‘Kiezers, consumenten en ondernemers willen legalisering. Regel het!’

Nog een paar nachtjes slapen, dan maakt de adviescommissie van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen bekend hoe de “gereguleerde wietteelt” er uit kan gaan zien. Maar gaat het ver genoeg? VOC-columnist Mario Zwart signaleert dat Nederland legale wiet wil. Al jarenlang is ruim 70% van de bevolking vóór legalisering. Maar zoals we weten ligt dat in de Tweede Kamer anders. Hoogste tijd dus dat de volksvertegenwoordiging gaat doen waarvoor ze er zijn: het volk vertegenwoordigen. 

TWEEDE KAMER: LEGALISEER CANNABIS

door Mario Zwart

Wiet is een onderwerp waar de Kamer en de bevolking al decennia lang zeer verschillend over denken, en waarin de volksvertegenwoordiging dus niet het volk vertegenwoordigt. Peilingen tonen steevast aan dat 70 tot 80% van de Nederlanders vóór legalisering van cannabis is (1). Dit is al vele jaren zo. Oók de achterbannen van CDA, CU, VVD en PVV zijn in grote meerderheid vóór (2). Maar de Tweede Kamer heeft sinds 2000, en zeker sinds 2008, een repressief beleid ingezet. En anders dan bijvoorbeeld Ierland of de VS hebben wij géén instrumenten om dwalende politici op het goede spoor te zetten.

RIVM Ranking van drugs naar schadelijkheid (uit VOC bidbook Reguleren? Yes we can!’)

Soms gaat het even goed: met veel hangen en wurgen werd in 2017 de ‘Wietwet’ aangenomen (3). Een klein stapje voorwaarts. Maar met het aantreden van het kabinet VVD/CDA/D66/CU werd die wet stopgezet. Er kwam een verder afgezwakte maatregel: het experiment met gereguleerde wietteelt in “6 tot 10 gemeenten”. Dit is volstrekt onvoldoende. We hebben veel grotere stappen nodig: cannabis moet zo snel mogelijk legaal worden.

Cannabis wordt al zo’n 15.000 jaar gebruikt als genot- en geneesmiddel. Waarom is het überhaupt verboden? Het is relatief veilig. Het RIVM (4) noemt als de vier schadelijkste middelen: crack, heroïne, alcohol, en tabak. Cannabis staat in deze lijst pas op plaats nummer 11. Het is géén opstap naar andere middelen en er is wereldwijd geen enkel wiet-sterfgeval bekend. Ter vergelijking: alleen al in Nederland overlijden jaarlijks 2.000 mensen aan alcohol en 20.000 aan tabak.

PZC, 17 november 2017

Toch is het overheidsbeleid niet conform deze gevaarzetting. Gemeenten discussiëren nooit over “wel of geen sigarenboer in dit dorp”. Er is geen “uitsterfbeleid” voor slijterijen. De politie neemt je fles wijn niet af, als ze die in je auto ziet liggen, en je wordt niet je woning uitgezet (“Wij tolereren geen tabakspanden!”) als je meer dan 5 sigaretten in huis hebt – die twijfelachtige privileges zijn alleen weggelegd voor wiet.

Ons beleid is de vrucht van Amerikaanse anti-wiet campagnes uit de jaren ’30, met argumenten als: ‘marijuana causes white women to seek sexual relations with negroes‘ en ‘marijuana is used by musicians. Not the good ones, but the jazz type‘. In 1937 verboden de VS wiet, tot vreugde van de puriteinen en van de alcoholpolitie, die na het einde van de Drooglegging zonder werk zat. Na Amerikaanse druk plaatste de VN in 1961 cannabis op de lijst verboden middelen. Zonder onderliggende stukken, zonder debat.

De VS nemen inmiddels afscheid van deze donkere periode. In 30 Amerikaanse staten is medi-wiet legaal; in 9 staten (waaronder Californië) ook fun-wiet. New York volgt naar alle waarschijnlijkheid in 2019. Het Nederlandse beleid zit daarentegen nog muurvast in de jaren ’30. Woon je in Zeeland? Als de politie 6 gram wiet in je huis vindt, wordt uw woning (“drugspand”) dichtgetimmerd.

Niet alleen de wetenschap weet beter, maar ook het Nederlands publiek. Al jaren is de steun voor legalisering boven de 70% (5). De laatste peiling (6) toonde zelfs 78% steun voor legalisering. Maar in de Tweede Kamer zien we niets daarvan. Sinds 2008 is een repressief beleid ingezet. Wietbestrijding kreeg voorrang boven alles, ook boven wapenhandel. Duizenden rechercheurs houden zich sindsdien bezig met potgrond, lampen, zaden en stekjes. Die Hollandse Hennepoorlog kost naar schatting zo’n € 1 miljard belastinggeld per jaar. Weggegooid geld. Nergens in Europa is de jacht op wietteelt zo fel als hier (7), tegelijkertijd zijn ook de oplossingspercentages van andere misdaden (alles wat niet wiet is) in Nederland zeer laag (8).

Een van de kassen van CannTrust in Niagara, Canada (Foto: CannTrust)

En we missen commerciële kansen. In de VS werken inmiddels al 250.000 mensen in de legale cannabismarkt (9); in Canada bouwen mega-wiettelers (met beurswaardes van meer dan 1 miljard dollar) enorme kwekerijen (10). Werkgelegenheid en banen die aan Nederland, tuinbouwland bij uitstek, voorbij gaan. Terwijl de tuinbouwers graag willen! (11)

Hoe kon het zo misgaan bij ons? In veel landen kan de bevolking de politiek corrigeren. De Ieren dwongen een vrijere abortuswet af. En ook de legale fun-wiet werd in de VS afgedwongen door de bevolking, in referenda, de zogeheten ballot initiatives. Alleen in de staat Vermont nam een politicus, Bernie Sanders, het voortouw. Hij luisterde niet naar de politie-lobby, maar naar de bevolking en naar gezondheidsexperts, die vrijwel unaniem voor legalisering pleiten. In Nederland missen wij referenda en politici als Sanders.

Het voorgestelde experiment richt zich op de achterdeur van de coffeeshop, maar houdt verder alles verboden. Een hennepplant in je vensterbank kan nog steeds leiden tot huisuitzetting. Burgemeesters blijven huizen dichttimmeren na de vondst van een zakje wiet. Hasj importeren? Wiet bestellen bij een webshop? Het blijft allemaal streng verboden. En ondernemers mogen niet inspelen op de explosief groeiende cannabismarkt. Ter vergelijking: als het om alcohol gaat, dan is niks te gek om ondernemers ruimte te geven…. (12).

Volksvertegenwoordiging: vertegenwoordig het volk. Schrap dat onzinnig verbod op cannabis. Legaliseer het, en maak regels (etiketten, minimumleeftijd) die passen bij het lage risico van deze plant. Kiezers, consumenten en ondernemers willen legalisering. Regel het!

Noten:

(1) https://nos.nl/artikel/2040620-nederlander-voor-gecontroleerde-hennepteelt.html

(2) http://www.detransparanteketen.nl/upload/files/Onderzoek%20motivaction.pdf

(3) https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tweede-kamer-stemt-in-met-regulering-wietteelt-maar-komt-het-echt-zover-~b539b360/

(4) http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/340001001.html

(5) https://nos.nl/artikel/2040620-nederlander-voor-gecontroleerde-hennepteelt.html

(6) https://www.rtvnoord.nl/nieuws/194420/Lopend-Vuur-Maak-de-wietteelt-legaal

(7) http://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/4541/TDAT17001NLN.pdf
In Nederland worden in verhouding meer dan 100 keer zoveel wietplanten door de politie in beslag genomen dan in andere landen. Terwijl het cannabisgebruik vergelijkbaar is met dan in andere landen. En nee, “het wordt zeker voor de export geteeld” is niet de verklaring. Er is geen export van Nederwiet, Nederland is een wiet-importland. De EU (EMCDDA) verklaart het hoge aantal gerooide planten als volgt: “Hierbij is in Nederland een aanzienlijke stijging van het aantal in beslag genomen planten gemeld. Deze trend kan mogelijk verklaard worden door veranderingen in prioriteiten op het gebied van wetshandhaving, in het kader waarvan de focus meer op cannabisteelt wordt gelegd.”

(8) https://decorrespondent.nl/2038/opheldering-verzocht-acht-op-de-tien-misdrijven-in-nederland-wordt-nooit-opgelost/278856112084-474d5e9e

(9) https://www.inc.com/will-yakowicz/marijuana-industry-quarter-million-jobs-2020.html

(10) https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-28/pot-growers-eye-global-expansion-as-canadian-legalization-nears

(11) https://www.ad.nl/westland/cannabis-biedt-enorme-kansen-voor-tuinbouw~acff2d18/

(12) https://nos.nl/artikel/2235320-kamer-denkt-over-glas-wijn-bij-de-kapper.html

Comment (1)

  • Peter Cohen 12/06/2018 at 12:58 pm Reply

    Mario in Nederland is de gedoog industrie een zeer belangrijke werkgever, met enorme budgetten die de wiet opspoor helicopters in de lucht houden, en wiet dienders huizen laten vernielen en daarbij en passant de wiet’criminaliteit’ zulke slagen toebrengt dat deze onophoudelijk groeit.Opdat de gedoog industrie mee kan groeien. Het is een beleid dat onze jeugd beschermt, begrijp je dat niet?

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*