Doede de Jong over stemmingmakerij en stigmatisering van de nobele hennepplant

Doede de Jong, ‘s lands bekendste wietkweker en VOC’er van het eerste uur, ergert zich kapot aan een cartoon op de voorpagina van de Leeuwarder Courant. “Typisch weer een staaltje van stemmingmakerij”.

Dubieuze praktijken om een plant

De gewraakte cartoon van Gerco van Beek, uit de Leeuwarder Courant van 9 december 2017

De tekening, aangaande criminele netwerken, op de voorpagina van de zaterdag editie van de Leeuwarder Courant (9 december 2017) is typisch weer een staaltje van stemmingmakerij. Maar liefst vijf pistolen, vier hennepbladeren en evenveel zakken geld suggereren dat wiet inherent is aan criminaliteit. Het is het stigmatiseren van de nobele hennepplant en haar 800.000 vredelievende genieters. Criminaliteit is echter een gevolg van het respectloze hennepverbod en niet andersom!

Deze demoniseringstactiek is een uitvloeisel van het besluit van het Openbaar Ministerie uit 2007 om cannabis, middels een uitgekiende mediacampagne, bewust in diskrediet te brengen. In de context van de WODC rapport manipulatie door Ivo Opstelten, sluit deze tactiek hier precies bij aan. Uit het objectieve rapport bleek namelijk dat er nauwelijks overlast door coffeeshops wordt veroorzaakt en dat legaliseren van de wiet, gezien de internationale verdragen, heel wel mogelijk is.

Doede de Jong, Cannabis Bevrijdingsdag 2013, Westerpark, Amsterdam (© Gonzo media)

Deze uitslag werd door het Openbaar Ministerie niet op prijs gesteld en prompt werd het rapport in de door hen gewenste richting herschreven, met het volledig verzonnen verhaal, dat 80 procent naar het buitenland gaat. Je reinste kletskoek en bovendien een non argument. Je moet de inlandse handel fatsoenlijk regelen en export naar het buitenland is gewoon strafbaar.

Accepteer eens dat er 800.000 volwassen cannabis consumenten zijn die van deze plant genieten en hier niemand mee tot last zijn, want als je gedeelde menselijkheid ontkent en daar naar handelt, bevorder je het radicale kwaad. Dan ondermijn je de moraal. Oftewel, de overheid voert, ten koste van de samenleving, een oorlog tegen zichzelf. Opheffen van het wietverbod is dan ook de enige juiste remedie.

Doede J. de Jong
Biologische wietkweker
Appelskea

Comment (1)

  • Ron 17/12/2017 at 10:49 pm Reply

    Verdrietig. M’n moeder zegt dat het risico bestaat dat ik er van aan de heroine ga, ik vind het gewoon prettig. Al 32 jaar. 800000, ik denk veel meer, maar de markt is niet vrij in een democratische dictatuur. Ik hoop dat spruitjes nooit verboden worden, zou ze erg missen..

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*