Voormalig minister-president Dries van Agt, winnaar Koos Zwart Award: ‘2018 is het jaar van de victorie!’

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van het PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland) in Tilburg ontving voormalig minister-president en ‘vader van het gedoogbeleid’ Dries van Agt gisteren de Koos Zwart Award. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) praatte de coffeeshopondernemers en andere genodigden bij over de experimenten met gereguleerde cannabisteelt. De stichting VOC presenteerde haar nieuwe logo.

Dries van Agt ontvangt de Koos Zwart Award uit handen van PCN voorzitter Hein Schafrat (© Gonzo Media)

NB: Video van Cannabis News Network onderaan deze pagina: historische beelden!

Het PCN reikt de Koos Zwart Award jaarlijks uit aan iemand die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor normalisering en legalisering van cannabis. Eerdere winnaars waren Doede de Jong, Ben Dronkers en Rick Simpson. Omdat Van Agt vorig jaar verhinderd was op Cannabis Bevrijdingsdag, kreeg hij de prijs op de PCN nieuwjaarsbijeenkomst in een bomvol Bosvreugd in Tilburg. In zijn speech vertelde Van Agt (86) dat hij zelf nog nooit een stickie had gerookt, maar dat hij dit vandaag wel wilde proberen. Toen hij kort daarna een voorgedraaide joint in zijn mond had, maakte Darpan van Kuik -‘Canna Ambassador’ en VOC’er van het eerste uur- een foto die inmiddels de hele wereld is rondgegaan op social media.

Dries van Agt en John Roozen, adviseur van het VOC, op de PCN bijeenkomst (Foto: Darpan van Kuik)

Van Agt prees Vera Bergkamp voor haar inzet om cannabis verder te decriminaliseren en verontschuldigde zich dat hij na de wijziging van de Opiumwet in 1976 niet meer had gedaan om ook de teelt van cannabis te regelen. Maar dat gaat er nu, 42 jaar later, dan eindelijk van komen. “Makkers, dit is het jaar van de victorie!” aldus Van Agt. “Ons heil komt uit Californië en Canada, de doorbraak is nu echt nabij.”

Vera Bergkamp begon haar speech met felicitaties aan Dries van Agt, voor wie ze veel respect heeft. Ze vertelde hoe de onthullingen van Nieuwsuur over de gemanipuleerde WODC onderzoeken naar cannabis en coffeeshops haar hebben geschokt. “Het ministerie van justitie en veiligheid is geradicaliseerd als het om drugsbeleid gaat”, aldus Bergkamp.

Vera Bergkamp vertelt over de experimenten met gereguleerde cannabisteelt (© Gonzo Media)

Ze verzekerde haar gehoor dat ze “boven op de experimenten blijft zitten” en dat de coffeeshopbranche betrokken zal worden bij de voorbereidingen. Bergkamp zei voorstander te zijn van uniforme experimenten, omdat de resultaten anders niet goed te vergelijken zouden zijn. Bergkamp benadrukte het belang van vereniging binnen de coffeeshopbranche en sprak haar waardering uit voor Cannabis Connect, de koepel waarin coffeeshopbonden PCN en BCD en stichting Epicurus Foundation samenwerken. PCN voorzitter Hein Schafrat constateerde dat “het plantje meer ruimte krijgt” en dat steeds meer shops zich realiseren dat zij samen sterker staan.

V.l.n.r.: Dries van Agt, John Roozen (VOC), Raymond Dufour (Stichting Drugsbeleid), Vera Bergkamp en Freek Polak (VOC en Stichting Drugsbeleid) (© Gonzo Media)

Raymond Dufour, voorzitter van de Stichting Drugsbeleid, gaf een historisch overzicht van de ontwikkelingen sinds de oprichting van de stichting in 1996. Dufour: “Ik prijs me gelukkig om me in gezelschap te bevinden van de meest effectieve criminaliteitsbestrijders van Nederland.” Ook hij verwacht dat 2018 het jaar wordt waarin de coffeeshop eindelijk uit de schaduw komt. Dufour raadde de aanwezige ondernemers aan de commissie die de teeltexperimenten gaat begeleiden vóór te zijn en de politiek de weg te wijzen.

Steven Kompier maakte de hele dag opnamen voor Cannabis News Network: houd hen in de gaten voor reportages en interviews.

Zie ook: Aanschouw de foto van oud-premier Van Agt die een joint rookt, VICE 18 januari 2018
Zie ook: Uniek beeld: oud-premier Dries van Agt rookt zijn 1e joint! CNNBS 18 januari 2018

Doede de Jong vraagt Vera Bergkamp naar het ontbreken van de thuisteelt in de plannen van het kabinet (© Gonzo Media)

Comment (1)

  • Hathor 19/01/2018 at 10:47 am Reply

    Als ik die joint half uit van Agts mond zie hangen dan vraag ik me af of er nog over Set&Setting is gesproken. (En of er tabak is bijgemengd). Dit is absoluut geen triomf voor de manier waarop ik mijn Cannabis zorgvuldig gebruik, ik acht het zelfs een schadelijk imago.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*