Johan van Laarhoven en zijn vrouw vijf jaar vast in de Hel van Bangkok

Vandaag 23 juli zitten de Tilburgse coffeeshop-pionier Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta precies vijf jaar onder mensonterende omstandigheden gevangen in Thailand. Ter gelegenheid van dit gruwelijke jubileum, vroegen we insider Bart Hissink om een bijdrage te leveren voor de VOC website. Het is de brief die ook daadwerkelijk meest recent naar Johan is verstuurd.

Brief 46: 5 jaar vast

Beste Johan,

Johan van Laarhoven in zijn cel (eigen foto, eerder verschenen in NRC)

Bedankt voor je reactie op mijn kaartje.

Als je dit leest, zitten Tukta en jij al vijf jaar opgesloten in de Hel van Bangkok door toedoen van ons eigen OM. Of zoals jij het noemt: Organised Bureaucratic Crime. VOC Nederland staat daar op gepaste wijze bij stil met een persbericht en deze brief op hun website www.voc-nederland.org. Hopelijk spoort dat anderen aan om ook een kaart of brief te sturen. Jullie adresgegevens staan op www.justiceforjohan.nl

Ik hoorde pas van jouw bestaan toen je al bijna een jaar onschuldig zat opgesloten in de Hel van Bangkok. Zondag 14 juni 2015 ging ik naar Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam. Voorzitter Derrick Bergman las een brief van jou voor op het podium. Die brief maakte veel indruk. Mijn ouders wonen in de buurt van vergadervoorzitter Doede de Jong dus ik combineer regelmatig een bezoek. Cannabis verbindt. Doede had jou al een paar keer geschreven en hij bleef maar aandringen om ook eens een brief te schrijven. Uiteindelijk stuurde ik in november pas een briefje, na de oogst. Via via kreeg ik een uitgebreide reactie die alweer zo’n indruk maakte. Dat doe je goed, Johan! Wie schrijft, blijft. Sindsdien schrijf ik gemiddeld een keer per maand. Dat gaan we nog missen als je straks in Nederland bent.

www.justiceforjohan.nl

Sinds ons eerste contact schop ik overal tegenaan. Dat gebeurt vooral op Twitter. Daar kreeg ik destijds contact met de Nationale ombudsman. Het vooronderzoek duurde een half jaar. Toen begon het echte werk pas, dat onderzoek duurde nog eens twee jaar. Toen kwam eindelijk het verlossende rapport en daarna het debat in de Tweede Kamer. De rest is straks geschiedenis.

Ondertussen is het al drie maanden geleden dat minister Grapperhaus heeft beloofd naar Thailand te gaan om jou en Tukta persoonlijk op te halen. Hij zou alles in het werk stellen en de Kamer daarvan vertrouwelijk informeren. Is hij al bij je geweest? Stuur hem anders nog maar een smeekbede. Het is nu zomerreces tot 2 september maar politici zijn niet die hele periode vrij. Als Ferd nog niet in Thailand is geweest, kan hij daar mooi op vakantie naartoe. Ik ben bang dat het in de vergetelheid raakt. De minister ligt bijna dagelijks onder vuur en het gaat allang niet meer over jou en Tukta. Zijn hele ministerie ligt onder vuur. Dankzij de Nationale ombudsman gaat het deksel nu van de beerput bij het OBC. Als je in stront roert, gaat het stinken.

Iedere dag in de Hel van Bangkok is er een teveel. Inmiddels zitten jullie daar al 1826 dagen door toedoen van ons eigen OM. Onvoorstelbaar.

Dit zijn de laatste loodjes, Johan. Het kan niet lang meer duren. Vanaf nu wordt het alleen maar beter.

Hopelijk is dit dan de aller-allerlaatste brief en ben je binnenkort samen met Tukta in Nederland.

Tot ziens op Schiphol!

Houd vol en houdoe,

Bart

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*