Hooggerechtshof Zuid Afrika legaliseert cannabis en thuisteelt in privésfeer

Een sensationale doorbraak in Johannesburg vanochtend: het Hooggerechtshof van Zuid Afrika oordeelt dat het verbod op consumptie, bezit en teelt van cannabis in de eigen woning strijdig is met de grondwet van 1996. De rechters gaven de overheid twee jaar om de wetten te veranderen, maar vanaf vandaag is gebruik, bezit en thuisteelt van cannabis in de eigen woning niet langer strafbaar in Zuid Afrika.

Jules Stobbs, Myrtle Clarke, Ras Gareth Prince en Jeremy Acton, Hooggerechtshof Johannesburg, november 2017 (Foto: Dagga Couple)

De klinkende overwinning is de vrucht van jarenlange strijd, met name door Ras Gareth Prince, Jeremy Acton en The Dagga Couple, Jules Stobbs en Myrtle Clarke. Jules en Myrtle waren in juni nog in Nederland voor de laatste Cannabis Bevrijdingsdag. Rechter Raymond Zondo verklaarde in het langverwachte vonnis: “The right to privacy is not confined to a home or private dwelling. It will not be a criminal offence for an adult person to use or be in possession of cannabis in private space.

Het parlement en de regering krijgen twee jaar om de wetten over cannabis aan te passen. Zondo: “This Court must invoke its powers under s 172 (1) (b) of the Constitution to order a suspension of the declaration of invalidity for a realistic period to ensure Parliament may correct the defect. In my view, a period of 24 months from the date of this judgment would be appropriate.

Hieronder een aantal tweets van Katharine Child, journalist van The Times of South Africa, vanuit het Hooggerechtshof op deze historische dag, 18 september 2018:

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*