Eigenaar van De Bakkerij in Eindhoven volledig vrijgesproken

Goed nieuws uit Eindhoven: Peer Senders, eigenaar van café De Bakkerij en coffeeshop De Apotheker, is vanmiddag volledig vrijgesproken voor het bezit van ruim honderd kilo cannabis en een pistool. De rechtbank oordeelde dat de politie haar boekje ver te buiten is gegaan bij de huiszoeking die hen naar de voorraad van dit Eindhovense instituut leidde. Grote vraag is nu: wat doet burgemeester John Jorritsma?

Het terras van De Bakkerij / De Apotheker op het Stratumseind in Eindhoven (© Gonzo Media)

Eindhovens Dagblad journalist Max Steenberghe schrijft vandaag over de zaak tegen De Bakkerij en de vrijspraak:
“De rechtbank geeft advocaat André Beckers gelijk die vindt dat het ‘binnentreden’ onrechtmatig was. Er was geen of te weinig verdenking om zomaar naar binnen te gaan. En de keuze geven tussen bureau of toestemming was niet in orde. De man is onder druk gezet en die toestemming kwam niet uit vrije wil. Wegens dit ernstige vormverzuim sluit de rechter het gevonden bewijs uit en daarmee blijft er niets van de zaak over.”

Het Openbaar Ministerie, dat vijftigduizend euro boete had geëist wegens de voorraad en een half jaar onvoorwaardelijke celstraf wegens het pistool, ging af als een gieter. Advocaat André Beckers betoogde tijdens de rechtszaak op 7 augustus dat er sprake was van opzet: “ze zochten een aanleiding”.

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma (VVD) Foto: Wikimedia

In het Eindhovens Dagblad somt Steenberghe de desastreuze gevolgen van de huiszoeking op: “Na de vondst werden zijn woning en de shop eerst tijdelijk gesloten, die van de shop is definitief geworden. De vergunning van S. voor de kroeg en de shop is ingenomen. Zijn partner heeft inmiddels een nieuwe aangevraagd. De gemeente wil daar een groot Bibob-onderzoek op loslaten wat onderzoekt of er sprake is van crimineel geld of bedoelingen.”

Juist gisteren moest ook het café De Bakkerij haar deuren sluiten, nadat coffeeshop De Apotheker al meer dan een jaar verplicht gesloten was. De grote vraag is nu wat dit spectaculaire vonnis betekent voor het voortbestaan van een van de oudste en meest bijzondere coffeeshops van Zuid-Nederland. Het Eindhovens Dagblad meldt: “Als reactie op het vonnis zegt een woordvoerder van burgemeester John Jorritsma dat de gemeente gaat bekijken wat de consequenties zijn van deze uitspraak voor alle gemeentelijke maatregelen die met de sluiting van coffeeshop De Apotheker en café De Bakkerij hebben.”

Zie ook: De vervolging van De Bakkerij in Eindhoven is misdadig (VOC Blog, 12 augustus 2018)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*