Hof veegt ontnemingsvordering tegen Nederlands bekendste wietkweker Doede de Jong van tafel

Een historisch vonnis, een overwinning voor het cannabis activisme en tegelijk een geweldige opluchting voor Doede de Jong (68), zijn vrouw Kicky en hun kinderen: het Hof Leeuwarden veegde vanmiddag de absurde ontnemingsvordering van justitie tegen Doede resoluut van tafel. 

Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2014, Amsterdam (© Gonzo Media)

Het Openbaar Ministerie had op 7 augustus een ontnemingsvordering van €477.901,79 tegen Doede ingediend. Dit absurd hoge bedrag zou hij, alleen in 2009 en 2010, verdiend hebben met de planten in zijn buitenkas. Het hof maakte gehakt van de fantasie berekeningen en extrapolaties van het O.M. De Leeuwarder Courant meldt vandaag:

“Het gerechtshof vindt echter dat de onderbouwing van het bedrag onvoldoende is. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat De Jong op biologische wijze, zonder kunstlicht, zijn planten kweekte. Ook zou algemene informatie van zadenbank Sensi Seeds en de ervaring van politiemensen onvoldoende zijn voor aannames. Ook foto’s in het dossier geven onvoldoende informatie over ‘overvloedige opbrengsten’. Verder is er geen financieel onderzoek gedaan naar het vermogen van De Jong.”

De laatste twee zinnen uit het artikel van de Leeuwarder Courant zijn het mooist: “Het hof hecht wel waarde aan de schatting van De Jong zelf. Met aftrek van door hem gemaakte kosten is de opbrengst te verwaarlozen, stelt het hof.”

Klik hier voor het ‘Doede model’ op Reguleren.com

Doede, gefeliciteerd met deze geweldige overwinning!

Klik hier voor een ontroerend filmpje dat Steven Kompier vlak na de uitspraak maakte in het gerechtsgebouw in Leeuwarden
(via Facebook)

Klik hier voor het volledige vonnis op Rechtspraak.nl

Zie ook: Lees het volledige laatste woord van Doede de Jong: “De intrinsieke waarde van de hennepplant staat haaks op bestrijding” (VOC Blog, 8 augustus 2018)

UPDATE: Op 5 september 2018 maakte Doede’s advocaat Tjalling van der Goot bekend dat het Openbaar Ministerie niet in cassatie gaat. “De uitspraak is daarmee onherroepelijk. Er is dus na jaren een eind gekomen aan een juridische strijd.”

Comment (1)

  • Ben de Belazerde 21/08/2018 at 7:28 pm Reply

    Doede, van harte gefeliciteerd met de overwinning! Dat die klootzakken van het criminele OM jou en je vrouw zolang in spanning hebben gehouden is een misdaad op zich! Een grove schande! Nu lekker relaxed doorgaan met de goede zaak! Top!

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*