Schokkend vonnis rechtbank Groningen: modelkwekers John en Ines moeten 175.000 euro betalen

John en Ines, de ‘ideale wiettelers’ uit Bierum, moeten bijna 175.000 euro ontnemingsvordering betalen. Volgens de rechtbank in Groningen hebben zij dit geld verdiend met het illegaal kweken van cannabis. De rechter schaart zich achter de Hoge Raad die John en Ines na een schuldigverklaring zonder strafoplegging in 2014  veroordeelde tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. ‘Deze strijd is nog niet gestreden’ aldus hun advocaat Sidney Smeets.

John en Ines in hun kwekerij, april 2015 (© Gonzo Media)

John en Ines voeren een unieke strijd. Ze verhuisden in 2008 naar een afgelegen plek in het afgelegen Bierum om op een verantwoorde, veilige en -dat is het unieke- volledig transparante manier cannabis te telen voor twee coffeeshops. Alles op papier verantwoord, zonder bestrijdingsmiddelen, met veilige (en betaalde) stroomvoorziening én met kennisgeving aan de gemeente, de Belastingdienst, de brandweer én de politie. Doel: het uitlokken van een proefproces om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de hypocrisie van de achterdeur.

In Highlife Magazine (september/oktober 2017) schreef John: ‘In 2002 kwam Ines vanuit Oostenrijk naar Nederland en sinds die tijd hebben wij hier samen ons werk van gemaakt. Dat was ook de tijd dat tijdens het kabinet Balkenende de sfeer in Nederland een omslag maakte. De wiettelers en coffeeshophouders werden steeds meer als criminelen weggezet. Dit heeft ons erg bezig gehouden en we wilden aantonen dat het ook anders kan.’

Zeven invallen en daarna -uiteindelijk- de serie rechtszaken zijn het stel niet in de koude kleren gaan zitten. ‘Dit is een strijd die wij al 12 jaar voeren en we zijn aan het einde van ons Latijn gekomen, ook financieel gezien. We zijn moe gestreden en houden het watertrappelen niet lang meer vol. Er moet iets gebeuren zodat we niet kopje onder gaan.’

© Gonzo media

Wie gedacht had dat de regeringsplannen voor teeltexperimenten of het WODC schandaal over het manipuleren van onderzoek naar cannabis invloed zouden hebben op het oordeel van de Groningse rechtbank, kwam vandaag bedrogen uit. Via Twitter reageerde advocaat Sidney Smeets: ‘De rechtbank heeft zich heel formeel opgesteld en gezegd dat de veroordeling voldoende is voor een ontneming. Dat is cru en weinig dapper, er is hoger beroep ingesteld. Deze strijd is nog niet gestreden. De wietteelt is en blijft de frontlinie, daar zijn de zaken nog veel minder uitgekristalliseerd dan bij coffeeshops. Maar ook daar meent het OM dat er ontnomen kan worden.’

In het artikel ‘Modelkwekers uit Bierum moeten alsnog bloeden‘ schrijft RTV-Noord vandaag over het vonnis: ‘De rechtbank in Groningen volgt het besluit van de Hoge raad en neemt daarom de ontnemingsvordering van het OM over. Het OM besloot daarop alsnog de winsten op te eisen. Het stel is na de veroordeling gestopt met het kweken van hennep. Beiden hebben geen inkomsten en leven van de hulp die zij krijgen van vrienden en familie. Volgens hun advocaten Sidney Smeets en Tim Vis staan deze kwekers model voor de plannen die door de nieuwe regering in het regeerakkoord zijn aangekondigd om te experimenteren met legale hennepteelt. ‘Zonder hen was het zo ver niet gekomen’, zei Smeets twee weken geleden tijdens de zitting.’

Wie John en Ines wil helpen kan contact opnemen via johnenines@gmail.com
paypal.me/johnenines
IBAN: NL66INGB0652046509 tnv JCH Meijers, IM Meijers, BIC: INGBNL2A

 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*