Hans Kamperman bivakkeert voor de Tweede Kamer tot cannabisbeleid wordt aangepast

Sinds dinsdag bivakkeert Hans Kamperman voor het Tweede Kamer gebouw in Den Haag om actie te voeren tegen criminalisering van cannabis en aandacht te vragen voor zijn lot. Kamperman: “Het is geen demonstratie maar een eenmans actie waarbij ik bij de entree van de Tweede Kamer zit en politici aanspreek op het bizarre softdrugsbeleid van de regering. Ik stop pas met deze actie als er verandering komt in dit bizarre beleid.”

Hans Kamperman bij zijn info-stand voor de Tweede Kamer (Foto: Darpan van Kuik)

Ondernemer Hans Kamperman is sinds 2016 verwikkeld in een juridische nachtmerrie nadat de politie met groot machtsvertoon een inval bij hem thuis deed. In een kasje in de tuin kweekte hij vijf planten om cannabisolie van te maken. Aan dagblad De Gelderlander vertelde Kamperman: “Ik maak deel uit van een netwerk van mensen die allemaal vijf planten in hun tuin hadden staan. We gingen ervan uit dat dat mocht. Van de wiet werd door een natuurgenezer medicinale wietolie gemaakt. Ik ben gewoon een goedwillende burger die misleid is door de overheid, die de indruk wekt dat je vijf wietplanten mag kweken.” Op 30 december 2017 verklaarde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Kamperman in hoger beroep tot schuldigverklaring zonder strafoplegging. Omdat hij hierdoor een strafblad heeft, mag hij vijf jaar lang Canada niet in, waar hij veel geld heeft geïnvesteerd in een natuurgebied, het Blue Lake Resort. Ook zijn onderneming in Groenlo leidt enorme schade door de hele affaire.

Hoewel hij zichzelf nadrukkelijk niet ziet als slachtoffer is Kamperman dat natuurlijk wel: slachtoffer van een falend, achterhaald en niet te verdedigen cannabisbeleid. “Ik ben meer een strijder”, zei hij bij de laatste VOC vergadering van vorig jaar, in Eindhoven. Daarvan geeft zijn deze week gestarte actie zeker blijk. CNNBS schrijft vandaag over Kamperman: “Kan één man het cannabisbeleid, na vijftig jaar gedogen veranderen? Wellicht, de tijd is er in ieder geval rijp voor en Hans Kamperman is vastberaden. Geïnspireerd door De Dwaze Moeders uit Argentinië verblijft hij al sinds afgelopen dinsdag vreedzaam voor de deur van de Tweede Kamer. Om politici en iedereen die het maar wil horen, te informeren over de manier waarop cannabis al jaren stelselmatig wordt gecriminaliseerd. Het gaat om een positieve éénmansactie, maar Kamperman is pas bereid om te vertrekken wanneer het beleid wordt aangepast.”

Foto: Darpan van Kuik

Via diverse fora roept Doede de Jong op de actie te steunen en Hans een hart onder de riem te steken in Den Haag. Doede: “Geweldige dappere actie van Hans Kamperman. Hans is kort geleden wel schuldig verklaard, maar geen straf (artikel 9a). Dit houdt in dat hij nu een strafblad bezit, zodat hij Canada, waar hij een resort van 280 hectare leaste en de Indianen cultuur probeerde te stimuleren, niet meer in kan en een winkelproject in Groenlo wordt geblokkeerd. Dit kost hem al met al 5 miljoen euro. Hans is een zeer maatschappelijk betrokken persoon die om 5 planten finaal kapot wordt gemaakt. Hij is verbolgen en terecht. Hij verdient het dat wij hem, in zijn en ons belang, massaal gaan steunen. Zoek hem op voor de ingang van de Tweede Kamer om hem een hart onder de riem te steken!”

Klik hier voor de open brief van Hans Kamperman aan minister-president Mark Rutte.

Comments (2)

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*