Mario Zwart: De megamissers van Heleen Mees

Heleen Mees schreef een column over de komende wietproef, genaamd “Weg met het gedoogbeleid” (de Volkskrant, 4 april 2018, zie onderaan deze pagina). Columnist Mario Zwart was blij met de titel, maar schrok zich kapot toen hij de column las.

Heleen Mees is géén Milton Friedman

door Mario Zwart

Heleen Mees (Beeld: YouTube)

Ik had verwacht dat Heleen Mees, gepromoveerd econome, wonend in New York, bekend voorstander van de vrije markt, zou pleiten voor legalisering. Ik had een verwijzing verwacht naar die briljante econoom, die ook goed over de drugsmarkt had nagedacht: Nobelprijswinnaar Milton Friedman (1912-2006). Friedman was een radicale voorvechter van de vrije markt. Hij was rechts, voor vrijhandel, tegen belastingen. En hij wees scherp op de nadelen van overheidsbemoeienis, die namelijk vaak negatief uitpakken. Zo leidt een maximum broodprijs, bedoeld om de armen te helpen, meestal tot tekorten aan brood. In Venezuela kunnen ze daarover meepraten. Volgens Friedman is een basisinkomen een betere manier om de armen te helpen. En anders dan Reagan was hij was ook óók op drugs-gebied voor maximale vrijheid. We citeren:

“OK, iemand wil wiet roken. Als hij wordt gesnapt gaat ‘ie naar de gevangenis. Is dat moreel juist? Ik vind het schandalig dat onze overheid mensen die geen vlieg kwaad doen tot misdadiger bestempelt, hun leven verwoest, ze in de cel smijt. Ja, daar heb ik een probleem mee.”

“Laat de overheid ons informatie geven, maar laat ons zelf beslissen welke risico’s wij willen nemen met ons eigen leven.”

Friedman zag ook dat drugsverboden de georganiseerde misdaad alleen maar in de kaart spelen: “Als je puur economisch kijkt naar de War on Drugs, dan zie je dat de overheid de drugskartels beschermt”. Dat zie je ook op de Nederlandse cannabismarkt: de douane maakt importeren moeilijk, de politie rolt kleine kwekers op, en zo wordt de markt steeds meer het exclusieve terrein van een kartel van boeven. Met dank aan onze overheid kunnen die hoge prijzen vragen en veel winst maken.

In zijn tijd was Friedman radicaal, maar anno 2018 is dit onder economen geen enkel punt van discussie meer. Zelfs Nederlandse politici beginnen het te begrijpen: de komende Wietproef heeft mede als doel om de wietmarkt uit criminele handen te halen.

Maar Heleen Mees schrijft niets over vraag, aanbod, prijs of winst. Of waarom een overheid zich überhaupt moet bemoeien met privé-keuzes van burgers. Niets ook over de praktijkervaringen met échte legalisering in Amerikaanse staten als Colorado en Californië. Niets over de legaliseringsgolf die door de VS rolt en nu ook haar woonstaat New York bereikt, waar gouverneurskandidaat Cynthia Nixon zich nadrukkelijk profileert als “pro legalisering”.

De kromme redeneringen van Heleen Mees
Waar schrijft ze eigenlijk wél over? Het is geen Nobel-materiaal, dat is duidelijk. Bij deze een poging het warrige betoog van Mees samen te vatten. Onder elke stelling van Mees geef ik commentaar.

Advertentie van NORML (National Organisation for the Reform of Marijuana Law)

1. Het reguleren van wietteelt moet leiden tot minder liquidaties per week.
Nee, dat is geen doel van de wietproef. Bovendien gaan die liquidaties over ruzies in de cocaïne-wereld, ze hebben niks te maken met bier, of met koffie, of met wiet.

2. In theorie kan regulering of legalisering werken, maar in de praktijk niet.
Onjuist, de praktijkervaringen zijn volledig in lijn met wat de theorie voorspelt. De illegale importen van Mexicaanse wiet naar Californië zijn ingestort nu Cali legaal wiet teelt. Van de illegale alcoholbusiness (hallo, Al Capone!) bleef na de Drooglegging vrijwel niets over, en ja, de meeste voormalige “boeven” zijn legaal werk gaan doen. En de “illegale zwarthandelaren” die in de Tweede Wereldoorlog voedsel verkochten buiten de Voedseldistributie om, zijn na de bevrijding gewoon iets anders gaan doen.

3. Nederland is een narcostaat omdat we veel wiet en synthetische drugs produceren en verhandelen.
Mees maakt geen onderscheid, maar het zijn echt heel verschillende markten.
Xtc en amfetamine: we produceren en exporteren;
Cocaïne: we zijn we een doorvoerland, wat niet zo vreemd is gezien onze centrale ligging in Europa en onze zeer grote haven en luchthaven;
Wiet: we produceren zelf een deel en we importeren, vooral uit Zuid-Europa en Oost-Europa. We exporteren geen wiet. Dat verhaal wordt door Politie en OM rondgetoeterd, maar is onjuist. Iedereen kan dit checken: als daadwerkelijk tot 90% (!) van de Nederlandse wietproductie zou worden geëxporteerd, waar blijven dan de berichten over onderschepte containers export-Nederwiet? Nooit vangt de douane eens een containertje export-Nederwiet. Terwijl er toch honderdduizenden tonnen wiet de grens over zouden moeten gaan, als het exportverhaal klopte. Ook onafhankelijke onderzoekers zeggen dat grootschalige export van Nederwiet zeer onwaarschijnlijk is, zelfs onze Nationale Politie concludeerde dat al, in de goede tijd toen ze nog fact based waren. Dus vóórdat Ivo Opstelten op Justitie kwam, het WODC-gesjoemel begon en het OM haar allesverzengende Hollandse Hennepoorlog startte.
Hasj: we importeren hasj uit Marokko, Libanon en Pakistan en we voeren dat ook deels door naar andere landen.

Als ik me tot cannabis beperk, zie ik het ‘narcostaat’ verhaal niet zo terug. We produceren niet voldoende voor onze eigen consumptie, dus we importeren ook. Net zoals bij, pak ‘m beet, macaroni. Die importeren we ook deels uit Italië. Zijn wij daarmee een ‘pasta-staat’? Dat is toch onzin?

4. De omzet van hennep in een middelgrote stad is meer dan de gemeentebegroting.
Dit komt uit dezelfde WODC- en OM-koker als die 80..90% export. Als je deze productiecijfers serieus zou nemen, zou alleen Noord-Brabant al genoeg wiet produceren voor heel Europa plus één ander continent. En daar komt de productie van de andere provincies dan nog bij. Kortom: bullepoep.

5. Drugscriminelen plegen liquidaties en bedreigen lokale bestuurders met vuurwapens.
De liquidaties gaan tussen boeven in de coke-wereld, het verband met cannabis ontgaat me. En die bedreigingen van lokale bestuurders? Wietkwekers willen onopvallend blijven. Het stomste dat je kunt doen is je burgemeester een pistool in zijn snufferd duwen. Dan ben je zeker van een inval, een grondige huiszoeking, en een compleet rechercheteam achter je aan.

6. Nederlanders zijn naïef. Wiet veroorzaakt verslaving aan harddrugs.
Moeten we hier nog tijd aan besteden? Lees zelf maar na dat dit echt onzin is, bijvoorbeeld hier.

7. Als de Hollandse Wietproef doorgaat, gaan we meer cannabis exporteren, groeit de georganiseerde misdaad, en komen er meer liquidaties.
De ervaringen na de Drooglegging waren anders: illegale bierbrouwers werden legale bierbrouwers, of gingen ander werk zoeken. Niemand bleef in zijn schuurtje brouwen om dat te gaan exporteren. Waarom de georganiseerde misdaad zou groeien als je een deel van de markt weghaalt uit het illegale circuit is me ook een raadsel. En wat dat alles met liquidaties te maken heeft? Dat snapt denk ik alleen Heleen Mees!

Beeld: VOC

Weg met het gedoogbeleid – legaliseer cannabis!
Het enige juiste aan het stuk van Heleen Mees is de titel: Weg met het gedoogbeleid! Daarmee ben ik het geheel eens. Mees wil, op basis van een kolderieke redenering, het gedoogbeleid afschaffen en cannabis weer volledig verbieden. Als we de coffeeshops sluiten, zal de georganiseerde misdaad in Nederland krimpen, stelt Mees.

Laten we toch maar luisteren naar die andere econoom, naar Nobelprijswinnaar en voorvechter van de vrije markt, Milton Friedman. En laten we zelf blijven nadenken en kijken naar de feiten en de ervaringen in andere landen. Dan is volgens mij maar één conclusie mogelijk: Weg met het gedoogbeleid, legaliseer cannabis!

MARIO ZWART

De column van Heleen Mees uit de Volkskrant van 4 april 2018:

De Volkskrant, 4 april 2018

Via Twitter:

Comments (2)

  • B. Nijhof 22/04/2018 at 7:43 pm Reply

    Las altijd met veel plezier de columns van Mees. Dit artikel is echter een pijnlijke deconfiture. Onbegrijpelijk.

  • HaagseHarry 30/05/2018 at 1:43 pm Reply

    dit is bijna lachwekkend…

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*