Het Grote VOC Cannabis Jaaroverzicht 2018

Voor cannabisactivisten en liefhebbers van de plant was 2018 een jaar vol hoopvolle verandering en historische mijlpalen. Cannabis werd legaal in Californië, in Canada en in Zuid Afrika. Mexico legaliseert binnen enkele maanden zowel medicinale als recreatieve cannabis, een stap die Luxemburg als eerste Europese land wil gaan zetten. Trump legaliseerde hennep en op Tweede Kerstdag verraste Thailand de wereld door als eerste land in Azië medicinale cannabis te legaliseren.

In Nederland domineerde het wietexperiment van Rutte III het nieuws, even los van het buitengewoon succesvol gebleken frame “ondermijning”. Nieuwsuur-journalist Bas Haan kwam opnieuw met brisante onthullingen, deze keer over het Bureau Medicinale Cannabis. We vierden voor het laatst Cannabis Bevrijdingsdag in 2018 en we vergaderden met het VOC in Tilburg, Zwolle, Utrecht, Nijmegen, Den Haag, Groningen, Eindhoven en Amsterdam. Dit en nog veel meer is terug te vinden in het Grote VOC Cannabis Jaaroverzicht 2018.

Het bestuur van de stichting VOC wil iedereen bedanken die zich in het afgelopen jaar heeft ingezet om de plant te bevrijden. Met een donatie, als vrijwilliger op Cannabis Bevrijdingsdag, als deelnemer of gastvrouw/heer voor de maandelijkse VOC vergadering of op welke manier dan ook. Op naar 2019, op naar het einde van het vervloekte cannabisverbod!

Het Grote VOC Cannabis Jaaroverzicht 2018

Kees Hoekert (Foto: www.keeshoekert.nl)

JANUARI
1 januari: Cannabisminnend Nederland verneemt dat op Oudjaarsdag Kees Hoekert, “Vader van de Nederwiet” en oprichter van de Lowlands Weed Company, is overleden, 88 jaar oud. In de Volkskrant schrijft Jaap Stam: “Met zijn acties en de daaruit voortvloeiende rechtszaken dwong Kees Hoekert in de jaren zestig en zeventig het Nederlandse gedoogbeleid van softdrugs af.”
1 januari: In Californië, de eerste Amerikaanse staat die medicinale cannabis legaliseerde (1996), is nu ook adult use legaal. Met 39 miljoen inwoners is Californië de grootste staat qua bevolking en de zesde economie ter wereld.
17 januari: Nieuwjaarsbijeenkomst van het Platform Cannabisondernemingen (PCN) in Tilburg, met als speciale gasten Dries van Agt en Vera Bergkamp. “2018 is het jaar van de victorie!” aldus Van Agt na het in ontvangst nemen van de Koos Zwart Award. Een foto van de voormalige minister-president met een -niet aangestoken- joint tussen zijn lippen gaat viral. Spoiler: hij heeft de joint nooit aangestoken.
30 januari: Eerste VOC vergadering van 2018, in Tilburg.

FEBRUARI
8 februari: Het kabinet verstuurt het concept wetsvoorstel ‘Uniform experiment gesloten coffeeshopketen’ voor advies naar o.a. de Raad voor de Rechtspraak, politie en VNG.
13 februari: De stichting Clean Air Nederland (CAN) wint hun rechtszaak om alle rookruimtes in de horeca te verbieden. Het Gerechtshof Den Haag geeft CAN gelijk dat rookruimtes in strijd zijn met de kaderovereenkomst voor de bestrijding van tabaksgebruik van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWS, zegt in een reactie dat “linksom of rechtsom het einde in zicht komt voor alle rookruimtes”.
23 februari: Ministers Grapperhaus en Bruins infomeren de Kamer over instelling van de adviescommissie Experiment gesloten coffeeshopketen, geleid door André Knottnerus.
27 februari: VOC vergadering in Zwolle, tegenover Het Binnenhof.

Een van de kassen van CannTrust in Niagara, Canada (Foto: CannTrust)

MAART
1 maart: Het Ingezetenen criterium sneuvelt ook in Tilburg. Buitenlandse bezoekers zijn weer welkom in de coffeeshops. Alleen in Zeeland, delen van Limburg en twee Brabantse steden wordt het I-criterium nog gehandhaafd. De situatie wordt bijgehouden op Keinwietpas.de.
9-11 maart: Een VOC team promoot tijdens Spannabis in Barcelona, de grootste cannabisbeurs ter wereld, de tiende editie van Cannabis Bevrijdingsdag.
19-23 maart: Een groep coffeeshopondernemers brengt een werkbezoek aan Canada en bezoekt drie grote legale cannabisproducenten. Naast de ondernemers reizen o.a. Nicole Maalsté, August de Loor, Maurice Veldman en VOC voorzitter Derrick Bergman mee. Klik hier voor een verslag op de website van de BCD.
26 maart: VOC vergadering bij ’t Grasje in Utrecht.
29 maart: De Vereniging Nederlandse Gemeenten uit in een brief aan minister Grapperhaus fundamentele kritiek op de plannen voor het wietexperiment.

Engelstalige promotie voor Cannabis Bevrijdingsdag 2018

APRIL
April-mei: De adviescommissie Knottnerus houdt in Utrecht rondetafelgesprekken met deskundigen en betrokkenen over het wietexperiment.
3 april: In de Volkskrant zegt criminoloog Cyrille Fijnaut het “bijzonder eigenaardig” te vinden dat coffeeshops worden ingezet bij het wietexperiment: “Die heeft men in de voorbije decennia laten verworden tot commerciële (export)bedrijven en zij worden nu opeens, wellicht tegen hun zin, gedwongen tot winkelnering bij bepaalde productiebedrijven – en tot belangrijkste vehikel van een politiek experiment gemaakt. Waarom wordt niet een apart distributiecircuit opgericht voor de verkoop van de onder staatstoezicht geteelde wiet?” Eerder pleitte de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb al voor “alternatieve distributie” van cannabis, met “automaten” of via internet.
23 april: VOC vergadering bij Plantarium in Nijmegen.
27-29 april: Op de Cannatrade cannabisbeurs in Zürich, Zwitserland, promoot een klein VOC team de tiende Cannabis Bevrijdingsdag en de activiteiten van het VOC.

Paneldebat tijdens Cannabis Europa conferentie, Londen, 22 mei 2018

MEI
9 mei: VOC voorzitter Derrick Bergman schuift aan bij de commissie Knottnerus. Klik hier voor een samenvatting van zijn inbreng namens het VOC.
22 mei: In Londen vindt Cannabis Europa plaats, volgens de organisatie de grootste conferentie over medicinale cannabis in Europa, met sprekers uit o.a. Canada, de VS, Israël, Italië en Spanje. Namens het VOC is Derrick Bergman aanwezig. In 2019 vindt de conferentie plaats in Londen (24-25 juni) én in Parijs (8 februari).
23 mei: VOC vergadering in de tuin van het VOC kantoor in Eindhoven.

JUNI
17 juni: In het Amsterdamse Flevopark vindt voor de tiende en laatste keer Cannabis Bevrijdingsdag plaats. In het Parool geeft Derrick Bergman, VOC voorzitter en coördinator van Cannabis Bevrijdingsdag, tekst en uitleg over het besluit om te stoppen. “Het punt is nu gemaakt. Sinds de eerste editie in 2009 op het Museumplein is er zo veel veranderd. De wietpas is geflopt, de THC-grens is van de baan en Opstelten is weg. De proef met legale teelt loopt. Internationaal hebben we de wind in de zeilen. In meerdere Amerikaanse staten is wiet nu legaal en Canada legaliseert als eerste land cannabis voor alle volwassenen. Nederland is gidsland af, maar kan niet achterblijven. We zijn voorbij het dooie punt. Het is een politiek verhaal geworden. We moeten niet meer in het Flevopark zijn, maar in de Tweede Kamer.”
20 juni: De adviescommissie experiment gesloten coffeeshopketen publiceert haar rapport, ‘Een experiment met een gesloten cannabisketen’. Cannabis Connect, een koepel die zo’n 250 coffeeshops vertegenwoordigt, verspreidt nog dezelfde dag een persbericht met een eerste reactie.
29 juni: De Highlife Cannabis Cups 2018 worden uitgereikt in Eventcenter Aquabest in Best.
30 juni: Coffeeshop Anytime in Alkmaar viert haar 40-jarige bestaan met een daverend feest in De Victorie.

JULI
6 juli: De ministers Grapperhaus en Bruins reageren in een brief aan de Tweede Kamer op het rapport van de commissie Knottnerus. Het kabinet weigert een belangrijk deel van de aanbevelingen over te nemen.
12 juli: Het kabinet dient het wetsvoorstel Wet Experiment gesloten coffeeshopketen in bij de Tweede Kamer.
26 juli: In het Hash, Marijuana & Hemp Museum in Amsterdam presenteert Mila Jansen haar autobiografie, ‘MILA – How I Became The Hash Queen’. Mila en Greenhouse oprichter Arjen Roskam zijn de enige Nederlanders in de lijst met ‘100 Most Influential People in Cannabis’, die het Amerikaanse tijdschrift High Times in mei publiceert.

Doede en Kicky

AUGUSTUS
15 augustus: Drankgigant Constellation Brands, bekend van o.a. Corona bier, investeert 3,4 miljard euro in de Canadese cannabisproducent Canopy Growth. Hun belang in Canopy groeit daarmee naar 38 procent. Lagunitas, een dochter van Heineken, heeft al een niet-alcoholisch drankje op basis van cannabis in het assortiment.
20 augustus: De Bakkerij / De Apotheker, de oudste coffeeshop van Eindhoven en een van de oudste van het land, wordt voor onbepaalde tijd gesloten door de burgemeester. Klik hier voor een (Engelse) reportage over De Bakkerij.
20 augustus: VOC vergadering bij de Happy Smile in Den Haag.
21 augustus: Het Hof Leeuwarden veegt de ontnemingsvordering tegen Doede de Jong, de bekendste wietkweker van Nederland en vergadervoorzitter van het VOC, van tafel. Een enorme opluchting voor Doede en zijn vrouw Kicky na acht jaar onzekerheid en dreiging van het verlies van hun boerderij in Appelscha. Klik hier voor een lange videoreportage over Doede’s victorie.
23 augustus: Rinus Beintema, oprichter van Suver Nuver, wordt voor het eerst door de politie verhoord over zijn activiteiten. Het gesprek verloopt ontspannen en met wederzijds respect, laat hij na afloop weten.
27 augustus: Dagblad Trouw meldt: ‘Schizofrenie door wietgebruik verdwijnt langzaam naar het land der fabelen. Nederlandse wetenschappers tonen vandaag in vakblad Nature Neuroscience dat patiënten die psychotische ziekte lijken te ontwikkelen vóór ze voor het eerst een joint opsteken. (…) Een analyse van onder meer de Radboud Universiteit onder ruim 180.000 deelnemers -de grootste in zijn soort- lijkt die kip-ei-discussie nu te beslechten. Wiet komt uit de bus als zelfmedicatie voor beginnende psychotische klachten, niet als de aanstichter van de ellende.’

Cannabis Capital Convention Amsterdam, 27 september 2018, Boy Ramsahai en Tjalling Erkelens (Foto © Gonzo Media)

SEPTEMBER
Op het ministerie van Justitie en Veiligheid vinden meerdere “expert meetings” over het wietexperiment plaats met ervaren coffeeshopondernemers.
18 september: Het Hooggerechtshof van Zuid Afrika legaliseert per direct gebruik, bezit én thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik, op basis van de privacy bescherming in de grondwet.
24 september: VOC vergadering bij Plantarium in Nijmegen.
24 september: In een Nieuwsuur serie over cannabis zegt criminoloog Cyrille Fijnaut dat er grote kans is dat het wietexperiment faliekant mislukt als het kabinet vasthoudt aan de beperkte opzet. Bas Haan onthult in de serie hoe het Bureau Medicinale Cannabis jarenlang vooruitgang op het gebied van medicinale cannabis heeft tegengehouden.
26 september: Cannabis Capital Convention in EYE film museum Amsterdam, de eerste conferentie in Nederland voor beleggers in de legale cannabis industrie, georganiseerd door Michael Kraland. Diezelfde dag komen zo’n 120 coffeeshopondernemers bijeen op het terrein van de Westergasfabriek, op een bijeenkomst van de BCD (Bond van Cannabis Detaillisten).
27 september: De VNG stelt voor een consumentenpanel te koppelen aan het wietexperiment, in een brief aan de ministers Grapperhaus en Bruins.

De Canadese minister-president Justin Trudeau (Foto: Wikimedia)

OKTOBER
2 oktober: ‘Brabant jubelt niet meer over wietproef kabinet’, concludeert het Eindhovens Dagblad. Het Parool bericht op dezelfde dag dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema het kabinet per brief heeft gevraagd om aanpassing van het experiment. De verplichting dat alle shops in een gemeente verplicht mee moeten doen moet van tafel en het aantal soorten moet omhoog.
3 oktober: De eerste Cannabis Social Club van Nederland, Tree of Life Amsterdam, maakt bekend dat hun aanvraag voor een ontheffing Opiumwet is afgewezen door het BMC (Bureau Medicinale Cannabis).
5 oktober: Het VOC verstuurt een brief met attentie (een zakje OG-Crunch) en het verzoek om een donatie aan 120 coffeeshops. De actie levert drie donaties op. Klik hier als je het VOC wil steunen met een donatie.
6 oktober: Het radioprogramma Argos onthult dat het geruchtmakende rapport over de omvang van de wietteelt in Tilburg uit 2013 is gebaseerd op één enkele, nogal dubieuze bron. Deze man, Alain S., was namelijk zelf wietkweker en meldde zichzelf bij de politie.
14 oktober: Tijdens de Cultiva cannabisbeurs in Wenen, Oostenrijk, geeft VOC voorzitter Derrick Bergman een presentatie: ‘Update of cannabis policy in the Netherlands: has the Dutch war on weed ended?

Foto © Gonzo Media

17 oktober: Canada legaliseert als eerste G7 land cannabis. Ook Nederlandse media berichten uitgebreid over deze mijlpaal en de achterstand van ons land.
21 oktober: In de reportage, ‘Nederland, de onttroonde koning van de wiet’, concludeert NosOp3: “Ooit stond Nederland met zijn gedoogbeleid bekend als gidsland. Die dagen liggen ver achter ons. Het gedoogbeleid, en de bijbehorende beruchte achterdeur van de coffeeshop, is achterhaald.”
22 oktober: VOC vergadering in Zwolle, tegenover Het Binnenhof.
25 oktober: Bij een bezoek aan Canada wordt Mark Rutte samen met collega Justin Trudeau geïnterviewd op een middelbare school in Ottawa. Waar Trudeau de voordelen van legalisering uitlegt, roept Rutte de scholieren op geen cannabis te gebruiken. Hij verklaart ook dat 95% van de Nederlandse wiet wordt geëxporteerd.
29 oktober: Dagblad De Gelderlander concludeert: ‘Strenge regels temperen animo voor legale wietteelt in Nijmegen’. Raadslid Marieke Smit: “We wilden graag voorop lopen, maar als alleen Nijmegenaren in de coffeeshops mogen kopen, is het experiment gedoemd te mislukken.”
31 oktober: Het Hooggerechtshof van Mexico oordeelt dat het cannabisverbod strijdig is met de grondwet, een grote en fundamentele stap richting legalisering.

NOVEMBER
1 november: Medicinale cannabis wordt legaal in het Verenigd Koninkrijk, zij het met veel beperkingen. Twee jonge epilepsie patiëntjes, Billy Caldwell en Alfie Dingley, spelen een belangrijke rol in de veranderende beeldvorming rond cannabis. Eerder gebeurde dat in de VS dankzij Charlotte Figi, naar wie de CBD-rijke soort Charlotte’s Web is vernoemd. In Ierland strijdt Vera Twomey voor legale toegang voor haar dochtertje Ava, die lijdt aan het Dravet syndroom. In België is Sofie Voncken het gezicht geworden van de beweging voor legalisering van medicinale cannabis.
6 november: Bij de tussentijdse verkiezingen in de VS legaliseert Michigan als tiende staat recreatieve cannabis. Voortaan mogen volwassenen zo’n 70 gram cannabis bij zich hebben en bijna 300 gram thuis bewaren. Thuisteelt van maximaal 12 planten per huishouden is legaal. Een op de vier Amerikanen woont nu in een staat waar cannabis helemaal legaal is.
7 november: De kritiek op de wietexperimenten blijft aanzwellen. De Eindhovense burgemeester Jorritsma (VVD): “Er worden zoveel voorwaarden gesteld dat het geen zin meer heeft om te spreken van een experiment. Ik wil in vrijheid een experiment uitvoeren, niet in gebondenheid.”
21 november: VOC vergadering bij Steven Kompier in Groningen wordt de drukst bezochte van 2018.

(© Gonzo media)

DECEMBER
3 december: De nieuwe regering van Luxemburg kondigt in haar regeerakkoord volledige legalisering van cannabis aan: bezit, gebruik, kweek en verkoop. Luxemburg zou daarmee het eerste Europese land worden dat cannabis volledig legaliseert.
4 december: Vicente Fox, voormalig president van Mexico, zegt in een interview met CNBC dat Mexico “binnen enkele maanden” zowel de medicinale als de recreatieve cannabismarkt zal legaliseren.
7 december: Altria, producent van o.a. Marlboro sigaretten, investeert 1.8 miljard dollar in het Canadese cannabisbedrijf Cronos en verwerft daarmee een belang van 45%.
14 december: Medicinale thuiskweker René Barendse wordt door de rechter veroordeeld voor het kweken van vijf planten, maar krijgt geen straf. Barendse had zijn vervolging zelf afgedwongen met een artikel 12 procedure. Hij gaat in hoger beroep.
14 december: VOC voorzitter Derrick Bergman is uitgenodigd op de Canadese ambassade in Den Haag om uitleg te geven over de ontwikkeling en de positieve effecten van het Nederlandse cannabisbeleid.
15 december: Vierde editie van de Homegrown Cup in Eindhoven. Klik hier voor een videoreportage van Micha Knodt.
19 december: Laatste VOC vergadering van het jaar, bij de MDHG in Amsterdam.
20 december: Donald Trump tekent de ‘2018 Farm Bill’ en legaliseert daarmee industriële hennep, cannabis die niet of nauwelijks THC bevat. Wat de legalisering betekent voor CBD-olie en aanverwante producten op basis van hennep is nog onduidelijk.
24 december: De internetconsultatie over de Algemene Maatregel van Bestuur over het wietexperiment sluit. Er zijn 54 openbare reacties ontvangen, waaronder uiteraard een van de stichting VOC. Klik hier voor een overzicht van alle reacties.
25 december: Het parlement van Thailand legaliseert medicinale cannabis, als eerste land in Azië. Somchai Sawangkarn, voorzitter van het comité dat de wet opstelde, noemt de legalisering ‘een nieuwjaarscadeau aan de regering en het Thaise volk’.
27 december: De Belgische christelijke politieke partij CD&V stelt voor medicinale cannabis te legaliseren voor ALS en epilepsie. Kamerlid Els van Hoof dient in januari een resolutie in die o.a. vraagt om erkenning van cannabisolie als geneesmiddel.
27 december: In Spanje overlijdt de Rotterdamse mediwiet pionier Ger de Zwaan, oprichter van de stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana (PMM).

HELP MEE MET HET VOC: KLIK HIER

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*