Doede de Jong doet moreel appèl aan coffeeshops: steun modeltelers John en Ines!

Doede de Jong, de bekendste wietweker van Nederland en VOC’er van het eerste uur, doet een moreel appèl op coffeeshopondernemers om John en Ines, de ‘Bierumse model wiettelers’, te steunen. “Laat blijken dat jullie liever met mensen als John en Ines zaken doen, door hen financieel uit de problemen te helpen. Zij verdienen respect, solidariteit en steun.”

Een moreel appèl aan coffeeshophouders

John en Ines in hun kwekerij in Bierum, april 2015 (© Gonzo Media)

Solidariteit is vereist met John en Ines, het zogenaamde modelechtpaar uit Bierum. Zij, die ‘wel’ het lef hebben gehad om hun nek uit te steken. Maak een statement door John en Ines uit Bierum te steunen.

John en Ines zetten zich al jaren lang in om tot legalisering van wietteelt te komen. Zij hielden een boekhouding bij en betaalden belasting. Allemaal heel transparant.

Zij werden ettelijke keren door de geüniformeerde moraalridders overvallen, wat uiteindelijk leidde tot een aantal onverkwikkelijke rechtszaken. In eerste instantie werden zij schuldig verklaard, maar geen straf (art. 9a). Maar in hoger beroep werden zij alsnog tot een voorwaardelijke straf veroordeeld, omdat zij met de teelt door waren gegaan zonder eerst het definitieve vonnis (hoger beroep) af te wachten.

In cassatie werden zij ook nog eens tot het betalen van 131.000 euro veroordeeld. Dit doet hen de das om! Wat echter totaal niet nodig is. Zij verdienen respect, solidariteit en steun.

Het zou een goede zaak zijn als de gezamenlijke coffeeshophouders hun boete betaalden. Ook om een statement t.o.v. de overheid te maken, die met gemeentelijke kwekers of door hen aangestelde kwekers, een kweekbeleid faciliteert wat de meeste coffeeshophouders niet willen. Zij prefereren kwekers als John en Ines. Mensen die ideologisch betrokken zijn en met liefde hun planten kweken.

John en Ines, PCN Meet & Greet bijeenkomst Tilburg, 12 juni 2019 (© Gonzo media)

Laat blijken dat jullie liever met mensen als John en Ines zaken doen, door hen financieel uit de problemen te helpen. Wat is nu 131.000 euro in vergelijking met het bedrag wat jullie gezamenlijk, dankzij het hypocriete, contraproductieve beleid van de overheid hebben kunnen verdienen? Peanuts toch.

Ja, hoor ik sommigen zeggen: maar de kwekers hebben ook goed verdiend. Dat mag zo zijn, maar zij zijn wel altijd de zondebok en het wordt extra schrijnend als zij, door hun nek uit te steken om ‘in ieders belang’ tot legalisering te komen, keihard worden neergesabeld.

Het falende wietwanbeleid heeft o.a. plaats kunnen vinden doordat coffeeshophouders en kwekers door de overheid tegen uit elkaar zijn gespeeld. Verdeel en heers!

We willen toch allemaal dat mensen naar alle tevredenheid van de hennepplant kunnen genieten? Het is de hoogste tijd om solidair te zijn met elkaar, want samen staan we sterk. Het zou de coffeeshophouders sieren en verstandig zijn als zij John en Ines moreel en financieel steunen. Maak een vuist tegen de onderdrukking. Het gaat uiteindelijk om vrijheid, het recht op zelfbeschikking.

Doede J. de Jong
Vergadervoorzitter VOC en biologische wietkweker

P.S.: Hopelijk willen de besturen van de PCN en BCD hun leden n.a.v. dit artikel oproepen om gezamenlijk John en Ines daadwerkelijk uit de penarie te helpen.

Website Stichting JoinUs: www.stichtingjoinus.nl

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*