Column Mario Zwart: wat moet je stemmen als je voor legalisering van cannabis bent?

Columnist Mario Zwart buigt zich over de vraag wat je moet stemmen als je voor legalisering van cannabis bent.

Verkiezingen…

door Mario Zwart

Op 20 maart a.s. mogen we weer naar de stembus. Maar wat moet je stemmen als je voor legalisering van cannabis bent? Da’s een lastige. Je kunt kijken naar de verkiezingsprogramma’s. Cannabis-Kieswijzer.nl heeft dit al gedaan voor ons, helaas niet voor de komende Eerste Kamer / Provinciale Staten verkiezingen, maar ach, zo snel veranderen die standpunten niet.

Maar partijen kunnen de mooiste dingen in hun verkiezingsprogramma’s zetten, uiteindelijk gaat het om de daden. Neem de VVD. Die praat in verkiezingstijd over ‘slim reguleren van softdrugs’, maar stemt in de praktijk altijd tégen cannabis. Dus je kunt ook kijken naar feitelijk stemgedrag. Zo stemden alle partijen behalve GroenLinks en Partij voor de Dieren voor oprekking van de Wet Damocles, voor huisuitzetting als straf voor cannabis. Nu is de keus dus simpel: GL of PvdD.

Nederwiet op een Hollands balkon.

Maar je kunt er nog anders naar kijken: het standpunt van de partijen maakt niet uit, want ons Parlement zit muurvast in de War On Drugs. Er is altijd wel een reden om de stap naar legalisering maar niet te zetten: een Franse president die misschien boos wordt. Of een coalitiepartner (ik kijk naar jou, CDA!) die begint te drammen. Zo sneuvelde ook de Wietwet. Wat blijft er dan nog over? Ik denk ofwel keiharde actie (type Gele Hesjes – alleen zit dit niet in onze volksaard) en referenda! Stem op een partij die voor referenda is!

Ik zeg dit hierom. Al jarenlang is 70% van Nederland vóór legalisering van cannabis. Maar onze volksvertegenwoordigers zijn daar in meerderheid fél tegen. De afgelopen twintig jaar hebben onze politici, in weerwil van de wens van de bevolking, onder andere de volgende anti-cannabis maatregelen ingevoerd:

 • niet meer 30 gram “gedoogd” bezitten, maar slechts 5 gram
 • sluiting van coffeeshops: het aantal is afgenomen van 1.500 in de jaren negentig naar zo’n 570 in 2019
 • de “250 meter” maatregel, waarbij coffeeshops die te dicht bij een school zitten, moeten sluiten
 • invoeren van “wietpas” voor buitenlanders
 • de growshop-wet
 • een klopjacht op wiettelers waarin politie, gemeenten, energiebedrijven en anderen vrijelijk gegevens delen
 • “ontnemingen”, met omkering van de bewijslast: de kweker moet maar bewijzen dat hij minder heeft verdient dan Justitie stelt
 • huuropzeggingen en huisuitzettingen om een paar planten of een zakje wiet. Woningcorporaties en burgemeesters maken gráág gebruik van de ruimte die de wet Damocles hen biedt.
 • de speekseltest en de THC-bloedproef in het verkeer die ook broodnuchtere cannabisliefhebbers hun rijbewijs en veel geld kunnen kosten [1].
 • blow-verboden in steeds meer plaatsen, waaronder het gehele centrum van Den Haag.
 • de vergoeding voor mediwiet is afgeschaft.
 • patiënten die dan zelf telen worden gestraft met vernieling van planten en met huisuitzettingen.

Kortom: onze volksvertegenwoordigers hebben (op dit terrein) lak aan de bevolking die ze zeggen te vertegenwoordigen. De ontwikkeling in de rest van de wereld negeren ze graag, of het nu gaat om de legaliseringsgolf door Canada, de VS en Mexico, de oproepen door een medisch top-Journal als de British Medical Journal om alle drugs te legaliseren en reguleren [2], of het feit dat zo’n 90% van de criminologen tégen de War On Drugs is [3]. Op het Binnenhof gaat de War On Drugs er nog in als Gods woord in een ouderling.

Nou is bekend dat je politici bij de les moet houden. Volwassen democratieën hebben daarom correctiemechanismes, zoals referenda. Niet politici, maar referenda dwongen in de VS de legalisering van cannabis af [4]. Het volk overrulede de labbekakkige politici: “Lang genoeg getreuzeld, nú gaan jullie cannabis legaliseren, verdorie”.

Helaas heeft Nederland geen referendum meer. Tot 2018 hadden we er één, zij het met veel beperkingen en alleen raadgevend [5]. Krijgen we in Nederland ooit een volksinitiatief, een referendum waar wij het thema bepalen? De zittende partijen houden de macht liever in eigen handen [6], maar PVV, FvD en SP zijn er wél voor. De PVV is verder sterk tegen cannabis, dus valt wat mij betreft af. FvD is (op papier) wat cannabisvriendelijker. Al met al kom ik dan hierop:

En als dit niet helpt, dan moeten we toch maar die gele hesjes tevoorschijn halen…….
Succes met je keuze in het stemhok!

Noten:
[1] Deze meten niet “rijvaardigheid” maar “heeft deze persoon ergens in de afgelopen weken een jointje gerookt?”. Gevolg is dat broodnuchtere chauffeurs een boete van €800 krijgen, minimaal een jaar lang hun rijbewijs kwijt zijn, en €1200 aan kosten moeten maken bij het CBR om dat weer terug te krijgen.
[2] Artsen weten heel goed dat het drugsverbod schadelijk is voor de volksgezondheid.
[3] Criminologen weten heel goed dat het drugsverbod leidt tot meer misdaad.
[4] Alleen in Vermont nam gouverneur Bernie Sanders zelf het initiatief.
[5] https://nl.wikipedia.org/wiki/Raadgevend_referendum.
[6] Staatscommissie, onder leiding van de heer Remmers, vond een volksinitiatief ongewenst omdat dit het “primaat van het parlement” zou aantasten. https://www.meerdemocratie.nl/eindrapport-staatscommissie-parlementair-stelsel-een-mengsel-van-rijp-en-rot.
[7] SP krijgt aftrek omdat ze vóór verruiming Damocles stemden.
[8] D66 krijgt aftrek omdat ze vóór verruiming Damocles stemden, ons referendum hebben afgeschaft, maar verdient punten voor de (niet afgemaakte) initiatieven rond de Wietwet en de alerte Kamervragen rondom cannabis.
[9] FvD krijgt aftrek omdat ze vóór verruiming Damocles stemden.

Comments (2)

 • Doctor Green 26/02/2019 at 1:19 pm Reply

  Groene hesjes!!!

 • Stichting VMO 28/02/2019 at 10:30 am Reply

  In Nederland is medicinale cannabis sinds de oprichting van BMC legaal. En dat is tevens het enige wat in de meeste andere landen gelegaliseerd kan worden. Voor ALLE lidstaten van de Verenigde Naties geldt namelijk exact hetzelfde beleid als in Nederland.
  In ALLE lidstaten mag alleen de medicinale cannabis gelegaliseerd worden die volgens de standaarden van de VN gekweekt en verwerkt wordt. AL het andere is en blijft illegaal en kan in gunstig geval alleen gereguleerd worden omdat cannabis in ALLE lidstaten nog steeds een verboden drug is.
  ALLE VN-lidstaten dienen éérst een orgaan op te zetten zoals in Nederland BMC en mogen dan pas een markt in MEDICINALE cannabis toestaan in dat land; medicinale cannabis dus ook die voldoet aan de standaarden door de VN bepaald. Dat is dus geen legalisering maar regulering. In ALLE lidstaten bepalen overheden alleen zelf of zij een semi-open markt toe zullen staan waaraan dus meerdere bedrijven deel kunnen nemen OF dat zij zoals dat in Nederland het geval is, het monopolie in eigen hand houden en alléén kweek en handel toestaan via de overheid zelf.
  http://vergelijkingmedicinaleolie.org/patientenbelangen/wetgeving/

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*