Eddy Bilder van de gemeente Zwartewaterland, waar Hasselt onder valt, verklaart: “Ik kan mij goed verplaatsen in de beweegredenen om deze planten te hebben. Ik ben niet zo gelukkig met wat er gaande is. Dit is een zaak van de politie en ik kan niets voor ze betekenen. In Nederland hebben we een lastig beleid omtrent wiet.”

Hierna komt het mediacircus pas echt op gang: ook het Algemeen Dagblad, de Telegraaf en Hart van Nederland wijden artikelen en reportages aan het bejaarde echtpaar en hun twee wietplanten. Bart Hissink blijft zaterdag tot ‘s avonds bij Jan en Jannie in Hasselt. Rond half negen plaatst hij een filmpje op Twitter: ‘Nog geen politie geweest in Hasselt’:

Jan van Raalte (rechts) en Bart Hissink, Hasselt, 17 augustus 2019 (Foto: Bart Hissink)

Rond half tien zaterdagavond publiceert de Stentor een nieuw stuk: Opluchting bij Jan (73) uit Hasselt: politie verwijdert twee wietplanten nog niet. De intro: ‘De hele zaterdag zit Jan van Raalte (73) te wachten tot de politie twee wietplanten op komt halen. Er komen geen agenten en dus heeft hij de planten om zijn zieke vrouw te helpen nog. Bart Hissink van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) was in huis aanwezig om hem te steunen.

Uiteraard blijft het VOC deze kwestie nauwgezet volgen. Wij zijn het met burgemeester Bilder eens dat we in Nederland een lastig beleid omtrent wiet hebben. Deze schrijnende zaak, die terecht veel ophef heeft veroorzaakt, laat eens te meer zien dat het cannabisbeleid volledig is doorgeschoten in redeloze repressie en schending van elementaire mensenrechten.

Het recht op thuisteelt voor persoonlijke consumptie zou de basis moeten zijn van het cannabisbeleid. Politiek Den Haag kan de ogen niet blijven sluiten voor de ellende die in naam van de Hollandse Hennepoorlog wordt aangericht. Zelfs bij bejaarde burgers met twee wietplanten in hun tuin.

UPDATE:
De politie heeft de twee wietplanten van Jan en Jannie op maandagochtend 19 augustus kapot gesneden en afgevoerd toen het echtpaar even de deur uit was voor een boodschap. Een laffe en niet te verdedigen actie, al probeerde de politie dat gisteren wel in een persbericht met de kop ‘Waarom haalt de politie wietplanten weg?‘. Wat eerst een melding via Meld Misdaad Anoniem was, werd in het persbericht ineens een melding wegens stankoverlast. Terwijl de twee planten van Jan en Jannie nog nauwelijks in bloei staan en dus nauwelijks geur verspreiden. Gelukkig blijven diverse grote media deze onverkwikkelijke kwestie volgen. Het laatste nieuws: Jan en Jannie worden overstelpt met aanbiedingen voor wietolie.

 

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.