VOC lanceert campagne en website VeiligThuisKweken.nl

De stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een campagne gestart over het veilig en verantwoord thuis kweken van kleine aantallen cannabisplanten voor eigen gebruik. Erevoorzitter Henk Poncin zette de website www.VeiligThuisKweken.nl op zaterdag 11 mei online tijdens een feestelijke bijeenkomst om het 10-jarig bestaan van het VOC te vieren.

Henk Poncin lanceert de website VeiligThuisKweken.nl

De campagne is een lang gekoesterde wens van het VOC. De website is de afgelopen maanden ontwikkeld in samenwerking met cannabis-expertisecentrum en growshop Plantarium in Nijmegen. Deze ‘eerste legale growshop van Nederland’ heeft al zo’n 25 jaar ervaring met kleinschalige thuisteelt. De vormgeving van de site en campagne, met o.a. flyers en posters, is in handen van het Groningse Ontwerpburo KiWi. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Burgers Eindhoven afgelopen zaterdag, zette Henk Poncin, erevoorzitter en medeoprichter van het VOC, de website online met een ferme druk op de rode knop.

VeiligThuisKweken.nl is in eerste instantie bedoeld voor mensen die willen weten hoe je thuis veilig, verantwoord en zonder overlast een klein aantal cannabisplanten kunt telen. De site bevat een korte handleiding voor buiten- en binnenteelt, een lijst do’s & don’ts en een uitgebreide woordenlijst. Aan de hand van een aantal fictieve personen wordt uitgelegd hoe je concreet te werk kunt gaan. Uiteraard bevat de site een disclaimer en uitleg over de wet- en regelgeving: formeel is elke vorm van cannabisteelt immers nog steeds verboden in Nederland. Wie in een sociale woningbouw huis woont, loopt dan ook een reëel risico op huisuitzetting.

Veiligthuiskweken.nl is vooral ook bedoeld voor politici, bestuurders, journalisten en andere mensen die beroepshalve met cannabis te maken hebben. Een deel van hen denkt dat thuisteelt per definitie gevaarlijk of problematisch is. Ook is vaak onbekend in hoeveel landen en staten thuisteelt al legaal is. Deze informatie is ook terug te vinden op de site. Belangrijkste doel van de campagne, met o.a. flyers, stickers en posters, is het onderwerp thuis kweken op de politieke en maatschappelijke agenda krijgen. Thuisteelt ontbreekt bijvoorbeeld zowel in het wietexperiment van het kabinet Rutte III als in de “wietwet” van D66.

Tentoonstelling 10 jaar VOC, Burgers Eindhoven, 11 mei 2019
Tentoonstelling 10 jaar VOC, Burgers Eindhoven, 11 mei 2019

In Burgers was een kleine tentoonstelling ingericht over de activiteiten die de stichting VOC de afgelopen tien jaar heeft ondernomen. VOC-voorzitter Derrick Bergman zette in zijn speech de wapenfeiten op een rijtje:
-3 keer een Cannabis Tribunaal, in 2008, 2010 en 2011
-2 DVD’s met registratie van het eerste en tweede Cannabis Tribunaal
-4 openbare debatten over het VOC reguleringsmodel
-1 reguleringsmodel ‘Van gedogen naar handhaven
-1 brochure ‘Roterodamum Botanicum‘ voor de gemeenteraad Rotterdam
-10 keer Cannabis Bevrijdingsdag (2009-2018)
-zo’n 90 afleveringen van het Logboek VOC, eerst in EssensiE, toen in de Highlife
-840 artikelen op de VOC website
-bijna 130.000 tweets en bijna 7000 volgers op Twitter
-zes bidbooks
-260 VOC columns op CNNBS.nl

En dan zijn er nog de campagnes die het VOC heeft ontwikkeld de afgelopen jaren: Cannabis Aangenaam, onder bezielende leiding van Doede de Jong. De website en campagne Cannabis en Verkeer, om cannabisconsumenten te waarschuwen en bewust te maken van de risico’s sinds de invoering van de speekseltest. Samen met de familie van Johan van Laarhoven ontwikkelden we de campagne Justice for Johan, om het vreselijke lot van deze coffeeshop pionier onder de aandacht te brengen.

Mr. JLAM Roozen gaf een kijkje in de keuken van de VOC lobbywerkgroep

Het VOC nam deel aan diverse hoorzittingen over cannabis in de Tweede Kamer en aan de rondetafelgesprekken van de commissie Knottnerus over de wietproef. Diverse VOC’ers, onder wie Freek Polak, Doede de Jong, Joep Oomen en Mauro Picavet deden mee aan lokale debatten en discussies over cannabis en coffeeshops. En we doen dat nog steeds.

We hebben gedemonstreerd voor de Tweede Kamer, onder meer tegen de invoering van de wietpas en Joep Oomen spijkerde een dringende oproep aan de achterdeur van de Tweede Kamer. We brachten 225 DVD’s met de documentaire What If Cannabis Cured Cancer naar de postkamer van de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag: voor elk Kamerlid een eigen exemplaar. Dat deden we later ook met de VOC bidbooks. We hebben geleerd hoe je moet lobbyen, met dank aan ons geheime wapen: meester J.L.A.M. Roozen. Hij is van onschatbare waarde voor de lobby van het VOC en blijft dat hopelijk zo lang het nog nodig is.

Veel dank aan iedereen die het VOC in de afgelopen tien jaar, op welke manier dan ook, heeft gesteund. De strijd is nog niet gestreden, maar de wind staat goed.

Wil je flyers, stickers of posters ontvangen van de campagne VeiligThuisKweken? Mail dan naar info@voc-nederland.org.

Burgers, Eindhoven, 11 mei 2019

 

 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*