Column Mario Zwart: de Zombie-wietproef

Sinds 23 april kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wietproef. VOC-columnist Mario Zwart heeft er, net als de meeste gemeenten, weinig fiducie in. “De Wietproef leeft dus niet meer, maar is ook niet echt dood. Het is een zombie, een ondode. En zoals horror-filmliefhebbers weten kunnen zombies een hoop ellende veroorzaken.”

De Zombie-wietproef

door Mario Zwart

Een zombie is een mythisch wezen: een lichaam teruggebracht uit de dood, een slaaf die na zijn dood moet doorwerken voor zijn meester [1]. De Wietproef is zo’n zombie. Vanaf het begin werd getwijfeld of de proef met gedoogde cannabisteelt wel levensvatbaar was:

– waarom alle belemmerende voorwaarden?

– waarom überhaupt een experiment? We kunnen toch zien in Colorado, Canada en Californië dat legalisering prima werkt?

– kunnen we na 43 jaar gedogen niet gewoon legaliseren?

– hoe zo, effecten op volksgezondheid en misdaad meten aan de hand van een mini-proef? Wat zouden we daarvan leren?

– welke teler en welke verkoper begint aan zo’n riskant experiment, met een Kabinet dat, vriendelijk gezegd, weinig sympathie heeft voor cannabis [2]? En dat geen enkele juridische zekerheid wil bieden?

– hoezo verplichte wietpas, verbod op Marokkaanse hasj, verplichte deelname van alle coffeeshops in een gemeente? Coffeeshops willen hun bestaande leveranciers niet vaarwel zeggen voor een onzeker avontuur; gemeenten zitten niet te wachten op straathandel en rondrijdende buitenlandse klanten.

De bezwaren tegen de proef klonken al vanaf het begin, maar hebben nauwelijks tot wijzigingen geleid. En dus haakt de ene na de andere gemeente af. Amsterdam en Rotterdam zien het niet zitten, gemeenten in Brabant en Limburg willen geen buitenlanders weren, Overijssel en Zeeland meldden zich af, gemeenten als Groningen en Leeuwarden eveneens. Het is de vraag of het gewenste minimum van 6 gemeenten “met een voldoende spreiding door het land” nog wel haalbaar is.

En als klap op de vuurpijl berekende de Volkskrant [3] dat het experiment met gereguleerde wietteelt op zijn vroegst pas halverwege 2021 kan beginnen, dus ná de regeerperiode van het huidige kabinet. Zoals de Volkskrant schrijft: “Als het experiment [dan] nog niet is begonnen…zou een nieuw kabinet het plan alsnog kunnen torpederen.” Denkbeeldig is dat niet: ook de Wietwet, die al was aangenomen in de Tweede Kamer, werd de nek omgedraaid in de afgelopen coalitieonderhandelingen. Ten gunste van een slap aftreksel: de Wietproef.

De Wietproef leeft dus niet meer, maar is ook niet echt dood. Het is een zombie, een ondode. En zoals horror-filmliefhebbers weten kunnen zombies een hoop ellende veroorzaken. Zie bijvoorbeeld Nijmegen, waar CDA-burgemeester Hubert Bruls al roept: “Wij gaan wél meedoen, en shops die niet willen doe ik dicht”. Ook initiatiefneemster Vera Bergkamp (D66) denkt die kant al op: “Alle coffeeshops moeten meedoen. Hoe moet je dan omgaan met coffeeshops die niet meedoen? Sluiting zou kunnen.” [4] Kortom, de Wietproef als middel om coffeeshops te sluiten.

In deze horrorfilm delft de burger, de patiënt, de consument het onderspit. Wat boeit mij nou die “gesloten cannabisketen”? Het grootste probleem voor cannabisconsumenten is…de overheid.

De overheid neemt je rijbewijs af, als in je bloed nog THC-spoortjes zitten van die joint van vorige week. De overheid timmert je woning dicht als er 6 gram wiet ligt of als er een wietplant staat. De Nederlandse overheid sjoemelde met list & bedrog Johan van Laarhoven een Thaise cel in. We hebben niet méér overheidsbemoeienis nodig met cannabis, maar mínder. Val me niet lastig, overheid. Laat me mijn leven leiden!

Voor de Wietproef staan al diverse enthousiaste telers klaar. Ik zou graag hun wiet kopen. Alleen staat die ellendige zombie nog in de weg. Algemeen bekend is dat je zombies dood krijgt met zout of met een houten staak, maar je schijnt ze ook weg te kunnen stemmen. Zullen we dat gewoon doen, op 17 maart 2021? En zullen we meteen afspreken dat we dan op 18 maart 2021 cannabis legaliseren? Deal.

NOTEN:
[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Zombie
[2] Een Kabinet dat geen poot uitsteekt om Johan van Laarhoven en Tukta uit de Thaise cel te krijgen, dat mediwiet-patiënten in de kou zet en criminaliseert (geen vergoeding mediwiet, streng verbod op thuisteelt, rijverbod voor alle patiënten) en dat aanstuurt op steeds meer wiet-huisuitzettingen.
https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/nieuws-2017/knmp-pleit-voor-wettelijke-uitzondering-voor-patienten-bij-drugstest-in-het-verkeer
[3] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wietexperiment-begint-pas-in-2021-als-dit-kabinet-is-uitgeregeerd~b51c839d/
[4] https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/d66-wietexperiment-nog-in-deze-kabinetsperiode.9613207.lynkx

 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*