Groene golf rolt verder: Michigan legaliseert als eerste Midwest staat cannabis

Bij de tussentijdse verkiezingen in de VS stonden gisteren een aantal zogenaamde ‘ballot initiatives‘ over cannabis op het stembiljet. De groene golf van legalisering rolt verder: Michigan is de tiende staat -en de eerste in de Midwest- die adult use legaliseert, Missouri en het aartsconservatieve Utah legaliseerden medicinale cannabis. Tachtig miljoen Amerikanen wonen nu in een staat waar cannabis legaal is.

In een eerste reactie zei Maria McFarland Sanchez-Moreno, directeur van de Drug Policy Alliance: “De westelijke en noordoostelijke staten hebben het voortouw genomen bij het legaliseren van cannabis, maar de overwinning in Michigan is een krachtig bewijs van het nationale bereik van deze beweging. Met zo’n overweldigende steun in de publieke opinie voor legalisering van cannabis, zelfs bij een meerderheid van Republikeinen en oudere Amerikanen, kan de federale regering het [landelijke cannabisverbod] niet oneindig volhouden.” Volgens de meest recente Gallup Poll is twee derde van de Amerikanen vóór legalisering.

Ook buiten de VS brokkelt het cannabisverbod in rap tempo af. In “het nieuwe gidsland” Canada werd cannabis op 17 oktober legaal, op 31 oktober zette Mexico een reuzenstap op weg naar legalisering. Op 1 november werd medicinale cannabis legaal in het Verenigd Koninkrijk, al laten de vele beperkingen en drempels nog veel te wensen over. De trend is echter onmiskenbaar.

Gelet op de discussie en het politieke debat in eigen land is het nuttig om te kijken naar de kerncijfers van de nieuwe legale situatie in Michigan. Inwoners van 21 jaar en ouder mogen vanaf 16 november:
-tot 2,5 ounce (zo’n 70 gram) cannabis bij zich dragen
-tot 10 ounce (zo’n 280 gram) cannabis thuis bewaren
-maximaal 12 cannabisplanten per huishouden kweken

Zie ook: Michigan Legalizes, Utah & Missouri Medical Cannabis at Midterms, Cannabis News Network, 7 november 2018

 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*