Help, de wietkweker wordt onzichtbaar!

‘Het aantal opgerolde hennepkwekerijen was in 2017 extreem laag’ berichtte NRC/Handelsblad vorige week. Ook andere media brachten dit nieuws prominent, inclusief de conclusie van energiebedrijven dat het aantal kwekers niet is gedaald, maar dat zij zich beter verbergen. Volgens Mario Zwart is er iets anders aan de hand.

Help, de wietkweker wordt onzichtbaar!

door Mario Zwart

Kweektent (Beeld: Growace.com)

Het aantal opgespoorde wietkwekerijen is in 2017 voor het derde jaar op rij gedaald (1, 2). Maar er verdwijnt nog evenveel stroom, en “dus” wordt er nog evenveel wiet gekweekt (3). De politie moet er van de stroom-bazen harder op jagen.

Maar wordt er echt nog evenveel wiet gekweekt in Nederland? Volgens mij niet. Ik zie de trend die al jaren gaande is: minder commerciële wietteelt in Nederland, meer kleinschalige thuisteelt en meer import.

Wietkweek, bitcoins of rommelige boekhouding?
We hebben in ons land tientallen stroomaanbieders, grijze stroom, groene stroom, dag/nacht-tarieven… Alles moet correct worden verrekend en gefactureerd bij de juiste klant. Dat lukt voor 99,2%. Bij 0,8% (van het totale Nederlandse verbruik van 120 miljard kWh) bleef onduidelijk wie de klant was. Dit noemen ze het ‘netwerkverlies’. Met 0,8% ‘onverklaard’ scoort de energiesector beter dan de foutmarge van 1% die accounts en de belastingdienst als norm hanteren. Geen enkele boekhouding is namelijk perfect. Zeker niet in de energiesector 😉 (4, 5)

Bron: Brabants Dagblad, 31 januari 2018 (noot 12)

Waardoor komen die netwerkverliezen? Afwijkingen in meters? Slordigheid, hebzucht en fraude bij energiebedrijven? Menselijke fouten? Lekstroom? Diefstal? Niemand weet het exact. Ook niet hoeveel gestolen stroom naar kwekerijen gaat. Of hoeveel naar bijvoorbeeld bitcoin miners (6). In elk geval is de redenering “onze netwerkverliezen dalen niet, en dat komt door de wietkwekers” onzinnig.

Onder een steen gezeten?
Steeds minder kwekerijen opgerold, dat wijst op minder kwekers, toch? Nee, zeggen de Stedins en Lianders van ons land, er worden minder kwekerijen opgerold doordat ze zich steeds beter verstoppen. Ze gebruiken nu zelfs kweektentjes en koolstoffilters! Hebben de stroomboeren nou echt onder een steen gezeten? Filters en tentjes en worden al járen (7) gebruikt! Bovendien wordt de gemiddelde kweker niet gepakt door een warmtecamera, maar door een anonieme tip van de buurman, die achterdochtig werd van gestommel en gesjouw met potgrond….

Modeltelers John en Ines uit Bierum (© Gonzo media)

Krokodillentranen
Overigens zijn de klachten van de stroomboeren en overheid over misgelopen inkomsten schijnheilig. John en Ines, de ‘modelkwekers’ uit Bierum (8) kunnen het bevestigen: wie open en eerlijk werkt en netjes alles wil betalen, wordt door het OM (én de energieboeren) kei- en keihard aangepakt. Grotere kwekers hebben geen andere keus dan illegaal stroom aftappen. Ieder “verdacht hoog legaal stroomverbruik” wordt immers doorgegeven aan de politie. Geld besparen is nauwelijks een motief. Reken maar even mee: een gram goede wiet levert zo’n €5 op; legale stroom daarvoor zou maar €0,35 kosten. Daarvoor ga je niet lopen klooien met kabels en leidingen.

Wiet hééft al top-prioriteit
Heeft de politie dan minder hard gejaagd? Nope. Half Noord-Brabant strijdt al tegen “ondermijning”, bovenop de zeer forse landelijke opsporingsinzet van de politie (9). Gewoon politiewerk komt steeds meer in de knel (10) door de fixatie op cannabis. Ook neemt het aantal woningsluitingen na wietteelt (de zogenaamde Wet Damocles) ieder jaar toe: in 2016 al meer dan 1.000 keer. En in 2017 gooiden sommige gemeenten er nóg een schep bovenop: daar moet je al drie maanden op straat slapen als de politie in je huis 5(!) gram cannabis vindt.

Kortom: er wordt feller dan ooit gejaagd op wiet, de kweektechniek is niet echt veranderd, maar toch vindt de politie minder kwekerijen. Raadselachtig? Valt mee.

Beeld: Sensi Seeds

Hanneke en Klaas succesvol met Spaanse wiet
De logische verklaring: er wordt simpelweg steeds minder commercieel wiet gekweekt in Nederland. Terwijl de vraag naar wiet alleen maar toeneemt. Waar komt de wiet dan wél vandaan? Glad you asked. In de eerste plaats uit import (11). Het heeft de nodige miljarden euro’s aan politie-inzet gekost, maar het is ze gelukt: internationaal vertakte organisaties, zoals de gezellige motorclub van Klaas Otto, hebben een deel van de Nederlandse markt in handen gekregen. Zij kweken in Spanje en Oost-Europa. Politiechef Hanneke Ekelmans spreekt trots van “een compliment voor ons” (12).

Daarnaast neemt de thuisteelt sterk toe (13). Dat wordt steeds gemakkelijker, goedkoper en discreter(14), terwijl coffeeshop-wiet steeds duurder wordt. Thuistelen kan al met één oogst uit, de kwaliteit is beter en de pakkans is miniem. En lukt het je om wat extra’s te kweken? Dan kun je dat voor een prima prijs kwijt. Een hobby die geld oplevert, met dank aan Hanneke en Klaas.

© Gonzo media

Wiet met 100% leveringszekerheid
Het Nederlandse cannabisbeleid is rampzalig, maar er zijn lichtpuntjes. Zo zien we een ongekende democratisering van de wietteelt. Nederland telt anno 2018 méér wietkwekers dan ooit. Dat is pure winst: power to the people! Nog één? In 2017 heeft geen Nederlander zonder wiet gezeten. We hadden alweer 100% leveringszekerheid. Een succespercentage waar veel bedrijfstakken jaloers op zijn. En ook voor dit jaar ziet ‘t er prima uit.

Want wat gaat 2018 brengen? Dat “wiet-experiment” wordt niks, vergeet het maar. Maar we gaan wel, onder het genot van een pijpje Spaanse of homegrown wiet, vol verbazing toekijken hoe de politie wanhopig jaagt op de wietkweker van gisteren. En de toekomst is in dubbel opzicht groen: we verbruiken steeds minder gas en meer elektriciteit (15). Dus een ietsje hoger stroomverbruik door een kweekkastje valt steeds minder op. En o ja: die elektriciteitsboeren, die redden zich wel! (16).

Damp ze!

Mario Zwart

Noten:

(1) Drie vragen over minder opgespoorde hennepkwekerijen, NRC/Handelsblad, 30 januari 2018
(2) Wiettelers verbruiken meer stroom dan heel Rotterdam, CNNBS.nl, 31 januari 2018
(3) Brandgevaar en € 200 miljoen maatschappelijke kosten door energiediefstal, Netbeheer Nederland, 30 januari 2018
(4) Vijf en drie jaar cel geëist tegen oud-directeuren Rendo voor fraude, RTV Drenthe, 5 december 2017
(5) Enron, Nederlandse Wikipedia pagina
(6) Politie pak ‘illegale bitcoinproducent’ op, Das Kapital, 2 april 2014
(7) Kwekerij steeds slimmer verstopt, Het Parool, 6 december 2007
(8) Heldenstrijd ‘modelkwekers’ John en Ines nog niet gestreden, CNNBS.nl, 25 januari 2018
(9) 77% van de opsporingscapaciteit van de Nederlandse politie is drugsgerelateerd, waarvan de helft (38%) aan cannabis. Zie o.a. Wietmanifest burgemeesters ‘niet partijpolitiek’, NRC/Handelsblad, 26 januari 2014
(10) Handhaving op bouwsels en milieu in Waalwijk onder druk door ‘wiet’, Brabants Dagblad, 3 februari 2018
(11) Steeds frequentere nieuwsberichten over onderschepte import-wiet. Zie bijvoorbeeld: Wat doet Albanees met 674 kilo wiet in Amsterdam?!, CNNBS.nl, 2 maart 2017
(12) ‘Wietteelt vaker de grens over’, Brabants Dagblad, 31 januari 2018 (zie artikel op deze pagina)
(13) Mario Zwart over staatswiet à la Depla, VOC website, 27 oktober 2017
(14) Grass Poll: 200.000 kwekende cannabis consumenten!, CNNBS.nl, 7 maart 2017
(15) CBS: Elektriciteit in Nederland 2015 (klik hier voor PDF)
(16) Delta-directeur vertrekt met 800 duizend euro na salarisrel, de Volkskrant, 7 maart 2016

Comments (3)

 • Has 19/02/2018 at 11:12 am Reply

  Nice Mario met die bronvermeldingen!

 • Mario Zwart 19/02/2018 at 4:52 pm Reply

  Dank je wel !

 • Hathor 22/02/2018 at 6:30 pm Reply

  Ik moet even mijn woede over het tabaksbesluit van het OM van vandaag 20180222 kwijt. Dus sorry off topic.
  Hoe is dit nou te rijmen met de criminalisering en achtervolging van mij, een gezonde genieter.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*