Columnist Mario Zwart over de verruimde Wet Damocles en de donkerste dagen van het drugsbeleid

Mario Zwart windt zich op over de deze maand verruimde Wet Damocles (artikel 13b van de Opiumwet) en geeft -knarsetandend- een stemadvies. ‘Die plant in uw tuin is drugs, dus per definitie overlast, en dus timmert de burgemeester uw woning dicht en hangt er een plakkaat op: “Alweer een drugspand gesloten!” En de rechter? Die vindt alles best.’

Poster van de gemeente Den Helder

Knarsetandend stemadvies

door Mario Zwart

Was ik maar links. Dan ging dit stemadvies me gemakkelijker af. Maar allez, daar komt ‘ie, knarsetandend: mag je in Nederland stemmen? Kies dan volgende keer GroenLinks of Partij voor de Dieren.

Waar komt dit advies vandaan? We moeten even terug naar 11 december 2018. De Eerste Kamer nam een ingrijpend besluit: de burgemeester mag nu ook uw huis dichttimmeren als u van plan bent om daar wiet te telen. Alleen GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden tegen deze verruiming van de Wet Damocles.

Die wet was oorspronkelijk bedoeld tegen ‘deal-panden’ in de grote steden. Om de “loop op een pand” te stoppen konden burgemeesters zo’n pand sluiten. Geen ideale oplossing, want ook voor ‘hard drugs’ is legalisering het beste, en het sluiten van dealpanden leidt vooral tot verplaatsing van de handel. Maar op zichzelf is de maatregel nog te begrijpen.

Helaas werd de wet al snel veel ruimer gebruikt. Het ging allang niet meer om overlast door dealen, maar puur om de aanwezigheid van drugs. Die plant in uw tuin is drugs, dus per definitie overlast, en dus timmert de burgemeester uw woning dicht en hangt er een plakkaat op: “Alweer een drugspand gesloten!” En de rechter? Die vindt alles best.

© Gonzo media

Als er een prijs was voor de absurdste redenering, dan ging die naar het gerechtshof Den Bosch. Lees mee en huiver. Een verhuurder wilde de huur opzeggen van een klant die in een schuurtje van een kennis wiet had gekweekt. De rechter gaf de verhuurder gelijk, want: “De aanwezigheid van de hennepkwekerij in de schuur achter het gehuurde kan het risico van verloedering van de wijk en verminderde verhuurbaarheid van de omliggende woningen meebrengen. In dit geval heeft dit risico zich ook verwezenlijkt, gezien de omstandigheid dat de politie een inval heeft gedaan, hetgeen een negatieve uitstraling heeft op de woonomgeving.
Dus: “de politie valt binnen in de strijd tegen overlast. Die inval is overlast, en daarmee is de overlast bewezen.”

En reken er maar niet op dat de rechter naar de omstandigheden kijkt? In dit geval waren het feit dat de huurders er al sinds 1991 woonden, op leeftijd waren, medische problemen hadden, hun sociale contacten in de wijk hadden, geen vervangende woonruimte van een sociale verhuurder kregen en ook geen geld hadden om particulier te gaan huren voor het gerechtshof Den Bosch géén reden om van ontbinding af te zien.

Moet dit beleid nou nóg strenger? Ja!, juicht onze volksvertegenwoordiging. Strenger! Strenger! En ze kregen hun zin: voortaan mag de burgemeester dus ook panden sluiten als er “voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs”. Dus: heeft u potgrond en een gieter in huis? Of een TL-buis? Daar zóú u wiet mee kunnen telen hè? En dat betekent: sluiten. Daarna bent u overgeleverd aan de rechter.

Beeld: VOC

De SP in de Eerste Kamer had nog een heel verstandige motie ingediend: laten we eerst kijken wat het effect is van de bestaande Wet Damocles. Want sommige parlementariërs lezen wel eens een krant, en weten dat de bestaande wet nu al tot buitenproportionele uitzettingen leidt.

Maar nadat Minister van Justitie Grapperhaus deze motie “ernstig had ontraden” had, trok de SP de motie in. En stemde vervolgens doodleuk voor de verdere verruiming van deze wet…

Laten we er maar vanuit gaan dat we niet alleen qua seizoenen, maar ook qua drugsbeleid nu in donkerste dagen zitten. En dat het licht er onvermijdelijk aan komt. In dit geval komt de zon in het westen op: de legalisering ging in Amerika van de Westkust naar de Oostkust. New York legaliseert in 2019! En in Europa is Luxemburg al bereikt. En tot het gezond verstand ook in de Tweede en Eerste Kamer doorbreekt, moet ik maar links stemmen. Voor het goede doel doe ik alles.

Comment (1)

  • Doede 24/12/2018 at 12:32 pm Reply

    Het sluiten van panden i.v.m. hennepteelt is de fucking limit en in strijd met de mensenrechten. Iedere burger heeft het constutionele recht op wonen en bovendien het recht op zelfmedicatie. Het zijn een mensenrechten.
    Alles uit de kast om hun calvinistische moralisme te kunnen botvieren. Ik ga dit soort mensen (de overheid) geen ratten noemen, want die zijn nl. wel intelligent en sociaal.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*