Tot drie jaar celstraf geëist tegen Trekt Uw Plant, oudste cannabis social club van België

Schokkend nieuws uit Antwerpen, waar vandaag en morgen het proces tegen de oudste Belgische cannabis social club Trekt Uw Plant plaatsvindt. Het openbaar ministerie eiste vanochtend tot drie jaar effectieve celstraf en torenhoge boetes voor de 21 leden van de club, die in 2006 is opgericht door wijlen Joep Oomen, medeoprichter van het VOC en ENCOD.

Foto: Trekt Uw Plant

Het openbaar ministerie stelt dat Trekt Uw Plant (TUP) in drie jaar 800.000 euro heeft verdiend met de verkoop van cannabis. De Gazet van Antwerpen meldt vandaag: ‘Het parket vraagt niet alleen gevangenisstraffen tegen de bestuurders van de organisatie, de kwekers en een aantal afnemers, het OM wil ook dat de vereniging wordt ontbonden omdat de organisatie “werd opgericht om misdrijven te plegen”. Tegen de leiding van de organisatie vordert de aanklager 3 jaar cel en een boete van 14.000 euro. Tegen het overgrote deel van de vervolgde leden vraagt het openbaar ministerie een gevangenisstraf van 18 maanden en een boete van 14.000 euro. De verdediging van de beklaagden komt later op de dag aan het woord.’

Els Vermeersch, voorzitter Trekt Uw Plant en VOC-voorzitter Derrick Bergman, Cannabis Bevrijdingsdag 2017, Amsterdam (Foto: Mauro Picavet)

Trekt Uw Plant baseert zich op een ministeriële richtlijn uit 2005, die stelt dat bezit door een volwassene van maximaal 3 gram cannabis en/of één cannabisplant niet langer wordt vervolgd, tenzij er sprake is van overlast of verzwarende omstandigheden. De leden van TUP geven hun plant in beheer van een plantverzorger, die meerdere planten teelt op één locatie. De club heeft altijd in volledige openheid en transparantie én zonder winstoogmerk gewerkt. Twee keer eerder werd de club voor het gerecht gedaagd en twee keer won TUP glansrijk; de rechtszaken eindigden in volledige vrijspraak.

Stand up comedian en Trekt Uw Plant lid Manu Moreau presenteert

Het is onverteerbaar en onverdedigbaar dat de Vlaamse justitie deze voorbeeldige cannabis social club, ondanks de eerdere vrijspraken, nu zo ongenadig hard aanpakt. Els Vermeesch, die het stokje van voorzitter overnam na het totaal onverwachte overlijden van Joep Oomen in 2016, is een volstrekt integere vrouw, echtgenote en moeder van een schoolgaand kind. Dat zij en twee bestuursleden, onder wie stand up comedian Manu Moreau, na de massale politieactie op 5 mei 2017 bijna drie weken lang werden opgesloten was al een volstrekt disproportionele actie. De eisen van vandaag zijn nog buitensporiger en disproportioneler. Laten we hopen dat de rechters hun rug recht houden en Trekt Uw Plant opnieuw volledig vrijspreken.

Het VOC roept iedereen die in de gelegenheid is op om het proces bij te wonen om Trekt Uw Plant, Els, Manu en alle anderen te steunen. Gerechtsgebouw, Bolivarplaats 20, Antwerpen, vanaf 08.15 uur, donderdag 23 en vrijdag 24 mei. Er is een speciale rekening geopend om financieel bij te dragen aan de kosten van deze derde juridische procedure. Citaat van de TUP website:

‘Wens je bij te dragen aan de lopende gerechtelijke kosten, dan kan je een vrije bijdrage storten op het rekeningnummer BE65 5230 4908 4196 (Triodos Bank), met in de referentie de naam of vermelding die we mogen plaatsen als bedankje. Belangrijk: dit rekeningnummer staat los van de vereniging en is een spaarrekening die enkel en alleen gebruikt wordt voor de advocaats- en gerechtskosten . Wij zullen tweewekelijks een overzicht plaatsen van de ingezamelde fondsen.’

Website Trekt Uw Plant: https://trektuwplant.be/
Facebook pagina Trekt Uw Plant: https://www.facebook.com/Trekt.Uw.Plant

 

 

 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*