Mario Zwart: Eerste Hulp Bij Onzin (van cannabishaters)

De legalisering van cannabis komt dichterbij, maar de tegenstanders geven zich nog niet gewonnen. In een korte reeks columns fileert Mario Zwart hun absurde redeneringen. Deze week de eerste.

Eerste Hulp Bij Onzin 1: “Vliegtuigen kunnen niet vliegen, want ijzer is zwaarder dan lucht”

Legale cannabisproductie bij Tweed / Canopy in Smith Falls, Canada (© Gonzo Media)

En nee, ik ga niet omhoog kijken naar dat vliegtuig dat jij aanwijst. Ik weet zó wel hoe het zit. Dit zou absurd zijn. Toch is dit de norm in de Nederlandse cannabis-discussie. Vooral het OM is groot liefhebber van bureau-fantasietjes. Zo ook dit juweeltje. Het OM waarschuwt dat legale wietteelt moeilijk is, want: “De opbrengst lokt criminelen. Deze laten zich door niets tegenhouden en zullen ongetwijfeld hun oog richten op hennep uit het experiment. Er moet zeker rekening worden gehouden met strafbare feiten als bedreiging, afpersing en overvallen”

Nu zijn er steeds meer landen en staten met legale wietteelt. Heeft het OM de moeite genomen om te kijken in Colorado, Uruguay, Californië, Canada? Nope. Kwam het OM naar congres De Transparante Keten in Utrecht, waar Barbara Brohl, de “bazin” van de legalisering in Colorado, de ervaringen presenteerde? Natuurlijk niet! Waarom zou je, als je ook achter je bureau kunt fantaseren?

De koele feiten: legale kwekerijen zijn maar zelden slachtoffer van dit soort misdaad. Een enkel keertje wel, helaas. Net zoals ook tankstations worden overvallen en supermarkten worden afgeperst. Maar legale wietkwekers worden niet vaker overvallen, bedreigd of afgeperst dan andere bedrijven.

Beeld: MarijuanaMajority.org

Wat wél gebeurt bij legale kweek en verkoop:
1) de misdaad moet terrein prijsgeven. “The legalisation of marijuana for medical purposes has led to a significant reduction (-12.5%) in violent crime – including robberies, murders and aggravated assaults –in several US states bordering Mexico“.
2) de oplossingspercentages van echte misdaad (1) gaan omhoog! De politie heeft eindelijk tijd om achter inbrekers en autodieven aan te gaan. In de periode 2010-2015 gingen in legal states Colorado en Washington die oplossingspercentages fors omhoog, terwijl ze stabiel laag bleven in de staten waar de politie nog op wiet jaagt. De wetenschappers formuleren het zoals altijd voorzichtig: “Findings suggest no negative effects of legalization on crime clearance rates. Moreover, evidence suggests some crime clearance rates have improved. Our findings suggest legalization has resulted in improvements in some clearance rates.

Je kunt de bureau-fantast eenvoudig onschadelijk maken, door beleefd naar bovenstaande feiten te verwijzen: “Interessante theorie. Maar u kent neem ik aan de ervaringscijfers uit de Verenigde Staten?”

Bronnen:

Meteropbrengst tomaat € 12 euro; hennep € 7.000, Groenten & Fruit, 18 september 2018

Website De Transparante Keten

Overview of Legalized Marijuana – Barbara Brohl, YouTube 30 november 2016

Legal marijuana cuts violence says US study, as medical-use laws see crime fall, The Guardian, 14 januari 2018

Is Legal Pot Crippling Mexican Drug Trafficking Organisations? The Effect of Medical Marijuana Laws on US Crime, The Economic Journal, 9 juni 2017

Medical Marijuana Laws Don’t Increase Crime, New Study Says, Marijuana Moment, 23 augustus 2018

Legalizing marijuana gives police more time to clear real crimes, BigThink, 20 juli 2018

Marijuana Legalization and Crime Clearance Rates: Testing Proponent Assertions in Colorado and Washington State, Police Quarterly, 4 juli 2018

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*