Mediwiet pionier Ger de Zwaan in Spanje overleden

  • SHARE:
  • Tweet this

December 28th, 2018 | 20:33
Door webmaster

Ger de Zwaan, oprichter van de stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana, is op 27 december 2018 overleden in Spanje, waar hij was om zijn broer te begraven. De Zwaan zette zich als een van de eersten in Nederland in voor erkenning van medicinale cannabis en verstrekte vanaf midden jaren negentig jarenlang cannabis aan duizenden patiënten.  

Ger de Zwaan in Spanje, oktober 2018 (Foto Facebook)

Zoals veel activisten ondervond Ger de Zwaan aan den lijve dat cannabis een effectiever medicijn kan zijn dan de producten van de farmaceutische industrie. Hij gebruikte sinds 1994 cannabis en richtte kort daarna in zijn woonplaats Rotterdam de stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana (PMM) op. Daarnaast was hij een van de initiatiefnemers van de Actiegroep Cannabis als Medicijn (ACM).

Tot de legalisering van medicinale cannabis in Nederland in september 2003 voorzag de stichting PMM samen met Stichting Institute of Medical Marijuana (SIMM) van James Burton en Maripharm van Marcel de Wit duizenden patiënten van cannabis. “Het is natuurlijk tegen de wet wat wij doen”, zei hij in 2001 in een interview met NRC/Handelsblad, “maar wij doen het heel goed. Het helpt. Ik kan erover meepraten, want als ik het niet had gebruikt, was ik er nu niet meer geweest”.

Ger schreef een column in het maandblad EssensiE en trok het land door om informatie te verspreiden over mediwiet. Hij was zeer kritisch over de legale medicinale cannabis van Bedrocan en opende in 2003 een mediwietloket in Rotterdam. Wie lid werd, kon er cannabis blijven kopen, net als voorheen. Na twee jaar strijd met de autoriteiten mocht hij van de gemeente Rotterdam een coffeeshop openen aan de Stadhoudersweg in Rotterdam.

Ger de Zwaan op de Highlife Beurs 2006 (Foto © Gonzo Media)

De laatste jaren deed Ger het rustig aan. Hij genoot van zijn familie en bracht veel tijd door in Spanje, waar hij op zijn motor toerde en zijn plantjes verzorgde en rookte. In zijn laatste Facebook bericht meldde Ger dat zijn broer Wout op 25 december was overleden. Twee dagen later liet hij zelf het leven. De stichting VOC gedenkt Ger de Zwaan met respect en vriendschap en wenst zijn familie en vrienden sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

De uitvaart vindt plaats op zaterdag 12 januari. Vanaf 13.00 uur gelegenheid om afscheid te nemen in de aula van uitvaartcentrum Monita Memoriam, Langenhorst 100, Rotterdam. Aansluitend wordt de afscheidsplechtigheid gehouden en om 15.00 uur de teraardebestelling op de Zuiderbegraafplaats, Slinge 50, Rotterdam.

De VOC Blog

Welkom bij het VOC, dé koepel van alle organisaties en individuen in Nederland die gekant zijn tegen het verbod op cannabis. Repressie is dure en contraproductieve symboolpolitiek. Wereldwijd vindt het Nederlandse beleid van decriminalisering steeds meer weerklank. Het is tijd voor de volgende stap: cannabis uit de strafwet.